Velike vrućine spržile prinose

Visoke temperature, koje su se na području RS zadržale već duže vrijeme, uzele su veliki danak i proizvođačima povrtarskih kultura spržile prinose.

Republika Srpska 13.07.2017 | 08:20
Velike vrućine spržile prinose
Od suše se brane navodnjavanjem, ali ni to u pojedinim slučajevima nije dovoljno. Bez obzira na sisteme navodnjavanja koje koriste kako bi biljkama proizveli vlagu i spasili bar dio svoje proizvodnje, kako kažu, povrtarske kulture poput krompira i luka ne trpe visoke temperature, zbog čega će prinosi biti mnogo manji.

Prema njihovom mišljenju, ovakve vremenske prilike dovešće do smanjene ponude i velike potražnje povrća, što će uticati da cijene na tržištu budu prilično visoke.

"Visoke temperature bez kiše nadoknađujemo navodnjavanjem, ali veliki je problem što postoje kulture koje uopšte ne trpe visoku temperaturu", ističe Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Pojasnio je da kulture poput krompira i luka ne trpe trenutne temperature, koje se penju i iznad 35 stepeni, te ne dozvoljavaju ovim vrstama povrća da vegetiraju, što je, kako kaže, već prouzrokovalo ogromnu štetu.

Proizvođačima bez sistema navodnjavanja već nema pomoći, jer je suša učinila da skoro sve kulture izgore.

"Kod malih proizvođača koji nemaju sistem za navodnjavanje to je davno sve izgorjelo i to je završena priča", naglašava Mastalo.

Dodaje da će ovakvi vremenski uslovi prouzrokovati smanjenu ponudu i veliku potražnju, što će dovesti do veoma visokih cijena na tržištu.

Dragomir Lakić, poljoprivredni proizvođač iz sela Kosjerovo, kod Laktaša, se od suše brani navodnjavanjem, ali, kako ističe, ni to kod pojedinog povrća ne pomaže u potpunosti.

"Na 40 dunuma posadio sam krompir, na isto toliko površine lubenice i na 35 dunuma luk i moram konstantno da navodnjavam sve ove usjeve, ponekad čak i noću, jer drukčije uopšte ne bi bilo prinosa na ovako visokim temperaturama", kaže Lakić.

Navodnjavanje, kako pojašnjava, predstavlja veliku investiciju jer se troše ogromne količine vode i struje.

"Imam sedam bunara, i trošim ogromne količine vode i struje kako bih uspio sve navodniti. Na mjestima na kojima nema struje koristim agregate i sva raspoloživa sredstva samo da očuvam prinose", pojašnjava Lakić.

Prema njegovim riječima, na krompiru i luku, koji uprkos navodnjavanju ne podnose visoke temperature, već se vidi šteta koju je prouzrokovala suša.

"U suštini, osim lubenice nijedna biljka ne podnosi visoku temperaturu i na svim kulturama će se to osjetiti", upozorava ovaj poljoprivrednik.

Dodaje da u pojedinim mjestima poput Romanovaca i Mašića poljoprivredni proizvođači već imaju ogromne štete, jer zbog niskog vodostaja ne uspijevaju navodniti sve površine.

"Da bi umanjili posljedice suše, veliki poljoprivredni proizvođači koriste sisteme za navodnjavanje kako bi očuvali svoje povrtarske kulture", rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Upozorili su da problem imaju mali proizvođači koji nemaju adekvatne sisteme za navodnjavanje pa su im kulture ugrožene, a prinosi smanjeni.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aqua

13.07.2017 06:32

Sve sto ne unisti ljudska ruka unisti bozija. Dobro nam je kakvi smo ljudi. Treba Bakira tuzit sto je narucio ovoliku susu.

ODGOVORITE