Хиљаде Пољака протестовало

Више хиљада противника пољске владе окупило се данас у Варшави и другим градовима те земље како би протестовало против најновијих промјена у законодавству којима се реогранизује правосуђе.

Свијет 16.07.2017 | 20:32
Хиљаде Пољака протестовало
Окупљени су узвикивали "бранићемо демократију" и слогане против лидера владајуће партије Право и Правда Јарослава Качињског, најмоћнијег пољског политичара, којег оптужују да је диктатор.

Протести, који су одржани под слоганом "у одбрану судова", посљедњи су у низу масовних антивладиних демонстрација који су обиљежили посљедњих 20 мјесеци на власти конзервативне, популистичке партије Право и правда.

Главна тема је била одбрана демократије под владајућом партијом, која контрлише оба дома парламента.

Политичари ЕУ и пољска опозиција осудили су законске прописе који су усвојени прошле недјеље наводећи да се њима угрожава независност судства и владавина закона, подсјећа АП.

Према новим законима, чланове Националног савјета судија именоваће парламент, а претходно су их именовале судије.

Пољска опозиција је, такође, изразила огорчење и поводом нацрта закона о Врховном суду који је предложила владајућа странка.

Тим изненадним потезом, позвани су тренутни чланови врховног суда да се пензионишу, осим оних који имају подршку министра правде.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ста Има Да Протрстирате,

16.07.2017 19:51

Ста сте посејали ,то и зањите .касно сте се пробудили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Премијер

17.07.2017 04:18

Тако се бране права, ако су неким актом или законом владе угрожена! Очигледно, у РС ничија права нису угрожена?!

ОДГОВОРИТЕ