Vezivanje zastava uvod u sukob

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić aktuelnu političku situaciju, u kojoj vladaju stalni konflikti političkih lidera, nazvao je tragedijom i komedijom. Po njemu politika se svodi na manipulaciju javnošću, gdje se akteri uvezuju s ciljem produbljivanja političke krize u BiH.

Bosna i Hercegovina 20.07.2017 | 19:39
Vezivanje zastava uvod u sukob
"Primjer za to je vezivanja zastava SNSD-a i HDZ-a", kazao je Bosić u programu televizije N1. Bosić je naglasio da onaj ko vodi politiku prekrajanja granica, on nosi rizik da uvede cijeli narod u belaj. "Ne znam da su se igdje granice prekrajale bez rata", rekao je Bosić.

"Ali to je naša realnost. Tu se radi o politici prikazivanja zaštite nacionalnih interesa, odnosno zaštite RS od onih koji žele da joj otmu ingerencije. To postane komično, kao što je bilo oko Transportne zajednice. Sve zemlje su prihvatile Ugovor i nema razloga da se to ne završi. Pare su na čekanju, ali politički interes je iznad toga. Kada imate političara koji treba birati da li će izgubiti na rejtingu ili će dobiti izbore zavisno koju opciju potegne, ovdašnji političari će izabrati opciju dobijanja izbora. Ovo je manipulcija i psihološka igra", rekao je Bosić, navodeći da se kod nas politika svodi na manipulaciju javnošću.

"Ta igra je kompleksna. Međutim sada se stvari raspetljavaju na novi način u ubrzanom tempu. Primjer za to je vezivanja zastava SNSD-a i HDZ-a. To je novi momenat. Ta saradnja je postojala i ranije, ali ne na ovakav način", prokomentarisao je Bosić.

Na pitanje šta može biti cilj "koalicije Dodika i Čovića", Bosić je odgovorio da je cilj produbljivanje političke krize u BiH da bi se došlo do partikularnih interesa te dvije strane, navodeći da ti ima još aktera, ne samo Dodik i Čović.

Bosić smatra da Milorad Dodik sve radi isključivo iz ličnih interesa i ostanka na vlasti.



"Ovo je priča koja se odnosi na izbore 2018. godine. Akteri se uvezuju. Mislim da će na kraju ostati dvije strane, jedna koja želi veću i dublju krizu u BiH, a druga koja bi željela da krenemo naprijed kao društvo. Logično mi je to što radi Čović. Želi nametnuti pitanja i promijeniti Dejtonski sporazum da bi Hrvati dobili drugačiji status i izmjenili granice i teritoriju. Dodik živi na političkoj krizi, konfliktu i sijanju straha. Dodik bi mogao "uletiti", a ostali da nađu interes", kazao je Bosić.

Po njemu, Dodik po svaku cijenu želi sačuvati vlast, jer bi se u protivnom otvorile mnoge stvari. 

"Njemu je jasno da ne samo politička karijera zavisi da li drži vlast ili ne. Postoji mnogo stvari koje bi se otvorile njegovim silaskom s vlasti. Mora uraditi sve, po cijenu konflikta, retorike i opasnih tenzija, na osjećaju straha da ostane tu".

Bosić je odnos Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika nazvao "igrom u kontinuitetu".

"Ne znam da li je Dodik nazvao Izetbegovića da mu se zahvali za krivičnu prijavu. To je novi teren za njihovo nadmudrivanje. Evidentno je da se to radi naizmjenično, da jedan drugom nabacuju lopte. Oni to rade instiktivno, tako da ne mislim da je u pitanju neki usmeni ili pisani dogovor. Oni znaju da od toga izvlače političku korist. Drastičan primjer je oko Dana RS i cijeli taj proces. I danas imamo posljedice podizanja apelacije oko ukidanja Dana RS od strane Bakira Izetbegovića. Sada je stigla odluka Suda BiH o odbacivanju optužnice Tužilaštva BiH", rekao je Bosić.

On ističe da takva manipulacija daje rezultat i politički benefit akterima koji dižu tenzije.

"Sve ovo je već viđeno. Očekujem da te lopte budu sve jače servirane kako se bliže izbori. Gubitak vlasti za neke znači mnogo više od običnog silaska s vlasti."

Bosić je kazao da je Savez za promjene ušao u vlast s dogovorom da neće igrati takve igre.

"Građani odlučuju o svojoj sudbini, a kukaju kako ne valja vlast, kako idemo nizbrdo i kako je velika nezaposlenost. Građani koji kukaju ili nisu izašli na izbore ili su glasali za one koji su u vlasti. Građani su na neki način politički neobrazovani jer ne mogu da se odupru pomenutoj manipulaciji. Naš cilj treba biti da ih edukujemo da počnu razmišljati šta je njihov lični interes", izjavio je Bosić.

