Analiza: Gužva u Barsi, vezni red mijenja srce i pluća!

Verati i Paulinjo - IN! Gomes, Rakitić i Arda OUT! Nejmar hoće da ide?! Posle kupovine Semeda, Barselona kreće u realizaciju ostalih želja sa fudbalske pijace.

Fudbal 18.07.2017 | 23:30
Analiza: Gužva u Barsi, vezni red mijenja srce i pluća!
Dugo je Barselona mirovala, a s obzirom na lošu prethodnu sezonu očekivalo se da bude jedan od najaktivnijih klubova na letnjoj fudbalskoj pijaci. Sada je kucnuo čas da i Barsa krene u veliki šoping.

Kupovina Nelsona Semeda iz Benfike je početak ozbiljnog prelaznog roka na Kamp Nou s obzirom da se povratak Đerara Deulofeua ne može okarakterisati kao transfer Barseloninog renomea. Mete su odavno poznate, novi trener Valverde želi da ojačla vezni red, a Barselona nogama i rukava pokušava da završi transfere Marka Veratija iPaulinja. Istovremeno, to neće značiti i neke odlaske iz Katalonije.

Bitna vest je da dolasci Paulinja ili Veratija ne isključuju jedan drugog. Barsa želi obojicu. Verati je glavna meta katalonskog kluba ovog leta, ali i jedna od najtežih jer PSŽ se svim silama bori da zadrži Italijana. Igrač je nezadovoljan, mogao bi da stupi u štrajk i nada se da će do 31. avgusta uspeti da izboksuje transfera na Kamp Nou. Al Kelaifi je besan zbog ovakvog ponašanja Barselone, ali to su maniri Barse i Reala prethodnih godina potvrđeni u slučajevima Suareza, Bejla, Fabregasa, Modrića... Dogovore se sa igračima i onda preko njihovog nezadovoljstva nateraju klub na kapitulaciju. Međutim, Al Kelaifi i PSŽ su ozbiljni igrači koje neće biti lako slomiti...

Ako budu došli u situaciju da moraju da prodaju Veratija, tražiće 100.000.000 evra. Možda pristanu na nešto manje... Zato Barsa mora da nađe odgovarajuću formulu kako da realizuje transfer, a da ne plati baš toliki novac jer je to previše i za nju. Najnovija ideja Katalonaca je da Svecima ponudi 65.000.000 evra i Ivana Rakitića o čijem se odlasku priča sve glasnije. Olakšavajuća okolnost je što ga Unaj Emeri poznaje iz vremena kada ga je trenirao u Sevilji i ima visoko mišljenje o njemu.

Druga opcija je da u transfer bude uključen i Andre Gomes. Skupoceni, a često kritikovani Portugalac je u finišu sezone ušao u formu, ali  nedovoljno da zasluži prelaznu ocenu. On je bio štićenik Luisa Enrikea, kod Valverdea neće imati toliki kredit. PSŽ ga je hteo i pre dolaska u Barselonu, a veze Žorža Mendesa (zastupa Gomesa) sa francuskim klubom bi mogle da daju vetar u leđa. Još se ne zna koja suma bi bila uključena uz Gomesa u trampi za Veratija, ali svakako da Portugalac vredi više odRakitića.

Treća opcija je da PSŽ dobije Gomeša, Rakitića i novac. Malo je verovatno da bi PSŽ pristao na to jer bi novčani deo transfera bio zanemarljiv u odnosu na ono što mogu da dobiju za Veratija. Ako PSŽ popusti pod pritiskom za prodaju Veratija, biraće između ponuđenih opcija.

Ni pregovori oko Paulinja ne idu lako kako je Barsa zamislila. Kineski Guangdžou Evergrande odoleva i ne želi da proda Brazilca pre januara. Odbijene su Barsine ponude od 20.000.000 i 27.000.000 evra. Igrač ima otkupnu klauzulu od 40.000.000 evra i vrši pritisak na Kineze da mu omoguće transfer karijere. Barsa je sada spremila finalnu ponudu od 30.000.000 evra. Uzmi ili ostavi... Paulinjo bi mogao da stupi u štrajk ako ga Kinezi ne prodaju.

Dolazak dvojice vezista, uz raniju kupovinu Semeda bi značio i kraj prelaznog roka na Kamp Nou. Makar što se tiče prioriteta...

Ali bi značio i dolaske pomenutih Rakitića, Gomesa i Arde Turana. Jednostavno, nema mesta za sve, a Verati i Paulinjo dolaze da igraju, a ne da greju klupu.

Novi trener Valverde ima zadatak da pruža veću minutažu Barsinoj deci (Suarez, Rafinja, Alenja...), a  očekuje se i značajnija uloga Serđija Roberta. To samo po sebi navodi na zaključak da će Rakitić, Gomes i Arda biti prvi na listi za prodaju jer je velika gužva na sredini terena.

U međuvremenu, katalonska štampa piše o nezadovoljstvu Nejmara i mogućnosti da Brazilac napusti Barselonu. Ne ovog leta, ali u dogledno vreme bi mogao da ode. Ljudi iz okruženja ga savetuju da napusti Barselonu, deo porodice mu puni glavu da će godinama biti u senci Mesija koji će završiti karijeru na Kamp Nou. Što je prepreka zaNejmarovu ambiciju da osvoji Zlatnu loptu, jednog od retkih ciljeva koje nije ostvario u karijeri.

Ako se Nejmar odluči na takav korak, PSŽ, Mančester Junajted, Mančester Siti, pa čak i Real Madrid će čekati u redu za pregovore sa Barsom. Podsetimo, Brazilac je jesenas potpisao novi ugovor sa Barsom do 2021. godine vredan 15.000.000 evra po sezoni i ima otkupnu klauzulu od 200.000.000 evra.  

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar