Suvereni gospodar Vimbldona - Rodžer Federer!

Rodžer Federer osvojio je Vimbldon 2017. i ušao u istoriju kao najtrofejniji igrač najprestižnijeg teniskog turnira.  Kralj RF – osmi Vimbldon, 19. Grend slem! Rodžer Federer osvojio je prvi Vimbldon posle pet godina pauze i ušao u istoriju turnira kao najtrofejniji igrač svih vremena.  

Tenis 16.07.2017 | 17:15
Suvereni gospodar Vimbldona - Rodžer Federer!
NIKO NIKAD KAO ON: Rodžer VIMBLDON Federer! Švajcarac je ispisao istoriju! Osvojio još jedan pehar na londonskom grend slemu, osmi po redu, što nikada niko nije uspeo pre njega!

Švajcarac je do rekordne osme krune stigao ubedljivom pobedom nad Marinom Čilićem sa 6:3, 6:1, 6:4.

Federeru je posao umnogome olakšao problem koji je Hrvat imao sa stopalom, povreda ga je dovela do suza sredinom drugog seta, odbio je da se preda, pa je herojski odigrao meč do kraja.

"Tokom cele karijere nikad se nisam predavao, razmišljao sam samo da dam sve od sebe, to je bilo sve što sam mogao da uradim. Imao sam divan put ovde, igrao najbolji tenis u životu. Hvala mom timu, dali su mi mnogo snage, i mojim navijačima u Hrvatskoj kojima je bilo mnogo teško danas. Dao sam sve od sebe, nadam se da ću se vratiti ovde i osvojiti trofej", rekao je Čilić posle finala.

Uprkos tome, Federer je u svom 11. finalu na Vimbldonu stigao do jedne od najubedljivijih pobeda i prestigao Pita Samprasa i Vilijema Renšoa s kojima je delio rekord sa po sedam titula.

"Surovo je nekada, ali borio se i on je heroj. Čestitam na izvanrednom turniru Marine. Trebalo bi da bude ponosan. Sjajna je prilika igrati finale ovde. Odigrao si odličan turnir, ponekad ne možeš da se osećaš u finalu, ali budi ponosan. Siguran sam da ćeš opet igrati ovde", pohvalio je Federer rivala.

Federer je osvojio prvi Vimbldon posle pet godina, a 19. Grend slem u karijeri, te napredovao do treće pozicije na ATP listi, iza Endija Marija i Rafaela Nadala, a ispred Novaka Đokovića i Stanislasa Vavrinke. Čilić je ostao na šestom mestu.

"Možda opet uzmem šest meseci pauze. Sjajan je osećaj svaki put kad se vratim. Volim ovaj turnir, vratio sam se i opet držim ovaj trofej. Ovo je magično. Previše. Verovanje da mogu da dostignem ovakve visine su bile ključne. Bilo je teško prethodnih godina, posle prošlog sam razmišljao da li ću uopšte opet da se vratim ovde, gubio sam od Novaka 2014. i 2015, ali sam verovao da mogu da se vratim i to se dogodilo. Nastaviću da verujem i opet ću da se vratim", rekao je Švajcarac u suzama.

Švajcarac je osvojio peti turnir u 2017, posle Australijen opena, Indijan Velsa, Majamija i Halea. Neuspešan je bio samo u Dubaiju i Štutgartu od turnira na kojima je nastupio, nije igrao tokom sezone na šljaci.

Švajcarac je pobedom nad Marinom Čilićem sa ubedljivih 3-0 stigao do osme krune na terenima Ol Ingland Klaba.

On je do sada sa po sedam trofeja delio rekord sa Pitom Samprasom i Vilijemom Renšoom, koji svoje titule osvajao pre Open ere.

Federer je drugom GS ove godine stigao do 19. Grend slem titule u svojoj karijeri, ima četiri više od Rafaela Nadala, pet od Samprasa, a sedam od Novaka Đokovića i Roja Emersona.

Švajcarac je osvojio peti od sedam turnira na kojima je igrao ove godine, prethodno je slavio na Australijen openu, Indijan Velsu, Majamiju i Haleu.

Neuspešan je bio samo u Dubaiju i Štutgartu, dok nije igrao tokom sezone na šljaci.

Neverovatni Rodžer Federer je još jednom, čak osmi put krunisan na Vimbldonu pošto je u finalu 131. izdanja jednog od najstarijih sportskih takmičenja na svetu slavio protiv indisponiranog Marina Čilića. Mešter iz Bazela je finale dobio daleko lakše nego što se očekivalo - u tri seta rezultataom 6:3, 6:1i 6:4. Veličanstven uspeh iako mu je protivnik imao maler i povredio se zbog čega je čak i briznuo u plač.

