Виша стопа ПДВ-а не значи приходе

Повећање стопе ПДВ-а са 17 на 20 одсто може, али и не мора имати негативне ефекте на друштво и економију, а све зависи од начина на који би се евентуални прилив распоредио, сматрају економисти.

Република Српска 11.07.2017 | 07:54
Виша стопа ПДВ-а не значи приходе
О овоме је у недјељу причао Милорад Додик, предсједник Републике Српске, који је казао како би повећањем овог пореза за три одсто био покривен текући дефицити и обезбијеђен новац за инвестирање, а БиХ би и даље имала најнижу стопу у региону.

"Стопа ПДВ-а од 17 одсто најнижа је у региону. Повећање од један одсто донијело би Републици Српској повећање прихода за 100 милиона КМ, а наш текући дефицит се креће око 150 милиона на годишњем нивоу", истакао је Додик.

Горан Радивојац, професор на Економском факултету у Бањалуци, каже како је то реална опција јер се за финансирање социјалних давања не можемо вјечно задуживати.

"Дефицити су такви и толики да излаза нема без повећања стопе ПДВ-а. Међутим, то је само утицај на приходовну страну. Мора се дјеловати систематично и на приходовну и на расходовну страну, како су то, примјера ради, урадили у Србији, гдје су у истом моменту ишли с повећањем стопе ПДВ-а и с корекцијом расхода, превасходно личних примања из буџета да би након три-четири године имали неке резултате", каже он.

Ипак, како каже, свако повећање стопе ПДВ-а не мора значити да ће доћи до повећања прихода.

"Имамо негативно искуство са доприносима на лична примања, гдје смо дигли стопе и имали лоше резултате", закључио је он.

Изудин Кешетовић, његов колега са Економског факултета у Тузли, каже како идеју не треба одбијати, али је треба гледати кроз призму комплетне реформе пореског система у цијелој земљи. Ако би, како каже, та разлика служила за санирање дефицита, онда нема неке одређене функције и дошло би до пореске дисторзије.

"Она може бити негативна ако ће се повећати постојећа нерационална потрошња, која има неповољну структуру. Ако ће се ићи на реформу пореског система, пореза на добит, доходак и имовину, онда би се могло разговарати на повећању ПДВ-а и до 21 одсто. Потребно је направити правилну прерасподјелу, а то захтијева озбиљан рад и има економске, социјалне, политичке и друге импликације", каже Кешетовић, према чијим ријечима, да би дошло до повећања стопе ПДВ-а, потребно је смањити и доприносе на плате.

У Привредној комори РС поручују како су против сваког повећања па тако и овог, јер би дошло до ланчане реакције и поскупљења, а са друге стране до пада потрошње.

"Остаје и питање гдје би се та средства која би се убирала трошила. Да ли би ишла у развојне пројекте или крпљење постојећих рупа и дугавања", упитали су из Коморе.

Нису задовољни ни у Партији демократског прогреса РС, из које поручују како би приједлог предсједника РС утицао на раст цијена, а свакој породици из новчаника, уз постојеће несносне трошкове, мјесечно отео још 50 марака.

Како су објаснили у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, да би се ова процедура покренула, потребно је да се иницијатива достави Управном одбору, који је, у случају да се с тим сагласи, просљеђује Савјету министара БиХ, а они затим у оба дома парламента БиХ. Она би ступила на снагу након усвајања у парламенту и објаве у "Службеном гласнику".

Извор: Независне новине

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Змијање

11.07.2017 06:13

Знају се веш-машине: Проинтер, Ланацо, Планет софт, Интеграл, Мг минд, Приједорпутеви....само је питање колико коме дају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

11.07.2017 07:12

Опет ова дилеја! Досадан си брате, нађи себи цуру!

Name

Репо Послови

11.07.2017 07:51

Ста је досадан Перице? Сто је досадан? Нека понавља, неце ли се стати у крај пљачки и криминалу! Подсјецам те то су НАШЕ паре, заједнички ресурси који припадају народу! Прво је опљачкано сто смо имали, па се онда опљачкало оно сто се узело на кредит, па је онда направљен дефицит-опет пљачка и сад ти и ја и сви ми треба солидарно да врацамо? Па докле???

Name

Ре Перица

11.07.2017 09:16

Теби одговара да 10-20% људи има, остали да састављају крај са крајем? Ма да, то је тај ментални склоп...90-те поново у пуном сјају, турбо мозгови.

Name

фф

12.07.2017 06:42

Сваку област која послује са добитком и за коју је то извесно сте пребацили у приватни бизнис, а дрзави гурате губитнике те није ни чудно како ствари стоје. Нпр. здравство нам биљези губитке, а све у здравству сто доноси цисту добит иде преко приватника, љекови су циста зарада, ал ту су партијски паразити који дрзе монопол итд. Систем целокупни не ваља, то треба мењати.

Name

Харис

11.07.2017 06:59

Шта ви знате Баја је страшан економ видите да нам руже цвјетају имамо пара неможе крава појест :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

11.07.2017 08:02

САМО ВИ ТРАБУЊАЈТЕ И ТАКО ВАМ БОГА НЕ СПОМИЊИТЕ СРБИЈУ ВУЧИЋ ЈАДАН СЕ СЛОМИ ДА ЗАУСТАВИ ДАЉИ КРИМИНАЛ И ПЛАТЕ ЈЕ СМАЊИО ПРВО СЕБИ И СВОЈИМ ФУНКЦИОНЕРИМА ПА ТЕК ОНДА СПРОВОДИО РЕФОРМЕ А ГДЈЕ БИ СЕ НАШИ ОДРЕКЛИ ЛАГОДНОГ ЖИВОТА ШТА СУ НАПРАВИЛИ ОСИМ ШТО ИМ И ТЕТКЕ И СТРИНЕ ЖИВЕ НА БУЏЕТУ И ОНДА ДА ВАМ МИ ДАЈЕМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбодкара

11.07.2017 08:15

Не гурати висе руку у дјеп народу него министрима влади јавног сектора скресати привилегије плате за по хољаду км отпустити половини нерадника у министарсву влади И осталим установама забранити куповања ауто преко 30.000км И фицо је пррвисе зањи.Мозда тракторе па на њиву да ору бар у нецем да су корисни.Излупати их оним пепељарама од по 2000 км И узети им пластицне.Конфискувати им све станове виле викендице блокирати рацуне И ето нетреба пдв било ни о превисе пара И за дуг И да остане у будјету да се народу дају плате И пензије .Дизо би пдв требате се престати гизлати И прихватити И одговарати за своје поступке недпособност И нерад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раскорак

11.07.2017 09:36

Накнаде посланицима не смију бити веце од 1000КМ плус дневнице и путни троскови. Дипломирани инзењери раде за 1200КМ, па зар ти посланици вријефе колико и дипломирани инзењери?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенгољ

11.07.2017 09:48

Виса стопа ПДВа знаци потпуни распад система. У Свицарској је ПДВ 7%, а све функционисе беспријекорно. Засто? Зато сто у Свицарској немају пренадувану администрацију која слузи као гласацка масина. Овдје стопа ПДВа треба бити 10% а администрација скресана за 70%×. Такодје је потребно искоријенити организовани криминал који исисава будзет. Потребно је стварати нови вриједност у фабрикама а не слепати се по органима управе. Медјутим, да би се производило, потребно је ици у сколу и уцити. А већини то не иде од руке никако. Лаксе је уцланити се у странку или сирити ноге, и обавезно гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

11.07.2017 09:50

Отпустите политицке и родјацке ухљебе у јавном сектору и рјесен проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

економија

11.07.2017 13:23

Ако нема довољно новца у опицају јер је новац нестао и повуцен лези у банкама то се зове инфлација. како це народ платити ако нема новца ? и ста знаци повецање рацуна ако немас цим да платис ? једино мозес да се одселис из ове пропасти а онда опет нецес плацати порез овој дрзави и опет ниста политицари неце успјети ... одосе људи а ви повецавајте сами себи ПДВ.

ОДГОВОРИТЕ