RS protiv trase brzog puta

RS se protivi trasi brzog puta Sarajevo –Beograd koji ide preko Višegrada, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS. On je na poslaničko pitanje Zdravka Krsmanovića iz NDP-a tokom Aktuelnog časa u skupštini rekao da je RS protiv rute koju uz podršku Turske predlažu Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH i Denis Lasić, federalni ministar transporta, zato što bi ona, kako je precizirao, većim dijelom išla nenaseljenim područjima u RS, a da bi bolje povezala mjesta kroz FBiH.

Republika Srpska 18.07.2017 | 12:18
RS protiv trase brzog puta
“Jusko i Lasić su željeli da promijene trasu jer navodno postoji takav interes Turske. Naravno mi smo protiv toga jer to nisu grant sredstva nego kreditna sredstva i te kredite bi vraćali entiteti, a ruta bi kroz RS prolazila bespućem”, rekao je Trninić.

On je naglasio da se radi o projektu koji se nalazi u razvojnim projektima RS i demantovao je Krsmanovićevu tvrdnju da se radi o projektu koji je predložio Aleksandar Vučić, tokom izborne kampanje u svojstvu premijera Srbije.

Jusko je Nezavisnim rekao da do konačnog prijedloga trase treba doći zajedničkim dogovorom svih strana.

“Zato sam na našem zadnjem sastanku predložio da se na slijedeći sastanak pozovu premijeri i premijerka, i da se i oni uključe u proces donošenja konačnog prijedloga rute ceste Sarajevo-Beograd, što je prihvaćeno od strane oba entitetska ministra”, rekao je Jusko.

Dodao je da je u skladu s tim zaključkom poslao dopis turskom ministru i tražio da mu pošalje informacije koliko je Turska planirala sredstava za ovu dionicu i na koji bi se način finansirala izgradnja.

“Jedno od pitanja je da li je planiran kredit ili koncesija. Kada dobijem povratnu informaciju, ja ću je odmah proslijediti presjedavajućem Savjeta ministara, premijerki Cvijanović, premijeru Novaliću i entitetskim ministrima. Ove informacije će sigurno biti dobar osnov za donošenje zajedničke i konačne odluke po ovom pitanju”, naglasio je on.   

Za izgradnju brze ceste zalagao se predsjednik Srbije, u vrijeme kada je bio premijer, Aleksandar Vučić koji je rekao da če taj put ići preko Višegrada i njime će se spojiti bošnjaci Sandžaka sa Sarajevom i Srbi iz istočne Hercegovine sa Beogradom.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

General

18.07.2017 10:29

I ne treba da ide za Visegrad. Preko Tuzle na Bijeljinu i mnoge nesuglasice rijesene. U itanju su kreditna sredstva pa treba izvagati gdje ima najmanji dnevni promet od 15,000 automobila da bi bilo siplativo raditi. Sa Gorazdem, Focom i Visegradim ne moze siplatiti a da ne govorimo o drugim trasama koje ne mogu nakusati 1000 auta drnevno. Jedina siplativa ruta preko Tuzle kako taj dio ima veliku populaciju koja potencijalno moze da vrati kredit iz putarine.

ODGOVORITE
Name

Kiki

18.07.2017 11:41

Obican covjek vozi svakako starim putem jer nema love za bacanje.I taj autoput kad bude gotov, vozit ce te starim jer je putarina skoro ko izdatak za gorivo. Znam ja sta se desilo u HR. Ko ide sad SL.Brod -Osijek autoputom...jako malo vozila. Svi se vozaju po starim cestama.Niko ne zuri.

Name

sokrat

18.07.2017 12:09

Pa baš treba ići tim putem da se razviju ti krajevi rs-a. Dosta je trasa oko Gradiške i Banja Luke,

Name

neutralni

18.07.2017 10:46

Svađaju se oko ničega, nema od ovog auto-puta ništa, ne mogu se dogovoriti oko daleko manjih stvari. Samo se naduravaju kod koga je veći.

ODGOVORITE
Name

Fed

18.07.2017 10:54

Biti ce kao i transportna zajednica ovdje bi i slijepom bilo jasno da nas zele izolovati ko sj koreju pa cak i od srbije oni ne prezu ni pred cim da RS odvedu u nestanak to je zadatak ovoga rezima.

ODGOVORITE
Name

Ime

18.07.2017 10:56

Ovo nema veze sa RS ! Ovdje se vise gleda ko ce da se ugradi I ograbi . Kakva interes RS? Hahhaha

ODGOVORITE
Name

John

18.07.2017 10:59

Iskreno, niko nije ni ocekivao da ce vlada RS biti ZA neku gradnju ili poboljsanje.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak_Prijedor

18.07.2017 11:02

Nego sta...........

ODGOVORITE
Name

Nije nego

18.07.2017 11:02

Što mlate praznu slamu kao i obično i zaje ovaj narod, kad će to biti napravljeno, vjerovatno nikad.

ODGOVORITE
Name

Repo Poslovi

18.07.2017 11:07

Ti i tvoje gazde ste i napravili bespuće od Istočnog dijela, ustvari napravili ste bespuće od svega što ste dohvatili, stoko jedna sposobna samo sebi da nakradete, treba vas sve u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Kal

18.07.2017 11:10

Realno u RS-u ima 10% auta sposobnih za autocestu.

ODGOVORITE
Name

pa

18.07.2017 11:30

KO TE PITA , I NE PRAVI SE AUTO PUT ZA "normalni svijet" VEC ZA ONE KOJI IMAJU SVE ! PS (ko moze nek ode i pogleda koliko prodje vozila novim auto putom Doboj-Prnjavor ??)

Name

Turboskara

18.07.2017 11:12

pa to bajson opet nesto opstrujise opet se on nesto kao neslaze ma ko g j...e nemojte uopste praviti put za njega ionako jesu konjska kola. dok mi izRS nevidimo koloko nas bajson vuce unazadbi unistava kao inateci se kao dhete na tuti dokle ce nam biti tako.Ja samo pitam nas u RS zar stvarno nevidimo sta nam ovo snsda rade. Ljudi ulazu u puteve infrastrukturu baja se nena yfatiti ni za ljevu no za desnu premijerka ide ptositi po americi njemu niko ni feninga vise neda RS falirala sve ptodato pa kao ajde kad ja tonem povucu I svr sa sobom.Ovde jr sve zonbirano najbolje ici odavde pakijem se ja sa svojom porodicomba onaj ko hece da se gusi u ovom politivkom smradu samo neka izvoli.Nek vas baja vuce sto dublje da nikad na povrsinu nenisplivamo nismo nista bolje ni zasluzili.Omladino ko je pametan a imamo panetne kadrove odlazite sto prije dok I vas nijr povuklo ovo stanje ludila a nedsj boze I u jos jedan rat jel ovi neprezaju ni od ceg.Sad smo bjrdni bez cilja perspektive novi zaduzenha za jos 30/40/50 god.Stavili su nam amove sebi sagradili hramove ruke im obrezle u kriminal korupciju I krv.I kao sto bi rekao Bora Corba tu nema boga nema pravde I zato odlazite odavde jel I nas ce ko nase oceve 92 ovaj put ne turci nego nasi zbog svevisnjibpoliticki ciljeva pohlepe kriminala nabiti na koceve.Ko je svstio svatio Necu da budem vasa bydala nadjite drugog ko vas je...e jet ja sam budala samo za sebe. Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

Indijanac

18.07.2017 11:29

Ako cesta ne bude išla na Goražde i Višegrad, neće se ni praviti, Trninić može iz "svog" džepa finansirati budalaštine preko Pala i Sokolca. Majmun bi da povezuje ilegalne pilane po Romaniji, vadi se na nekakav "plan" umrežavanja RS autoputevima. Brze ceste se prave dolinama rijeka, što manja madmorska visina zbog snijega i minusa. Samo je totalni konj može pružiti preko Romanije i minus 20 pet mjeseci godišnje. Vučića interesuju politički poeni u Sandžaku i kod Zukorlića, zaboli ga neka stvar šta misli Trninić i ilegalni sjekači šume iz Romanijske džungle...

ODGOVORITE
Name

KAUBOJ

18.07.2017 12:35

E BAŠ SI INDIJANAC...

Name

Pajkan

18.07.2017 18:17

U pravu si s jedne strane ali glavno pitanje na koji se nacin finansira tj.ko ce gazdovati i odrzavati put!Ako je kredit,podrzavam Nedju a ako je koncesija ili drugi vid,onda RS nema sta da se pita.

Name

Шупља прича

18.07.2017 11:43

Већ сам се као предсједник зелених раније изјаснио о овом "турском путу". Написао сам и овдје на порталу да од тога нема ништа, као што и нема. Прича пукла о ауто-путу, нигдје информације одакле новац и да ли је кредит, или грант, или бар комбиновано. Чак наша висока политика правила неке трасе, плус се неки наши са Романије упецали, па се умало око ничега не посвађаше. Нема ништа од аутопута, поготово аутопута из правца Сарајева према Вишеграду. Вучко мало то искористио за кампању, а федералци да нам испипају пулс и још нас мало посвађају. едино је реално да се састави магистрални пут преко Пала, да се од турака извуку каква грант средства и да се укључе владе Федерације, Српске и кантона Горажде, па да се старом пругом састави магистрални пут од Реновице, до Месића у дужини нешто више од 20 километара.

ODGOVORITE
Name

rade

18.07.2017 11:48

RS je protiv svega normalnog mislim na vlast u RS ali mi cemo 2018 opet zaokruzit propalice iz SNSD jer smo mi rodjeni brdjani koji nece bolje da zive.

ODGOVORITE
Name

Ко Тебе Пита

18.07.2017 12:22

Вучић прави ауто ауто пут Београд-Чачак-Златибор и даље према Црној Гори.Доведе га до границе са Црном Гором и крак до границе са БиХ.Турска је заинтересована за бољим повезивањем Санџака са Сарајевом.Источно Сарајево,Источна и Стара Херцеговина има више Срба него Санџак Бошњака,исо тако Београд три пута више Срба него Сарајево Бошњака,па какав је то проблем.Ако се прикључиш гдје ти се одреди са стране Србије добићеш кредитна средства од Турске,ако ти сад нећеш доћи ће неко некад ко хоће.

ODGOVORITE
Name

Logika...

18.07.2017 12:45

Kad se izgradi autoput kategorija BiH gradjana koji ce ga koristiti bice STARCI. Vozit ce ih sluzbena vozila izmedju jednog i drugog starackog doma.

ODGOVORITE
Name

vozac

18.07.2017 14:16

Brze ceste i autoputeve i treba graditi kroz bespuce a ne dolinom rijeka i naseljenim podrucjima.

ODGOVORITE
Name

Истина

19.07.2017 21:38

Pa baš treba ići tim putem da se razviju ti krajevi rs-a. Dosta je trasa oko Gradiške i Banja Luke,

ODGOVORITE