Hiljade Poljaka protestovalo

Više hiljada protivnika poljske vlade okupilo se danas u Varšavi i drugim gradovima te zemlje kako bi protestovalo protiv najnovijih promjena u zakonodavstvu kojima se reogranizuje pravosuđe.

Svijet 16.07.2017 | 20:32
Hiljade Poljaka protestovalo
Okupljeni su uzvikivali "branićemo demokratiju" i slogane protiv lidera vladajuće partije Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, najmoćnijeg poljskog političara, kojeg optužuju da je diktator.

Protesti, koji su održani pod sloganom "u odbranu sudova", posljednji su u nizu masovnih antivladinih demonstracija koji su obilježili posljednjih 20 mjeseci na vlasti konzervativne, populističke partije Pravo i pravda.

Glavna tema je bila odbrana demokratije pod vladajućom partijom, koja kontrliše oba doma parlamenta.

Političari EU i poljska opozicija osudili su zakonske propise koji su usvojeni prošle nedjelje navodeći da se njima ugrožava nezavisnost sudstva i vladavina zakona, podsjeća AP.

Prema novim zakonima, članove Nacionalnog savjeta sudija imenovaće parlament, a prethodno su ih imenovale sudije.

Poljska opozicija je, takođe, izrazila ogorčenje i povodom nacrta zakona o Vrhovnom sudu koji je predložila vladajuća stranka.

Tim iznenadnim potezom, pozvani su trenutni članovi vrhovnog suda da se penzionišu, osim onih koji imaju podršku ministra pravde.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sta Ima Da Protrstirate,

16.07.2017 19:51

Sta ste posejali ,to i zanjite .kasno ste se probudili.

ODGOVORITE
Name

Premijer

17.07.2017 04:18

Tako se brane prava, ako su nekim aktom ili zakonom vlade ugrožena! Očigledno, u RS ničija prava nisu ugrožena?!

ODGOVORITE