Поточари: Одата почаст жртвама

Комеморација посвећена обиљежавању 22 године од страдања Бошњака из Сребренице и других општина у јулу 1995. године одржана је данас у Поточарима.

Босна и Херцеговина 11.07.2017 | 11:30
Поточари: Одата почаст жртвама
Након обраћања званичника, одавања поште настрадалим и полагања цвијећа у Меморијалном центру, међународне дипломате и чланови дипломатског кора напустиле су ово мјесто, а делегације из исламских земаља присуствовале су вјерском обреду који је услиједио.

Ове године било је много мање страних делегација и званичника на комеморацији него претходних година.

Није било предсједника држава и влада и углавном су били представници амбасада и неколико амбасадора.

Међу њима био је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, амбасадори САД и Холандије, те више арапских земаља, представници опозиционих странака у Србији Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, и Ненад Чанак, предсједник Лиге социјалдемократа Војводине, те бошњачки представници у институцијама Федерације БиХ и БиХ.



''На овом мјесту примјерени су само ћутање и молитва, али вријеме у којем живимо захтијева да говоримо'', рекао је Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Председништва БиХ.

Помирења не може бити без правде и истине, оцијенио је он.



''На лажима и провокацијама никакво помирење није могуће. Неће га ни бити док не буде поражена изопачена идеологија која је креирала трагедију у Сребреници. Истина од српског народа захтијева да не вјерује онима који га воде у сукобе'', сматра Изетбеговић.



Србија на комеморацији није имала званичног представника.

Двије године од одласка тада премијера, сада предсједника Србије Александра Вучића у Сребреницу, када је замало избјегнуто његово линчовање, БиХ власти нису нашле организатора и починиоце тог бруталног напада на шефа српске делегације.



Предсједник Србије Александар Вучић синоћ је рекао да Србија није добила позивницу за обиљежавање трагедије у Поточарима, да они који су отишли из Србије у претходним данима могу да искажу своје мишљење, али да његова ријеч као и предсједника владе и министра иностраних послова обавезује.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић није присуствовао комеморацији у Поточарима јер сматра да је тамо непожељан.

"Не морамо све да радимо на силу, преко кољена, сачекајмо то вријеме да дође. Ја мислим да ће у току овог мандата, односно четири године, сазрети вријеме да можемо сви отићи на свако гробље, да не доживљавамо неки непријатан гест или непријатно искуство", рекао је Грујичић.

Након вјерског обреда приступило се укупу посмртних остатака у сакралном дијелу Мемораијалног центра који се приводи крају.

Укопом фрагмената посмртних остатака 71 ексхумираних и идентификованих особа несталих 1995. године, завршава се данашње обиљежавање 22 година од страдања Бошњака из Сребренице и још неколико општина.

Осим страних и домаћих дипломата и Бошњаци који су дошли из разних крајева БиХ и дијаспоре већ се разилазе, а укопу присуствују чланови породица идентификованих и сродници.

Данашњи скуп у Поточарима протекао је мирно, а обезбјеђују га Полиција Републике Српске са другим безбједносним агенцијама у БиХ.



Ни ове године комеморација није прошла без ратних застава такозване Армије БиХ, али у мањем броју.

Режим саобраћаја на путевима који воде према Сребреници данас је измијењен и на појединим раскрсницама било је краћих застоја, али се очекује да ће до 16.00 часова саобраћај бити нормализован.

Према процјенама новинара, ове године обиљежавању у Поточарима присуствује знатно мањи број грађана него претходне.

У Сребреници су данас и сутра нерадни дани због данашњег обиљежавања 22 године од бошњачког страдања и сутрашњег парастоса за погинуле и убијене Србе на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице којима је на јучерашњој комеморативној сједници Скупштине ове општине одата почаст. 



Извор: БН/Агенције
Фото: Клиx.ба