Анализа: Гужва у Барси, везни ред мијења срце и плућа!

Верати и Паулињо - ИН! Гомес, Ракитић и Арда ОУТ! Нејмар хоће да иде?! После куповине Семеда, Барселона креће у реализацију осталих жеља са фудбалске пијаце.

Фудбал 18.07.2017 | 23:30
Анализа: Гужва у Барси, везни ред мијења срце и плућа!
Дуго је Барселона мировала, а с обзиром на лошу претходну сезону очекивало се да буде један од најактивнијих клубова на летњој фудбалској пијаци. Сада је куцнуо час да и Барса крене у велики шопинг.

Куповина Нелсона Семеда из Бенфике је почетак озбиљног прелазног рока на Камп Ноу с обзиром да се повратак Ђерара Деулофеуа не може окарактерисати као трансфер Барселониног реномеа. Мете су одавно познате, нови тренер Валверде жели да ојачла везни ред, а Барселона ногама и рукава покушава да заврши трансфере Марка Вератија иПаулиња. Истовремено, то неће значити и неке одласке из Каталоније.

Битна вест је да доласци Паулиња или Вератија не искључују један другог. Барса жели обојицу. Верати је главна мета каталонског клуба овог лета, али и једна од најтежих јер ПСЖ се свим силама бори да задржи Италијана. Играч је незадовољан, могао би да ступи у штрајк и нада се да ће до 31. августа успети да избоксује трансфера на Камп Ноу. Ал Келаифи је бесан због оваквог понашања Барселоне, али то су манири Барсе и Реала претходних година потврђени у случајевима Суареза, Бејла, Фабрегаса, Модрића... Договоре се са играчима и онда преко њиховог незадовољства натерају клуб на капитулацију. Међутим, Ал Келаифи и ПСЖ су озбиљни играчи које неће бити лако сломити...

Ако буду дошли у ситуацију да морају да продају Вератија, тражиће 100.000.000 евра. Можда пристану на нешто мање... Зато Барса мора да нађе одговарајућу формулу како да реализује трансфер, а да не плати баш толики новац јер је то превише и за њу. Најновија идеја Каталонаца је да Свецима понуди 65.000.000 евра и Ивана Ракитића о чијем се одласку прича све гласније. Олакшавајућа околност је што га Унај Емери познаје из времена када га је тренирао у Севиљи и има високо мишљење о њему.

Друга опција је да у трансфер буде укључен и Андре Гомес. Скупоцени, а често критиковани Португалац је у финишу сезоне ушао у форму, али  недовољно да заслужи прелазну оцену. Он је био штићеник Луиса Енрикеа, код Валвердеа неће имати толики кредит. ПСЖ га је хтео и пре доласка у Барселону, а везе Жоржа Мендеса (заступа Гомеса) са француским клубом би могле да дају ветар у леђа. Још се не зна која сума би била укључена уз Гомеса у трампи за Вератија, али свакако да Португалац вреди више одРакитића.

Трећа опција је да ПСЖ добије Гомеша, Ракитића и новац. Мало је вероватно да би ПСЖ пристао на то јер би новчани део трансфера био занемарљив у односу на оно што могу да добију за Вератија. Ако ПСЖ попусти под притиском за продају Вератија, бираће између понуђених опција.

Ни преговори око Паулиња не иду лако како је Барса замислила. Кинески Гуангџоу Евергранде одолева и не жели да прода Бразилца пре јануара. Одбијене су Барсине понуде од 20.000.000 и 27.000.000 евра. Играч има откупну клаузулу од 40.000.000 евра и врши притисак на Кинезе да му омогуће трансфер каријере. Барса је сада спремила финалну понуду од 30.000.000 евра. Узми или остави... Паулињо би могао да ступи у штрајк ако га Кинези не продају.

Долазак двојице везиста, уз ранију куповину Семеда би значио и крај прелазног рока на Камп Ноу. Макар што се тиче приоритета...

Али би значио и доласке поменутих Ракитића, Гомеса и Арде Турана. Једноставно, нема места за све, а Верати и Паулињо долазе да играју, а не да греју клупу.

Нови тренер Валверде има задатак да пружа већу минутажу Барсиној деци (Суарез, Рафиња, Алења...), а  очекује се и значајнија улога Серђија Роберта. То само по себи наводи на закључак да ће Ракитић, Гомес и Арда бити први на листи за продају јер је велика гужва на средини терена.

У међувремену, каталонска штампа пише о незадовољству Нејмара и могућности да Бразилац напусти Барселону. Не овог лета, али у догледно време би могао да оде. Људи из окружења га саветују да напусти Барселону, део породице му пуни главу да ће годинама бити у сенци Месија који ће завршити каријеру на Камп Ноу. Што је препрека заНејмарову амбицију да освоји Златну лопту, једног од ретких циљева које није остварио у каријери.

Ако се Нејмар одлучи на такав корак, ПСЖ, Манчестер Јунајтед, Манчестер Сити, па чак и Реал Мадрид ће чекати у реду за преговоре са Барсом. Подсетимо, Бразилац је јесенас потписао нови уговор са Барсом до 2021. године вредан 15.000.000 евра по сезони и има откупну клаузулу од 200.000.000 евра.  

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар