Суверени господар Вимблдона - Роџер Федерер!

Роџер Федерер освојио је Вимблдон 2017. и ушао у историју као најтрофејнији играч најпрестижнијег тениског турнира.  Краљ РФ – осми Вимблдон, 19. Гренд слем! Роџер Федерер освојио је први Вимблдон после пет година паузе и ушао у историју турнира као најтрофејнији играч свих времена.  

Тенис 16.07.2017 | 17:15
Суверени господар Вимблдона - Роџер Федерер!
НИКО НИКАД КАО ОН: Роџер ВИМБЛДОН Федерер! Швајцарац је исписао историју! Освојио још један пехар на лондонском гренд слему, осми по реду, што никада нико није успео пре њега!

Швајцарац је до рекордне осме круне стигао убедљивом победом над Марином Чилићем са 6:3, 6:1, 6:4.

Федереру је посао умногоме олакшао проблем који је Хрват имао са стопалом, повреда га је довела до суза средином другог сета, одбио је да се преда, па је херојски одиграо меч до краја.

"Током целе каријере никад се нисам предавао, размишљао сам само да дам све од себе, то је било све што сам могао да урадим. Имао сам диван пут овде, играо најбољи тенис у животу. Хвала мом тиму, дали су ми много снаге, и мојим навијачима у Хрватској којима је било много тешко данас. Дао сам све од себе, надам се да ћу се вратити овде и освојити трофеј", рекао је Чилић после финала.

Упркос томе, Федерер је у свом 11. финалу на Вимблдону стигао до једне од најубедљивијих победа и престигао Пита Сампраса и Вилијема Реншоа с којима је делио рекорд са по седам титула.

"Сурово је некада, али борио се и он је херој. Честитам на изванредном турниру Марине. Требало би да буде поносан. Сјајна је прилика играти финале овде. Одиграо си одличан турнир, понекад не можеш да се осећаш у финалу, али буди поносан. Сигуран сам да ћеш опет играти овде", похвалио је Федерер ривала.

Федерер је освојио први Вимблдон после пет година, а 19. Гренд слем у каријери, те напредовао до треће позиције на АТП листи, иза Ендија Марија и Рафаела Надала, а испред Новака Ђоковића и Станисласа Вавринке. Чилић је остао на шестом месту.

"Можда опет узмем шест месеци паузе. Сјајан је осећај сваки пут кад се вратим. Волим овај турнир, вратио сам се и опет држим овај трофеј. Ово је магично. Превише. Веровање да могу да достигнем овакве висине су биле кључне. Било је тешко претходних година, после прошлог сам размишљао да ли ћу уопште опет да се вратим овде, губио сам од Новака 2014. и 2015, али сам веровао да могу да се вратим и то се догодило. Наставићу да верујем и опет ћу да се вратим", рекао је Швајцарац у сузама.

Швајцарац је освојио пети турнир у 2017, после Аустралијен опена, Индијан Велса, Мајамија и Халеа. Неуспешан је био само у Дубаију и Штутгарту од турнира на којима је наступио, није играо током сезоне на шљаци.

Швајцарац је победом над Марином Чилићем са убедљивих 3-0 стигао до осме круне на теренима Ол Ингланд Клаба.

Он је до сада са по седам трофеја делио рекорд са Питом Сампрасом и Вилијемом Реншоом, који своје титуле освајао пре Опен ере.

Федерер је другом ГС ове године стигао до 19. Гренд слем титуле у својој каријери, има четири више од Рафаела Надала, пет од Сампраса, а седам од Новака Ђоковића и Роја Емерсона.

Швајцарац је освојио пети од седам турнира на којима је играо ове године, претходно је славио на Аустралијен опену, Индијан Велсу, Мајамију и Халеу.

Неуспешан је био само у Дубаију и Штутгарту, док није играо током сезоне на шљаци.

Невероватни Роџер Федерер је још једном, чак осми пут крунисан на Вимблдону пошто је у финалу 131. издања једног од најстаријих спортских такмичења на свету славио против индиспонираног Марина Чилића. Мештер из Базела је финале добио далеко лакше него што се очекивало - у три сета резултатаом 6:3, 6:1и 6:4. Величанствен успех иако му је противник имао малер и повредио се због чега је чак и бризнуо у плач.

Ово је Федексова 19. грен слем титулу и питање је где ће га и када зауставити иако ускоро пуни 36 година. Истина, ако се Новак и Енди врате, опет ће морати да их гледа из другог реда. Али дотле - он влада.

Добро је кренуо Чилић на старту финала, ударао је лоптицу из све снаге, као да му је она нешто крива. Федерер се повијао, али није пукао. Шта више, прву прилику коју му је пружио Хрват нешто слабијим сервисима, овај је приграбио и дошао до брејка. Тај моменат смо виђали у Федексовима мечевима превише често, нарочито када игра против слабијег играча.Новака, Рафу и Ендија није тако ломио, зато су му они и највећи ривали. А Чилић није то, већ је кренуо да греши и препустио први сет живој легенди белог спорта и то дуплом сервис-грешком.

Чилића на почетку меча није служило једино "оружје" које је боље од Федереровог, а то је сервис. Швајцарац је успео да га неутралише, а када је тако, онда је Хрват у његовим рукама. Просек од 22 аса по мечу на овогодишњем Вимблдону могао је само да сања у финалу. И док дланом о длан, Федерер је узео брејк и у другом сету. Просто је невероватно како је психички лоше био припремљен симпатични момак из Међугорја. А то се највише видело при сервису, пошто је лопту све време бацао прениско, али и при "великим поенима", који су као по правилу ишли на конто његовог противника.

При резултату 3:0 у другом сету, Чилић је по одласку на клупу бризнуо у плач, вративши се у игру тек након пет минута "сабирања" и разговора са званичницима и лекаром. Јасно је било да Хрват има проблема са боловима у нози коју је изгледа повредио пошто се оклизнуо. Да ли и треба више напомињати колико је лоша подлога ове године утицала на резултате на овогодишњем лондонском грен слему?

Срећом, Марин је тако барем добио део ове досадне "федерер публике" на Централном терену која је поздравила његов први поен после повратка на терен. Истина, њихова подршка трајала је тек неколико минута у другом сету који је Швајцарац лагано привео крају још једним брејком. До тог тренутка прошло је тек 61 минут меча. Иначе, само једном у 140 година дугачкој историји Вимблдона једно мушко сингл финале је прекинуто због одустајања играча, а то се догодило давне 1911. године.

Тек у трећем сету Марин се прибрао након што је добио још један медицински тајм-аут и попио таблету против болова. Тек тада је кренуо да сервира на свом нивоу, тек тада је успевао да генерише велику снагу током ударца тако да је Федерер ипак морао да подигне ниво игре, пошто је до тада готово само и искључиво користио грешке противника. Ипак, у седмом гему последњег сета Чилић је направио неколико катастрофалних грешака и тако предао и "последњи поклон" противнику у овом финалу, који је на кају могао само да каже "хвала Марине".

Ово је иначе пета Федексова грен слем титула коју је освојио, а да није играо против једног од Топ 5 тенисера на путу до исте.

ФЕДЕКСОВЕ ГРЕН СЛЕМ ТИТУЛЕ (19)

АУС. ОПЕН (2004, 2006-2007, 2010, 2017)
Р. ГАРОС (2009)
ВИМБЛДОН (2003-2007, 2009, 2012, 2017)
УС ОПЕН (2004-2008)

ФЕДЕКСОВЕ ТИТУЛЕ НА ВИМБЛДОНУ (8)

2003. Марк Филипусис - 7:6 (5), 6:2, 7:6 (3)
2004. Енди Родик - 4:6, 7:5, 7:6 (3), 6:4
2005. Енди Родик - 6:2, 7:6 (2), 6:4
2006. Рафаел Надал - 6:0, 7:6 (5), 6:7 (2), 6:3
2007. Рафаел Надал - 7:6 (7), 4:6, 7:6 (3), 2:6, 6:2
2009. Енди Родик - 5:7, 7:6 (6), 7:6 (5), 3:6, 16:14
2012. Енди Мари - 4:6, 7:5, 6:3, 6:4

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар