Држави дугују 350 милиона КМ

Управа за индиректно опотезивање БиХ потражује око 350 милиона марака на основу индиректних пореза. У медјувремену се увелико говори о већој стопи ПДВ-а. Колико је то реално ако држава од појединаца не успјева да наплати потраживања која има годинама?

Босна и Херцеговина 11.07.2017 | 16:44
Држави дугују 350 милиона КМ
Појединци због недостатка новца у буџетима сањају повећање стопе ПДВ-а а у медјувремену држава нема снаге да наплати новац који јој се на основу индиректних пореза, измедју осталог и ПДВ-а, дугује годинама. Ситуација је још апсурднија јер највише дугују државне фирме. као и компаније које су у најближим односима са државом.

Управи за индиректно опорезивање привредни субјекти константно дугују измедју 340 и 350 милиона марака.

Било какво повећање стопе ПДВ-а осјетио би искључиво народ и они који редовно измирују своје обавезе према држави, углавном, појашњавају у изјави БН телевизији економски аналитичари.

Према њиховој оцјени, узалудно је очекивати да држава уопште може да наплати потраживања која јој се дугују.

Управа за индиректно опорезивање, односно држава има још један проблем. Објављено је да Управа за индиректно опорезивање укида око 20 хиљада ПДВ бројева јер толико фирми нема годишњи приход већи од 50 хиљада марака и да од држања тих фирми у систему ПДВ-а држава има више штете него користи.

(БН телевизија)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

МК

11.07.2017 14:53

ДРЖАВА ЈЕ ФИРМАМА КОЈЕ СУ ПРАЛЕ ЊИХОВЕ ПАРЕ ДАВАЛА И КАПОМ И ШАКОМ ФАРМАЛАНД АУРА ОСИГУРАЊЕ ЊИХ НИКО НЕ СПОМИЊЕ ТО ОСИГУРАЊЕ ЈЕ БИЛО НЕПОЗНАНИЦА АЛИ ИМ ДРЖАВА ДАДЕ ДОБРУ ШПРИЦУ ПА ТРАЖИТЕ ОД ЊИХ НЕКУКАЈТЕ НАРОДУ НАПРАВИЛИ СТЕ ОД ОЛОША И ЗАДЊЕГ ШЉАМА БИЗНИСМЕНЕ ЈЕР СТЕ ИСТОГ МЕНТАЛНОГ СКЛОПА КАО И ОНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПУРС

11.07.2017 22:30

Пореска је извор проблема, никако рјешење...ево само провјерите колико су платили за САП до сад?

Name

мм

11.07.2017 15:02

Све је то договор УИО и фирми тј, имаш цариника на граници овјери непостојећи излаз камиона тј.робе и поднесеш захтијев за поврат ПДВ.Тарифа се зна колико иде коме,политика иза леђа и милина.Сад се питају откуд толики дуг,као нису знали.Опереш милионе још ти држава поврат ПДВ да и на вријеме затвориш фирму.Е мој народе докле ћеш гласати и другом паре у дзеп гурати а све под паролом ВИТАЛНИ ИНТЕРЕС РС.Народ је толико примитиван да је то невјероватно.И неписмен,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фиктива

11.07.2017 16:07

Када це полицијске агенције уци у УИО и поцети разоткривати организовани криминал у овој по дрзаву једној од вазнијих институција.Хваљење о повецаној наплати ПДВ-а једна обицна сарена лаза.Фиктивног извоза имате колико год хоцете,увезене робе без плацених царинских дазбина имате у огромним колицинама,а увезена роба на коју су плацене дазбине у маси слуцајева је умањенс фактурна.Само на једној од иних роба приликом увоза путницких возила дрзава годинама губи на стотине милиона км.О кадру који ради на царини је смјесна прица јер имате "царинике" који годинама и знају само ставити пецат.Ста је на камиону,која роба,врједност робе то апсолутно није вазно него је само битно колико је добар у дјепу.О другом криминалу,рекету и ...........дало би се писати данима.

Name

мм

11.07.2017 16:16

У праву си.ФИКТИВА 100% ал си једно погријешио а то је ДА ИМА ЦАРИНИКА ШТО ЗНАЈУ САМО ПЕЧАТ УДАРИТИ.Требао си додати и ЈОШ ПО НЕКИ ЕУРО У ДЗЕП СТРПАТИ,поздрав.

Name

Сос

11.07.2017 18:50

Ста је са новом афером око увоза текстила гдје је исти криминал као код Цаусевица.Кад је било са Цаусевицем није се могло остати од изјава из УИО,а сад се усутили ни гласа.Гдје је сада онај дупелизац Осмиц.

Name

Перо

11.07.2017 15:46

Бог им дао орлове нокте и сврабљиву гузицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

11.07.2017 18:43

Колико само дугују Слобо Интеграл и Љубо Нискоградња?

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој005

11.07.2017 18:50

Никада ови који дугују неце измирити своје обавезе Они дају новац за изборе иобезбедјуиу овима гласове Драги мој народе сви велики птеврати су оргснозовани у некој европској метрополи Радујмо се сто наса бх интеленгенциј која је протјерана по било коме основу добро дарадјује и припрема заједницки повратак у бх Ви млади организовано их доцекајте инаце ових се. Нецемо се избор.ном демократијом ријесити ових сто новцима све ресавају .Прогнаници су вец уједињени а и птогенитељи не мирују за њих је инвестициа у мрзњу национални интерес СУПРОСТАВИМО СЕ МРЗЊ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Птица

11.07.2017 18:51

Нема овде дрзаве они могу дуговати а обицни људи 5 км блокира им се рацун то дрзавава и карина.Па јел зајон идти за све обавезујуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ирвас

11.07.2017 19:40

Нигдје у свијету не мозете бити дузни царинске дазбине осим код нас.По свим законски прописима и устроју и највецем лаику би било јасно да је то не могуце,али код нас је то стварност.На десетине милиона има увозника који су дузни. за царинске дазбине,али се ниста не подизима и по обицају нитко не одговара.