Трст: Самит о западном Балкану

У Трсту ће данас бити одржан Самит земаља западног Балкана на коме ће бити ријечи о успостављању заједничког балканског тржишта, јачању регионалне сарадње, унапређењу и проширењу инфраструктуре и енергетских услуга региона, те мигрантским политикама.

Регион 12.07.2017 | 08:30
Трст: Самит о западном Балкану
На Самиту, који се одржава у оквиру берлинског процеса, биће ријечи и о борби против корупције, тероризма и свих облика радикализма.

Делегацију БиХ у Трсту чине предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско. Звиздић је раније најавио да је БиХ за овај самит кандидовала 10 пројеката.

Скупу ће присуствовати и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, који ће учествовати на састанку шефова дипломатија на којем ће бити разговарано о политичкој димензији регионалне сарадње и регионалним иницијативама, те дијалогу са цивилним друштвом.

На маргинама Самита, Црнадак ће разговарати са министром иностраних послова Аустрије Себастијаном Курцом о берлинском процесу, наставку сарадње земаља западног Балкана, као и искуствима и достигнућима предсједавања ОЕБС-ом.

На Самиту ће учествовати и предсједник Владе Србије Ана Брнабић, која ће, како је најављено, имати састанке са европским комесаром за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и премијером Словеније Миром Цераром.

Брнабићева ће имати одвојене сусрете са представницима Свјетске банке, делегацијом Европске инвестиционе банке, као и са високим представницима ЕУ.

На Самиту у Трсту учествује и предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, који ће се обратити на пленарној сесији.

На Самит су позвани предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер, високи представник за спољну политику и безбједност ЕУ Федерика Могерини, потпредсједник Европске комисије задужен за енергетску заједницу Марош Шефчович и комесари ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и за мобилност и транспорт Виолета Булц.

Позив за учешће је упућен и премијеру Велике Британије у својству домаћина наредног самита 2018. године.

На Самиту би требало да буде усвојен акциони план за регионално економско подручје који произлази из преузетих обавеза у оквиру Споразума Цефта и Стратегије СЕЕ 2020 и заснива се на правилима и принципима ЕУ који се одражавају у Споразумима о стабилизацији и придруживању.

Очекује се потписивање уговора о оснивању транспортне заједнице - документа којим се земље региона обавезују да ће у областима путног и жељезничког саобраћаја примјењивати европске директиве.

Током Самита биће организовани одвојени састанци министара спољних послова, економије и саобраћаја земаља западног Балкана.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лwрст

12.07.2017 08:00

Европске директиве нам доносе бољи зивот? Хоцемо акцизе? Нецемо интеграцију у либералну и демократску Европу! Европа нам је донијела рат, биједу и сиромаство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трге

12.07.2017 12:20

Кад це ови из ЕУ направити какву фабрику у РС, никад а ни касније. Само нам продају маглу вец 25 година.

ОДГОВОРИТЕ