Trst: Samit o zapadnom Balkanu

U Trstu će danas biti održan Samit zemalja zapadnog Balkana na kome će biti riječi o uspostavljanju zajedničkog balkanskog tržišta, jačanju regionalne saradnje, unapređenju i proširenju infrastrukture i energetskih usluga regiona, te migrantskim politikama.

Region 12.07.2017 | 08:30
Trst: Samit o zapadnom Balkanu
Na Samitu, koji se održava u okviru berlinskog procesa, biće riječi i o borbi protiv korupcije, terorizma i svih oblika radikalizma.

Delegaciju BiH u Trstu čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko. Zvizdić je ranije najavio da je BiH za ovaj samit kandidovala 10 projekata.

Skupu će prisustvovati i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, koji će učestvovati na sastanku šefova diplomatija na kojem će biti razgovarano o političkoj dimenziji regionalne saradnje i regionalnim inicijativama, te dijalogu sa civilnim društvom.

Na marginama Samita, Crnadak će razgovarati sa ministrom inostranih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom o berlinskom procesu, nastavku saradnje zemalja zapadnog Balkana, kao i iskustvima i dostignućima predsjedavanja OEBS-om.

Na Samitu će učestvovati i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, koja će, kako je najavljeno, imati sastanke sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i premijerom Slovenije Mirom Cerarom.

Brnabićeva će imati odvojene susrete sa predstavnicima Svjetske banke, delegacijom Evropske investicione banke, kao i sa visokim predstavnicima EU.

Na Samitu u Trstu učestvuje i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji će se obratiti na plenarnoj sesiji.

Na Samit su pozvani predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini, potpredsjednik Evropske komisije zadužen za energetsku zajednicu Maroš Šefčovič i komesari EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i za mobilnost i transport Violeta Bulc.

Poziv za učešće je upućen i premijeru Velike Britanije u svojstvu domaćina narednog samita 2018. godine.

Na Samitu bi trebalo da bude usvojen akcioni plan za regionalno ekonomsko područje koji proizlazi iz preuzetih obaveza u okviru Sporazuma Cefta i Strategije SEE 2020 i zasniva se na pravilima i principima EU koji se odražavaju u Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju.

Očekuje se potpisivanje ugovora o osnivanju transportne zajednice - dokumenta kojim se zemlje regiona obavezuju da će u oblastima putnog i željezničkog saobraćaja primjenjivati evropske direktive.

Tokom Samita biće organizovani odvojeni sastanci ministara spoljnih poslova, ekonomije i saobraćaja zemalja zapadnog Balkana.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lwrst

12.07.2017 08:00

Evropske direktive nam donose bolji zivot? Hocemo akcize? Necemo integraciju u liberalnu i demokratsku Evropu! Evropa nam je donijela rat, bijedu i siromastvo!

ODGOVORITE
Name

Trge

12.07.2017 12:20

Kad ce ovi iz EU napraviti kakvu fabriku u RS, nikad a ni kasnije. Samo nam prodaju maglu vec 25 godina.

ODGOVORITE