Ovo je Fedeksova 19. gren slem titulu i pitanje je gde će ga i kada zaustaviti iako uskoro puni 36 godina. Istina, ako se Novak i Endi vrate, opet će morati da ih gleda iz drugog reda. Ali dotle - on vlada.

Dobro je krenuo Čilić na startu finala, udarao je lopticu iz sve snage, kao da mu je ona nešto kriva. Federer se povijao, ali nije pukao. Šta više, prvu priliku koju mu je pružio Hrvat nešto slabijim servisima, ovaj je prigrabio i došao do brejka. Taj momenat smo viđali u Fedeksovima mečevima previše često, naročito kada igra protiv slabijeg igrača.Novaka, Rafu i Endija nije tako lomio, zato su mu oni i najveći rivali. A Čilić nije to, već je krenuo da greši i prepustio prvi set živoj legendi belog sporta i to duplom servis-greškom.

Čilića na početku meča nije služilo jedino "oružje" koje je bolje od Federerovog, a to je servis. Švajcarac je uspeo da ga neutrališe, a kada je tako, onda je Hrvat u njegovim rukama. Prosek od 22 asa po meču na ovogodišnjem Vimbldonu mogao je samo da sanja u finalu. I dok dlanom o dlan, Federer je uzeo brejk i u drugom setu. Prosto je neverovatno kako je psihički loše bio pripremljen simpatični momak iz Međugorja. A to se najviše videlo pri servisu, pošto je loptu sve vreme bacao prenisko, ali i pri "velikim poenima", koji su kao po pravilu išli na konto njegovog protivnika.

Pri rezultatu 3:0 u drugom setu, Čilić je po odlasku na klupu briznuo u plač, vrativši se u igru tek nakon pet minuta "sabiranja" i razgovora sa zvaničnicima i lekarom. Jasno je bilo da Hrvat ima problema sa bolovima u nozi koju je izgleda povredio pošto se okliznuo. Da li i treba više napominjati koliko je loša podloga ove godine uticala na rezultate na ovogodišnjem londonskom gren slemu?

Srećom, Marin je tako barem dobio deo ove dosadne "federer publike" na Centralnom terenu koja je pozdravila njegov prvi poen posle povratka na teren. Istina, njihova podrška trajala je tek nekoliko minuta u drugom setu koji je Švajcarac lagano priveo kraju još jednim brejkom. Do tog trenutka prošlo je tek 61 minut meča. Inače, samo jednom u 140 godina dugačkoj istoriji Vimbldona jedno muško singl finale je prekinuto zbog odustajanja igrača, a to se dogodilo davne 1911. godine.

Tek u trećem setu Marin se pribrao nakon što je dobio još jedan medicinski tajm-aut i popio tabletu protiv bolova. Tek tada je krenuo da servira na svom nivou, tek tada je uspevao da generiše veliku snagu tokom udarca tako da je Federer ipak morao da podigne nivo igre, pošto je do tada gotovo samo i isključivo koristio greške protivnika. Ipak, u sedmom gemu poslednjeg seta Čilić je napravio nekoliko katastrofalnih grešaka i tako predao i "poslednji poklon" protivniku u ovom finalu, koji je na kaju mogao samo da kaže "hvala Marine".

Ovo je inače peta Fedeksova gren slem titula koju je osvojio, a da nije igrao protiv jednog od Top 5 tenisera na putu do iste.

FEDEKSOVE GREN SLEM TITULE (19)

AUS. OPEN (2004, 2006-2007, 2010, 2017)
R. GAROS (2009)
VIMBLDON (2003-2007, 2009, 2012, 2017)
US OPEN (2004-2008)

FEDEKSOVE TITULE NA VIMBLDONU (8)

2003. Mark Filipusis - 7:6 (5), 6:2, 7:6 (3)
2004. Endi Rodik - 4:6, 7:5, 7:6 (3), 6:4
2005. Endi Rodik - 6:2, 7:6 (2), 6:4
2006. Rafael Nadal - 6:0, 7:6 (5), 6:7 (2), 6:3
2007. Rafael Nadal - 7:6 (7), 4:6, 7:6 (3), 2:6, 6:2
2009. Endi Rodik - 5:7, 7:6 (6), 7:6 (5), 3:6, 16:14
2012. Endi Mari - 4:6, 7:5, 6:3, 6:4

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar