Državi duguju 350 miliona KM

Uprava za indirektno opotezivanje BiH potražuje oko 350 miliona maraka na osnovu indirektnih poreza. U medjuvremenu se uveliko govori o većoj stopi PDV-a. Koliko je to realno ako država od pojedinaca ne uspjeva da naplati potraživanja koja ima godinama?

Bosna i Hercegovina 11.07.2017 | 16:44
Državi duguju 350 miliona KM
Pojedinci zbog nedostatka novca u budžetima sanjaju povećanje stope PDV-a a u medjuvremenu država nema snage da naplati novac koji joj se na osnovu indirektnih poreza, izmedju ostalog i PDV-a, duguje godinama. Situacija je još apsurdnija jer najviše duguju državne firme. kao i kompanije koje su u najbližim odnosima sa državom.

Upravi za indirektno oporezivanje privredni subjekti konstantno duguju izmedju 340 i 350 miliona maraka.

Bilo kakvo povećanje stope PDV-a osjetio bi isključivo narod i oni koji redovno izmiruju svoje obaveze prema državi, uglavnom, pojašnjavaju u izjavi BN televiziji ekonomski analitičari.

Prema njihovoj ocjeni, uzaludno je očekivati da država uopšte može da naplati potraživanja koja joj se duguju.

Uprava za indirektno oporezivanje, odnosno država ima još jedan problem. Objavljeno je da Uprava za indirektno oporezivanje ukida oko 20 hiljada PDV brojeva jer toliko firmi nema godišnji prihod veći od 50 hiljada maraka i da od držanja tih firmi u sistemu PDV-a država ima više štete nego koristi.

(BN televizija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

MK

11.07.2017 14:53

DRŽAVA JE FIRMAMA KOJE SU PRALE NJIHOVE PARE DAVALA I KAPOM I ŠAKOM FARMALAND AURA OSIGURANJE NJIH NIKO NE SPOMINJE TO OSIGURANJE JE BILO NEPOZNANICA ALI IM DRŽAVA DADE DOBRU ŠPRICU PA TRAŽITE OD NJIH NEKUKAJTE NARODU NAPRAVILI STE OD OLOŠA I ZADNJEG ŠLJAMA BIZNISMENE JER STE ISTOG MENTALNOG SKLOPA KAO I ONI.

ODGOVORITE
Name

PURS

11.07.2017 22:30

Poreska je izvor problema, nikako rješenje...evo samo provjerite koliko su platili za SAP do sad?

Name

mm

11.07.2017 15:02

Sve je to dogovor UIO i firmi tj, imaš carinika na granici ovjeri nepostojeći izlaz kamiona tj.robe i podneseš zahtijev za povrat PDV.Tarifa se zna koliko ide kome,politika iza leđa i milina.Sad se pitaju otkud toliki dug,kao nisu znali.Opereš milione još ti država povrat PDV da i na vrijeme zatvoriš firmu.E moj narode dokle ćeš glasati i drugom pare u dzep gurati a sve pod parolom VITALNI INTERES RS.Narod je toliko primitivan da je to nevjerovatno.I nepismen,

ODGOVORITE
Name

Fiktiva

11.07.2017 16:07

Kada ce policijske agencije uci u UIO i poceti razotkrivati organizovani kriminal u ovoj po drzavu jednoj od vaznijih institucija.Hvaljenje o povecanoj naplati PDV-a jedna obicna sarena laza.Fiktivnog izvoza imate koliko god hocete,uvezene robe bez placenih carinskih dazbina imate u ogromnim kolicinama,a uvezena roba na koju su placene dazbine u masi slucajeva je umanjens fakturna.Samo na jednoj od inih roba prilikom uvoza putnickih vozila drzava godinama gubi na stotine miliona km.O kadru koji radi na carini je smjesna prica jer imate "carinike" koji godinama i znaju samo staviti pecat.Sta je na kamionu,koja roba,vrjednost robe to apsolutno nije vazno nego je samo bitno koliko je dobar u djepu.O drugom kriminalu,reketu i ...........dalo bi se pisati danima.

Name

mm

11.07.2017 16:16

U pravu si.FIKTIVA 100% al si jedno pogriješio a to je DA IMA CARINIKA ŠTO ZNAJU SAMO PEČAT UDARITI.Trebao si dodati i JOŠ PO NEKI EURO U DZEP STRPATI,pozdrav.

Name

Sos

11.07.2017 18:50

Sta je sa novom aferom oko uvoza tekstila gdje je isti kriminal kao kod Causevica.Kad je bilo sa Causevicem nije se moglo ostati od izjava iz UIO,a sad se usutili ni glasa.Gdje je sada onaj dupelizac Osmic.

Name

Pero

11.07.2017 15:46

Bog im dao orlove nokte i svrabljivu guzicu.

ODGOVORITE
Name

Apsurd

11.07.2017 18:43

Koliko samo duguju Slobo Integral i Ljubo Niskogradnja?

ODGOVORITE
Name

doboj005

11.07.2017 18:50

Nikada ovi koji duguju nece izmiriti svoje obaveze Oni daju novac za izbore iobezbedjuiu ovima glasove Dragi moj narode svi veliki ptevrati su orgsnozovani u nekoj evropskoj metropoli Radujmo se sto nasa bh intelengencij koja je protjerana po bilo kome osnovu dobro daradjuje i priprema zajednicki povratak u bh Vi mladi organizovano ih docekajte inace ovih se. Necemo se izbor.nom demokratijom rijesiti ovih sto novcima sve resavaju .Prognanici su vec ujedinjeni a i ptogenitelji ne miruju za njih je investicia u mrznju nacionalni interes SUPROSTAVIMO SE MRZNJ

ODGOVORITE
Name

Ptica

11.07.2017 18:51

Nema ovde drzave oni mogu dugovati a obicni ljudi 5 km blokira im se racun to drzavava i karina.Pa jel zajon idti za sve obavezujuci.

ODGOVORITE
Name

Irvas

11.07.2017 19:40

Nigdje u svijetu ne mozete biti duzni carinske dazbine osim kod nas.Po svim zakonski propisima i ustroju i najvecem laiku bi bilo jasno da je to ne moguce,ali kod nas je to stvarnost.Na desetine miliona ima uvoznika koji su duzni. za carinske dazbine,ali se nista ne podizima i po obicaju nitko ne odgovara.