Upitan da li građani Republike Srpske mogu očekivati novi referendum, Bosić je rekao da je to sada otvoreno kao tema nakon refrendum o Danu RS.

"Ne vidim zašto oni koji su organizovali ovaj referendum ne bi napravili novi na drugu temu. Sada je samo pitanje mogu li po drugi put izmanipulisati građane", odgovorio je Bosić.

Što se tiče evropske perspektive, Bosić je rekao da je ta priča poprilićno izlizana, jer se ne vidi stvarni napredak niti želja.

Kazao je da ne vidi šta bi mogla biti alternativa ulasku u EU.

"To je mantra koju svi političari spominju kao osnovni cilj. Ali jedno je želja, a drugo realnost. Pitanje je da li EU ima mogućnost i volju da primi BiH i ostale zemlje. EU kada odluči da nekoga primi, kao 2004. godine kada su primali, onda će to učiniti. Region će biti pakovan u paket kao prelazna faza ka EU. Kada će to biti, to je veliko pitanje", smatra Bosić, dodajući da u Srbiji pitaju EU koji je vremenski period napredovanja.

"Oni su najdalje otišli u ispunjavanju uslova. Ako narod ne osjeti kraj, ako se priča izliže, onda nemate motivaciju da to radite. Ovdje je situacija uvijek takva da ne znamo na šta će izaći, na dobro ili zlo", mišljenja je Bosić.

BN televizija

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Bosicu

20.07.2017 18:15

Rata nije bilo u bivsoj Cehoslovackoj, pa ni Sovjetskom savezu je li dovoljno. A zastave su vezali hrvati sa muslimanima, pa sad nek vezu malo i sa nama, jer se drugacije nece osloboditi islamske drzave. A i mi se mozda ogrebemo od njih jer Vatikan nece dozvoliti njihovo unistavanje u BiH.

ODGOVORITE
Name

Tref

20.07.2017 18:52

Nisi ti dovoljno inteligentan da shvatiš sta ovaj čovjek priča ,zato i živimo ovako kako živimo.

Name

referendum

20.07.2017 19:23

Pa nije bilo prekrajanja granica ni u ceskoslovackoj ni u sssr-u nego samo razdvajanje jednih od drugih

Name

Bosanac

20.07.2017 19:24

Za godinu nećemo imati šta da jedemo, tačka!

Name

re Bosicu

20.07.2017 21:00

Plitak si ti da shvatis ko je kome prijatelj.Bas ce Vatikan pruziti takav vid pomoci da bi se i mi ogrebali.Nisi ti zelen druze,nego prezelen.

Name

075

21.07.2017 06:26

Da ne citiramo Andrića, po ko zna koji put… Ili, da ga, ipak, citiramo i, kao mantru, ponavljamo svaki dan: Dođu (došla su, početkom 1990-ih), tako, vremena, kada pamet zašuti (kada je pamet zašutala), budala progovori (budala progovorila), a fukara se obogati (a, fukara se obogatila). Međutim, poznata je i neminovna jedna druga istina, jednako vrijedna: sve što ima početak – ima i kraj.

Name

samo ih vezte i dobro usite

21.07.2017 09:36

E onda srbi trazite spas u Jasenovcu kod hrvata,kad su vam tako slatki.

Name

pajdo

21.07.2017 09:37

Ti si ustasa sto to pises nisi srbin sigurno.

Name

Marko

20.07.2017 18:18

Svaka cast. To je prava istina

ODGOVORITE
Name

ako

20.07.2017 19:07

Je na sceni vezivanje zastava HDZ i SNSD znači u pravu sam što nisam se zadržao u krajini . sve je jasno kakve su namjere .

ODGOVORITE
Name

Nikola

20.07.2017 19:30

Vrijeme ce pokazati da je ovo jedini normalan i cestit politicar! Samo ce trebati vremena da se otrijeznimo! Nadam se da nece biti kasno!?

ODGOVORITE
Name

Gile

20.07.2017 20:24

Nista i nikog nikad ne negirajuci, pitanje: po cemu to Vukota Govedarica nije posten covjek i politicar?

Name

Miko

21.07.2017 05:06

Bosic je cijenjen kao covjek u Brckom od svih i to govori o njemu kao politicaru.

Name

Milos

20.07.2017 19:30

Rijetko normalan covjek.Pravi realista!

ODGOVORITE
Name

hajde više ..

20.07.2017 19:30

Pa šta smo čekali ovoliko ... Samo molim vas, ovog puta bez potpisivanja ikakvog primirja ili bilo čega ... rat pa nek jedni ovladaju a drugi u izbjegličke kolone ... Bar nek neko ostvari svoje ciljeve ... Ovo je više postalo toliko odvratno da nije normalno !!!

ODGOVORITE
Name

doboj

20.07.2017 19:36

Bosić je pametno objasnio stanje na političkoj sceni. Ko razumije razumije...

ODGOVORITE
Name

Rajko

20.07.2017 20:02

Bosic je realan politicar I steta sto nema vise takvi.

Name

munira

20.07.2017 20:44

Bosic je pravi čovjek

Name

Bosic je posten covjek

21.07.2017 09:42

Steta sto srbi to nerazuniju,neglasaju za covjeka koji bi povratio svu poradenu imovinu i kriminalu stao u kraj,nadati se da ce sledeci izbori biti korektni i gradjani pametniji.

Name

Realitic

20.07.2017 20:29

Ako se zarati, nepada mi napamet da ratujem. Nek ratuje dodikov, zeljkov, tegeltijin sin. Ja gledam gdje bus za njemacku, austriju, svicarsku. Nek im djeca ratuju.

ODGOVORITE
Name

Mujo

20.07.2017 20:50

I ja necu da ratujem.Svi Bosnjaci ce pobjeci za Njemacku ,niko nije lud da izgine za ovu nakazu BIH nek Sefer Halilovic i Bakir nose puske

Name

re

21.07.2017 03:58

Ko nek zapuca svi ce mo ponovo za puske....znam ja nas j...o ti nas...

Name

Milan

20.07.2017 20:36

Mislim da Covic Dodik Radoncic igraju prljavu igru a Bakir sve to posmatra smijem se kladiti da ce ih Bakir preko Erdogana sve povaljati ,Rusima treba Turska a ne Dodik i RS ,opasna igra !

ODGOVORITE
Name

075

21.07.2017 06:30

@ Milan Djelomično ste po mom mišljenju u pravu, ovi "naši lideri" se ne pitaju ništa, EU griješi što neće da "usisa" BiH u EU (kao Rumuniju i Bugarsku) jer jedan teroristički napad u BiH većih razmjera (mislim na žrtve) je momentalni rat, BiH je kao "tempirana bomba" sa satnim mehanizmom koji "otkucava", nažalost!!

Name

mir

20.07.2017 21:10

Sejtan je u toj hrvatskoj zastavi ko god snjima veze crno mu se pise,; Nijemci, Muslimani, Albanci i da nenabrajam dalje. Sikter sotono Ustaska

ODGOVORITE
Name

bas tako

20.07.2017 21:32

Jes, jes.. Ronhilu ce se to vezanje obiti od glavu! Znaju oni dole na kraju noz u ledja zabiti!!! Da smo bogdom mi bosnje sa srbima svezali zastave, sve bi danas drukcije izgledalo

Name

Istina!

20.07.2017 21:18

Bosic je covijek demokrata,patriota,rodoljub,covijek visokih moralnih nacela,primjer skandinavskih politicara,on bi donio prosperitet ne samo srbima nego i hrvatima i bosnjacima!!!!!!

ODGOVORITE
Name

MK

20.07.2017 21:44

PUSTI BOSIĆU BUDALE NEKA SE LJUBE JER ĆE UBRZO DA SE HVATAJU ZA VRATOVE P.P.

ODGOVORITE
Name

Haris

21.07.2017 05:05

Ko god je sa Hrvatima vezao zastavu najebo je opasna igra Duduka.

ODGOVORITE
Name

EU

21.07.2017 05:42

Sa kim Covic zastavu poveze taj je najebo, to ti isto dodje kad anakonda uzme nekog u zagrljaj smrti.

ODGOVORITE
Name

Puniša Račić

21.07.2017 06:05

Bravo Boske, razgolitio si pokvarenu politiku snsd-a. Komunisti su oduvijek sarađivali sa ustašama. Zajedno su pobili srpski narod!

ODGOVORITE
Name

svensk

21.07.2017 07:32

Puše k.... neka im djeca ratuju.

Name

Lala

21.07.2017 07:45

Ko je kome uvalio jezik ? Dodik Covicu zasigurno ne! Prije ce biti obratno

ODGOVORITE
Name

Darko Miha

21.07.2017 07:53

Bosić je u pravu za vezivanje zastava sa HDZ-om. Može se primjetiti i da se Dodik nečega baš prepao pa je i Bakira pozvao u pomoć da ga pogura nekom kao fol tužbom ili apelacijom. Bakir je Dodikovo posljednje utočište i njega zove da mu pomogne kada mu baš zagusti.

ODGOVORITE
Name

Jaćim

22.07.2017 16:38

Bravo !!!!

ODGOVORITE