Велике врућине спржиле приносе

Високе температуре, које су се на подручју РС задржале већ дуже вријеме, узеле су велики данак и произвођачима повртарских култура спржиле приносе.

Република Српска 13.07.2017 | 08:20
Велике врућине спржиле приносе
Од суше се бране наводњавањем, али ни то у појединим случајевима није довољно. Без обзира на системе наводњавања које користе како би биљкама произвели влагу и спасили бар дио своје производње, како кажу, повртарске културе попут кромпира и лука не трпе високе температуре, због чега ће приноси бити много мањи.

Према њиховом мишљењу, овакве временске прилике довешће до смањене понуде и велике потражње поврћа, што ће утицати да цијене на тржишту буду прилично високе.

"Високе температуре без кише надокнађујемо наводњавањем, али велики је проблем што постоје културе које уопште не трпе високу температуру", истиче Бране Мастало, предсједник Удружења повртара РС.

Појаснио је да културе попут кромпира и лука не трпе тренутне температуре, које се пењу и изнад 35 степени, те не дозвољавају овим врстама поврћа да вегетирају, што је, како каже, већ проузроковало огромну штету.

Произвођачима без система наводњавања већ нема помоћи, јер је суша учинила да скоро све културе изгоре.

"Код малих произвођача који немају систем за наводњавање то је давно све изгорјело и то је завршена прича", наглашава Мастало.

Додаје да ће овакви временски услови проузроковати смањену понуду и велику потражњу, што ће довести до веома високих цијена на тржишту.

Драгомир Лакић, пољопривредни произвођач из села Косјерово, код Лакташа, се од суше брани наводњавањем, али, како истиче, ни то код појединог поврћа не помаже у потпуности.

"На 40 дунума посадио сам кромпир, на исто толико површине лубенице и на 35 дунума лук и морам константно да наводњавам све ове усјеве, понекад чак и ноћу, јер друкчије уопште не би било приноса на овако високим температурама", каже Лакић.

Наводњавање, како појашњава, представља велику инвестицију јер се троше огромне количине воде и струје.

"Имам седам бунара, и трошим огромне количине воде и струје како бих успио све наводнити. На мјестима на којима нема струје користим агрегате и сва расположива средства само да очувам приносе", појашњава Лакић.

Према његовим ријечима, на кромпиру и луку, који упркос наводњавању не подносе високе температуре, већ се види штета коју је проузроковала суша.

"У суштини, осим лубенице ниједна биљка не подноси високу температуру и на свим културама ће се то осјетити", упозорава овај пољопривредник.

Додаје да у појединим мјестима попут Романоваца и Машића пољопривредни произвођачи већ имају огромне штете, јер због ниског водостаја не успијевају наводнити све површине.

"Да би умањили посљедице суше, велики пољопривредни произвођачи користе системе за наводњавање како би очували своје повртарске културе", рекли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Упозорили су да проблем имају мали произвођачи који немају адекватне системе за наводњавање па су им културе угрожене, а приноси смањени.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аqуа

13.07.2017 06:32

Све сто не унисти људска рука унисти бозија. Добро нам је какви смо људи. Треба Бакира тузит сто је наруцио оволику сусу.

ОДГОВОРИТЕ