РС против трасе брзог пута

РС се противи траси брзог пута Сарајево –Београд који иде преко Вишеграда, рекао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС. Он је на посланичко питање Здравка Крсмановића из НДП-а током Актуелног часа у скупштини рекао да је РС против руте коју уз подршку Турске предлажу Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ и Денис Ласић, федерални министар транспорта, зато што би она, како је прецизирао, већим дијелом ишла ненасељеним подручјима у РС, а да би боље повезала мјеста кроз ФБиХ.

Република Српска 18.07.2017 | 12:18
РС против трасе брзог пута
“Јуско и Ласић су жељели да промијене трасу јер наводно постоји такав интерес Турске. Наравно ми смо против тога јер то нису грант средства него кредитна средства и те кредите би враћали ентитети, а рута би кроз РС пролазила беспућем”, рекао је Трнинић.

Он је нагласио да се ради о пројекту који се налази у развојним пројектима РС и демантовао је Крсмановићеву тврдњу да се ради о пројекту који је предложио Александар Вучић, током изборне кампање у својству премијера Србије.

Јуско је Независним рекао да до коначног приједлога трасе треба доћи заједничким договором свих страна.

“Зато сам на нашем задњем састанку предложио да се на слиједећи састанак позову премијери и премијерка, и да се и они укључе у процес доношења коначног приједлога руте цесте Сарајево-Београд, што је прихваћено од стране оба ентитетска министра”, рекао је Јуско.

Додао је да је у складу с тим закључком послао допис турском министру и тражио да му пошаље информације колико је Турска планирала средстава за ову дионицу и на који би се начин финансирала изградња.

“Једно од питања је да ли је планиран кредит или концесија. Када добијем повратну информацију, ја ћу је одмах прослиједити пресједавајућем Савјета министара, премијерки Цвијановић, премијеру Новалићу и ентитетским министрима. Ове информације ће сигурно бити добар основ за доношење заједничке и коначне одлуке по овом питању”, нагласио је он.   

За изградњу брзе цесте залагао се предсједник Србије, у вријеме када је био премијер, Александар Вучић који је рекао да че тај пут ићи преко Вишеграда и њиме ће се спојити бошњаци Санџака са Сарајевом и Срби из источне Херцеговине са Београдом.

(БН/Независне)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Генерал

18.07.2017 10:29

И не треба да иде за Висеград. Преко Тузле на Бијељину и многе несугласице ријесене. У итању су кредитна средства па треба извагати гдје има најмањи дневни промет од 15,000 аутомобила да би било сиплативо радити. Са Гораздем, Фоцом и Висеградим не мозе сиплатити а да не говоримо о другим трасама које не могу накусати 1000 аута дрневно. Једина сиплатива рута преко Тузле како тај дио има велику популацију која потенцијално мозе да врати кредит из путарине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.07.2017 11:41

Обицан цовјек вози свакако старим путем јер нема лове за бацање.И тај аутопут кад буде готов, возит це те старим јер је путарина скоро ко издатак за гориво. Знам ја ста се десило у ХР. Ко иде сад СЛ.Брод -Осијек аутопутом...јако мало возила. Сви се возају по старим цестама.Нико не зури.

Name

сократ

18.07.2017 12:09

Па баш треба ићи тим путем да се развију ти крајеви рс-а. Доста је траса око Градишке и Бања Луке,

Name

неутрални

18.07.2017 10:46

Свађају се око ничега, нема од овог ауто-пута ништа, не могу се договорити око далеко мањих ствари. Само се надуравају код кога је већи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

18.07.2017 10:54

Бити це као и транспортна заједница овдје би и слијепом било јасно да нас зеле изоловати ко сј кореју па цак и од србије они не презу ни пред цим да РС одведу у нестанак то је задатак овога резима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

18.07.2017 10:56

Ово нема везе са РС ! Овдје се висе гледа ко це да се угради И ограби . Каква интерес РС? Хаххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јохн

18.07.2017 10:59

Искрено, нико није ни оцекивао да це влада РС бити ЗА неку градњу или побољсање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак_Приједор

18.07.2017 11:02

Него ста...........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

18.07.2017 11:02

Што млате празну сламу као и обично и заје овај народ, кад ће то бити направљено, вјероватно никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

18.07.2017 11:07

Ти и твоје газде сте и направили беспуће од Источног дијела, уствари направили сте беспуће од свега што сте дохватили, стоко једна способна само себи да накрадете, треба вас све у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

18.07.2017 11:10

Реално у РС-у има 10% аута способних за аутоцесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

18.07.2017 11:30

КО ТЕ ПИТА , И НЕ ПРАВИ СЕ АУТО ПУТ ЗА "нормални свијет" ВЕЦ ЗА ОНЕ КОЈИ ИМАЈУ СВЕ ! ПС (ко мозе нек оде и погледа колико продје возила новим ауто путом Добој-Прњавор ??)

Name

Турбоскара

18.07.2017 11:12

па то бајсон опет несто опструјисе опет се он несто као неслазе ма ко г ј...е немојте уопсте правити пут за њега ионако јесу коњска кола. док ми изРС невидимо колоко нас бајсон вуце уназадби унистава као инатеци се као дхете на тути докле це нам бити тако.Ја само питам нас у РС зар стварно невидимо ста нам ово снсда раде. Људи улазу у путеве инфраструктуру баја се нена yфатити ни за љеву но за десну премијерка иде птосити по америци њему нико ни фенинга висе неда РС фалирала све птодато па као ајде кад ја тонем повуцу И свр са собом.Овде јр све зонбирано најбоље ици одавде пакијем се ја са својом породицомба онај ко хеце да се гуси у овом политивком смраду само нека изволи.Нек вас баја вуце сто дубље да никад на поврсину нениспливамо нисмо ниста боље ни заслузили.Омладино ко је паметан а имамо панетне кадрове одлазите сто прије док И вас нијр повукло ово стање лудила а недсј бозе И у јос један рат јел ови непрезају ни од цег.Сад смо бјрдни без циља перспективе нови задузенха за јос 30/40/50 год.Ставили су нам амове себи саградили храмове руке им обрезле у криминал корупцију И крв.И као сто би рекао Бора Цорба ту нема бога нема правде И зато одлазите одавде јел И нас це ко насе оцеве 92 овај пут не турци него наси због свевисњибполитицки циљева похлепе криминала набити на коцеве.Ко је свстио сватио Нецу да будем васа бyдала надјите другог ко вас је...е јет ја сам будала само за себе. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

18.07.2017 11:29

Ако цеста не буде ишла на Горажде и Вишеград, неће се ни правити, Трнинић може из "свог" џепа финансирати будалаштине преко Пала и Соколца. Мајмун би да повезује илегалне пилане по Романији, вади се на некакав "план" умрежавања РС аутопутевима. Брзе цесте се праве долинама ријека, што мања мадморска висина због снијега и минуса. Само је тотални коњ може пружити преко Романије и минус 20 пет мјесеци годишње. Вучића интересују политички поени у Санџаку и код Зукорлића, заболи га нека ствар шта мисли Трнинић и илегални сјекачи шуме из Романијске џунгле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАУБОЈ

18.07.2017 12:35

Е БАШ СИ ИНДИЈАНАЦ...

Name

Пајкан

18.07.2017 18:17

У праву си с једне стране али главно питање на који се нацин финансира тј.ко це газдовати и одрзавати пут!Ако је кредит,подрзавам Недју а ако је концесија или други вид,онда РС нема ста да се пита.

Name

Шупља прича

18.07.2017 11:43

Већ сам се као предсједник зелених раније изјаснио о овом "турском путу". Написао сам и овдје на порталу да од тога нема ништа, као што и нема. Прича пукла о ауто-путу, нигдје информације одакле новац и да ли је кредит, или грант, или бар комбиновано. Чак наша висока политика правила неке трасе, плус се неки наши са Романије упецали, па се умало око ничега не посвађаше. Нема ништа од аутопута, поготово аутопута из правца Сарајева према Вишеграду. Вучко мало то искористио за кампању, а федералци да нам испипају пулс и још нас мало посвађају. едино је реално да се састави магистрални пут преко Пала, да се од турака извуку каква грант средства и да се укључе владе Федерације, Српске и кантона Горажде, па да се старом пругом састави магистрални пут од Реновице, до Месића у дужини нешто више од 20 километара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

18.07.2017 11:48

РС је против свега нормалног мислим на власт у РС али ми цемо 2018 опет заокрузит пропалице из СНСД јер смо ми родјени брдјани који неце боље да зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Тебе Пита

18.07.2017 12:22

Вучић прави ауто ауто пут Београд-Чачак-Златибор и даље према Црној Гори.Доведе га до границе са Црном Гором и крак до границе са БиХ.Турска је заинтересована за бољим повезивањем Санџака са Сарајевом.Источно Сарајево,Источна и Стара Херцеговина има више Срба него Санџак Бошњака,исо тако Београд три пута више Срба него Сарајево Бошњака,па какав је то проблем.Ако се прикључиш гдје ти се одреди са стране Србије добићеш кредитна средства од Турске,ако ти сад нећеш доћи ће неко некад ко хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

18.07.2017 12:45

Кад се изгради аутопут категорија БиХ градјана који це га користити бице СТАРЦИ. Возит це их слузбена возила измедју једног и другог старацког дома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возац

18.07.2017 14:16

Брзе цесте и аутопутеве и треба градити кроз беспуце а не долином ријека и насељеним подруцјима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.07.2017 21:38

Па баш треба ићи тим путем да се развију ти крајеви рс-а. Доста је траса око Градишке и Бања Луке,

ОДГОВОРИТЕ