Šampioni svega (razočarani) kreću u odbranu zlata!

Delfini pred put: Sve su oči uprte u nas! Vaterpolo reprezentacija Srbije poslednji put je trenirala u Beogradu uoči puta na Svetsko prvenstvo. Pročitajte poruku selektora.  Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je sve što je moglo da se osvoji i sada kreće u novi ciklus - odbrane svih tih trofeja. Ipak, ni ovog leta stvari nisu dobre unutar VSS.

Ostali sportovi 15.07.2017 | 21:45
Šampioni svega (razočarani) kreću u odbranu zlata!
"Delfini" su spremni za napad na još jedno zlato. Izabranici Dejana Savića, aktuelni vlasnici svih njima dostupnih trofeja, u petak su poslednji put trenirali u Beogradu, uoči sutrašnjeg odlaska na Svetsko prvenstvo u Budimpešti. 

Posle osvajanja Svetske lige u Rusiji, posle sparinga sa Mađarskom i priprema u Kečkemetu, zlatni "delfini" putuju na sever osveženi i motivisani za još jednu borbu sa izazivačima.

"Ove godine nas je dočekao mali broj dana za pripremu i to je razlika u odnosu na prethodne cikluse. Naravno, kako je nama tako je i drugima. Igrači su i psihološki i fizički bili iscrpljeni od duge sezone i morali smo da osvežimo ekipu", rekao je selektor Savić u petak na SC "Milan Gale Muškatirović".

Veliki broj novinara uverio se na posećenom treningu u dobro raspoloženje ekipe i u neskrivenu želju vaterpolista da i ovo leto uokvire zlatom.

Ipak, na početku novog olimpijskog ciklusa, titula se ne nameće kao imperativ. Ovog leta, Srbija je na novom početku i selektor i igrači to zajedno ističu.
 
"Sve oči će biti uprte u nas, ali ovo će biti prvo prvenstvo u koje ćemo ući totalno rasterećeni, što naravno ne znači da nećemo pokušati da jurimo rezultat, ali posmatraćemo i neke druge stvari", dodao je Savić.
 
Upitan za neizbežnu ulogu favorita, šef struke "delfina" ne beži od takvog statusa i u tome vidi još jedan kuriozitet predstojećeg takmičenja.
 
"Možemo da prihvatimo tu ulogu. Naravno da ima i drugih reprezentacija koje idu na medalje, ali mislim da će ovo Svetsko prvenstvo da bude najzanimljivije po tome što će svi da jure Srbiju", dodao je selektor.

Nakon što su osvojili sve što je moglo da se osvoji i postali aktuelni šampioni svega, naši zlatni vaterpolisti krenuće u novi ciklus - odbrane svega što su u međuvremenu osvojili!

Prvi naredni zadatak je Svetsko prvenstvo u Budimpešti, koje počinje u nedelju i na kojem će "delfini" prvi duel u svojstvu branilaca titule odigrati već u ponedeljak.

Kapiten najtrofejnije generacije u istoriji srpskog vaterpola, Filip Filipović, stao je pred veliku grupu novinara ovog petka uveče i, nažalost, morao da počne priču od loših stvari.

Ni ovog leta, očigledno, odnosi unutar Vaterpolo saveza Srbije nisu u skladu sa rezultatima nacionalnog tima, što Filipović nije želeo da krije, ali je u isto vreme apelovao da se, za sada, ne traže odgovori na pitanja šta je konkretno problem jer postoje - preče stvari!

"Postoji izuzetno nezadovoljstvo u ekipi zbog odnosa koji Savez ima prema samim igračima. Odluka je da ne pričamo ništa, odnosno da o tome ne raspravljamo sada. Čeka nas jako važno takmičenje i ne bismo to bili mi da krenemo sada da bilo šta komentarišemo. Molim vas da bilo koga od igrača ne opterećujete takvim pitanjima, a moja dužnost kao kapitena bila je da prenesem stav igrača", rekao je Filipović "ravnim" tonom u glasu posle poslednjeg treninga u Beogradu odrađenog u SP "Milan Gale Muškatirović" na Dorćolu.

"Postoji veliki kamen u stomaku. Ne bi bilo fer da smo otišli sa tom gorčinom. Rekao sam, postoji nešto, ali sačekaćemo da se završi Svetsko prvenstvo, da ono što nas sada očekuje probamo na najbolji mogući način da odradimo. Trebalo je u nekom drugom duhu da budemo ispraćeni, ali nije tako", dodao je i ostao nedorečen, ali je u isto vreme i apelovao da...

"Hteo bih da se zahvalim vama, novinarima, što ste došli u možda i najvećem broju do sada i što imamo priliku da uživamo vaše prisustvo. Nadam se da se neće previše pričati o ovome, ne treba nam medijska pažnja na taj način, treba nam mir. Kad ga već nemamo od drugih, s vaše strane nam je potreban mir", rekao je zvanično najbolji vaterpolista sveta i, pred put u Mađarsku, poručio:

"Ovo što nas očekuje je bitno, idemo da ga osvojimo, ne da ga odbranimo. Ne idemo tamo da igramo kao olimpijski šampioni, već kao 13 momaka sa stručnim štabom koji imaju želju da se dokazuju, da igraju i da pokažu da se u Srbiji i dalje igra jako kvalitetan vaterpolo".

Slična atmosfera vladala je u timu selektora Dejana Savića i pred put na završnicu ovogodišnje Svetske lige, koju su uprkos svemu "delfini" - osvojili. Ili odbranili, kako vam je draže.

Nadamo se samo da će i ovog puta, sa kamenom u stomaku, naši asovi doplivati do zlata, a da će za to biti nagrađeni, ako ništa više, tretmanom kakvim zaslužuju.

Posle debakla na FINA SP u Španiji 2013. godine, kada je ekipa tadašnjeg debitanta na selektorskoj klupi, Savića, izgubila u četvrtfinalu od Crne Gore i takmičenje završila kao sedma, naša reprezentacija odgovorila je superiorno osvojenim zlatom dve godine kasnije Kazanju.

O kakvoj je dominaciji bila reč 2015. u Rusiji govori i rezultat finala: Srbija - Hrvatska 11:5.

U polufinalu, naši su potpili Italiju 10:6, u četvtfinalu SAD 12:7, a rivale u grupi ukupnom gol-razlikom 40:26.
 
Najbolji vaterpolisti Srbije počeće učešće na Svetskom prvenstvu u ponedeljak, utakmicom protiv Južne Afrike (17.30). Dva dana kasnije, takođe na stadionu Alfred Hajoš, od 12.10 igraće protiv Španije, a u petak od 10.50 zaigraće protiv Grčke, na istom mestu.

Utakmice nokaut faze počeće u nedelju 23. jula, utakmicama osmine finala. Pod uslovom da "delfini" osvoje prvo mesto u grupi, imaće slobodan vikend i čak tri cela dana odmora do četvrtfinala, zakazanog za utorak 25. jul.

Finale će biti odigrano u subotu 29. jula od 20.30 časova i nadamo se da do nedelje, 30. nećemo videti "delfine" u Beogradu!

"Orlovi" u Budimpešti

ponedeljak, 17:30 – Južna Afrika

sreda, 12:10 – Španija

petak, 10:50 – Grčka

*napomena: u četvrtfinale plasiraće se pobednici grupa, a drugoplasirani i trećeplasirani moraće u baraž za četvrtfinale

Večna lista FINA svetskih prvenstava:

zlato-srebro-bronza (ukupno)

1. SFRJ/SRJ/SCG/Srbija 5-2-4 (11)
2. Mađarska 3-6-1 (10)
3. Italija 3-2-1 (6)
4. Španija 2-3-1 (6)
5. SSSR/Rusija 2-1-3 (6)
6. Hrvatska 1-1-3 (5)
7. Crna Gora 0-1-0 (1)
8. Grčka 0-0-2 (2)
9. Nemačka 0-0-1 (1)

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar