Шампиони свега (разочарани) крећу у одбрану злата!

Делфини пред пут: Све су очи упрте у нас! Ватерполо репрезентација Србије последњи пут је тренирала у Београду уочи пута на Светско првенство. Прочитајте поруку селектора.  Ватерполо репрезентација Србије освојила је све што је могло да се освоји и сада креће у нови циклус - одбране свих тих трофеја. Ипак, ни овог лета ствари нису добре унутар ВСС.

Остали спортови 15.07.2017 | 21:45
Шампиони свега (разочарани) крећу у одбрану злата!
"Делфини" су спремни за напад на још једно злато. Изабраници Дејана Савића, актуелни власници свих њима доступних трофеја, у петак су последњи пут тренирали у Београду, уочи сутрашњег одласка на Светско првенство у Будимпешти. 

После освајања Светске лиге у Русији, после спаринга са Мађарском и припрема у Кечкемету, златни "делфини" путују на север освежени и мотивисани за још једну борбу са изазивачима.

"Ове године нас је дочекао мали број дана за припрему и то је разлика у односу на претходне циклусе. Наравно, како је нама тако је и другима. Играчи су и психолошки и физички били исцрпљени од дуге сезоне и морали смо да освежимо екипу", рекао је селектор Савић у петак на СЦ "Милан Гале Мушкатировић".

Велики број новинара уверио се на посећеном тренингу у добро расположење екипе и у нескривену жељу ватерполиста да и ово лето уоквире златом.

Ипак, на почетку новог олимпијског циклуса, титула се не намеће као императив. Овог лета, Србија је на новом почетку и селектор и играчи то заједно истичу.
 
"Све очи ће бити упрте у нас, али ово ће бити прво првенство у које ћемо ући тотално растерећени, што наравно не значи да нећемо покушати да јуримо резултат, али посматраћемо и неке друге ствари", додао је Савић.
 
Упитан за неизбежну улогу фаворита, шеф струке "делфина" не бежи од таквог статуса и у томе види још један куриозитет предстојећег такмичења.
 
"Можемо да прихватимо ту улогу. Наравно да има и других репрезентација које иду на медаље, али мислим да ће ово Светско првенство да буде најзанимљивије по томе што ће сви да јуре Србију", додао је селектор.

Након што су освојили све што је могло да се освоји и постали актуелни шампиони свега, наши златни ватерполисти кренуће у нови циклус - одбране свега што су у међувремену освојили!

Први наредни задатак је Светско првенство у Будимпешти, које почиње у недељу и на којем ће "делфини" први дуел у својству бранилаца титуле одиграти већ у понедељак.

Капитен најтрофејније генерације у историји српског ватерпола, Филип Филиповић, стао је пред велику групу новинара овог петка увече и, нажалост, морао да почне причу од лоших ствари.

Ни овог лета, очигледно, односи унутар Ватерполо савеза Србије нису у складу са резултатима националног тима, што Филиповић није желео да крије, али је у исто време апеловао да се, за сада, не траже одговори на питања шта је конкретно проблем јер постоје - прече ствари!

"Постоји изузетно незадовољство у екипи због односа који Савез има према самим играчима. Одлука је да не причамо ништа, односно да о томе не расправљамо сада. Чека нас јако важно такмичење и не бисмо то били ми да кренемо сада да било шта коментаришемо. Молим вас да било кога од играча не оптерећујете таквим питањима, а моја дужност као капитена била је да пренесем став играча", рекао је Филиповић "равним" тоном у гласу после последњег тренинга у Београду одрађеног у СП "Милан Гале Мушкатировић" на Дорћолу.

"Постоји велики камен у стомаку. Не би било фер да смо отишли са том горчином. Рекао сам, постоји нешто, али сачекаћемо да се заврши Светско првенство, да оно што нас сада очекује пробамо на најбољи могући начин да одрадимо. Требало је у неком другом духу да будемо испраћени, али није тако", додао је и остао недоречен, али је у исто време и апеловао да...

"Хтео бих да се захвалим вама, новинарима, што сте дошли у можда и највећем броју до сада и што имамо прилику да уживамо ваше присуство. Надам се да се неће превише причати о овоме, не треба нам медијска пажња на тај начин, треба нам мир. Кад га већ немамо од других, с ваше стране нам је потребан мир", рекао је званично најбољи ватерполиста света и, пред пут у Мађарску, поручио:

"Ово што нас очекује је битно, идемо да га освојимо, не да га одбранимо. Не идемо тамо да играмо као олимпијски шампиони, већ као 13 момака са стручним штабом који имају жељу да се доказују, да играју и да покажу да се у Србији и даље игра јако квалитетан ватерполо".

Слична атмосфера владала је у тиму селектора Дејана Савића и пред пут на завршницу овогодишње Светске лиге, коју су упркос свему "делфини" - освојили. Или одбранили, како вам је драже.

Надамо се само да ће и овог пута, са каменом у стомаку, наши асови допливати до злата, а да ће за то бити награђени, ако ништа више, третманом каквим заслужују.

После дебакла на ФИНА СП у Шпанији 2013. године, када је екипа тадашњег дебитанта на селекторској клупи, Савића, изгубила у четвртфиналу од Црне Горе и такмичење завршила као седма, наша репрезентација одговорила је супериорно освојеним златом две године касније Казању.

О каквој је доминацији била реч 2015. у Русији говори и резултат финала: Србија - Хрватска 11:5.

У полуфиналу, наши су потпили Италију 10:6, у четвтфиналу САД 12:7, а ривале у групи укупном гол-разликом 40:26.
 
Најбољи ватерполисти Србије почеће учешће на Светском првенству у понедељак, утакмицом против Јужне Африке (17.30). Два дана касније, такође на стадиону Алфред Хајош, од 12.10 играће против Шпаније, а у петак од 10.50 заиграће против Грчке, на истом месту.

Утакмице нокаут фазе почеће у недељу 23. јула, утакмицама осмине финала. Под условом да "делфини" освоје прво место у групи, имаће слободан викенд и чак три цела дана одмора до четвртфинала, заказаног за уторак 25. јул.

Финале ће бити одиграно у суботу 29. јула од 20.30 часова и надамо се да до недеље, 30. нећемо видети "делфине" у Београду!

"Орлови" у Будимпешти

понедељак, 17:30 – Јужна Африка

среда, 12:10 – Шпанија

петак, 10:50 – Грчка

*напомена: у четвртфинале пласираће се победници група, а другопласирани и трећепласирани мораће у бараж за четвртфинале

Вечна листа ФИНА светских првенстава:

злато-сребро-бронза (укупно)

1. СФРЈ/СРЈ/СЦГ/Србија 5-2-4 (11)
2. Мађарска 3-6-1 (10)
3. Италија 3-2-1 (6)
4. Шпанија 2-3-1 (6)
5. СССР/Русија 2-1-3 (6)
6. Хрватска 1-1-3 (5)
7. Црна Гора 0-1-0 (1)
8. Грчка 0-0-2 (2)
9. Немачка 0-0-1 (1)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар