Potočari: Odata počast žrtvama

Komemoracija posvećena obilježavanju 22 godine od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i drugih opština u julu 1995. godine održana je danas u Potočarima.

Bosna i Hercegovina 11.07.2017 | 11:30
Potočari: Odata počast žrtvama
Nakon obraćanja zvaničnika, odavanja pošte nastradalim i polaganja cvijeća u Memorijalnom centru, međunarodne diplomate i članovi diplomatskog kora napustile su ovo mjesto, a delegacije iz islamskih zemalja prisustvovale su vjerskom obredu koji je uslijedio.

Ove godine bilo je mnogo manje stranih delegacija i zvaničnika na komemoraciji nego prethodnih godina.

Nije bilo predsjednika država i vlada i uglavnom su bili predstavnici ambasada i nekoliko ambasadora.

Među njima bio je šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur, šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, ambasadori SAD i Holandije, te više arapskih zemalja, predstavnici opozicionih stranaka u Srbiji Čedomir Jovanović, lider LDP-a, i Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, te bošnjački predstavnici u institucijama Federacije BiH i BiH.



''Na ovom mjestu primjereni su samo ćutanje i molitva, ali vrijeme u kojem živimo zahtijeva da govorimo'', rekao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH.

Pomirenja ne može biti bez pravde i istine, ocijenio je on.



''Na lažima i provokacijama nikakvo pomirenje nije moguće. Neće ga ni biti dok ne bude poražena izopačena ideologija koja je kreirala tragediju u Srebrenici. Istina od srpskog naroda zahtijeva da ne vjeruje onima koji ga vode u sukobe'', smatra Izetbegović.



Srbija na komemoraciji nije imala zvaničnog predstavnika.

Dvije godine od odlaska tada premijera, sada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenicu, kada je zamalo izbjegnuto njegovo linčovanje, BiH vlasti nisu našle organizatora i počinioce tog brutalnog napada na šefa srpske delegacije.



Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je rekao da Srbija nije dobila pozivnicu za obilježavanje tragedije u Potočarima, da oni koji su otišli iz Srbije u prethodnim danima mogu da iskažu svoje mišljenje, ali da njegova riječ kao i predsjednika vlade i ministra inostranih poslova obavezuje.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić nije prisustvovao komemoraciji u Potočarima jer smatra da je tamo nepoželjan.

"Ne moramo sve da radimo na silu, preko koljena, sačekajmo to vrijeme da dođe. Ja mislim da će u toku ovog mandata, odnosno četiri godine, sazreti vrijeme da možemo svi otići na svako groblje, da ne doživljavamo neki neprijatan gest ili neprijatno iskustvo", rekao je Grujičić.

Nakon vjerskog obreda pristupilo se ukupu posmrtnih ostataka u sakralnom dijelu Memoraijalnog centra koji se privodi kraju.

Ukopom fragmenata posmrtnih ostataka 71 ekshumiranih i identifikovanih osoba nestalih 1995. godine, završava se današnje obilježavanje 22 godina od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i još nekoliko opština.

Osim stranih i domaćih diplomata i Bošnjaci koji su došli iz raznih krajeva BiH i dijaspore već se razilaze, a ukopu prisustvuju članovi porodica identifikovanih i srodnici.

Današnji skup u Potočarima protekao je mirno, a obezbjeđuju ga Policija Republike Srpske sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH.



Ni ove godine komemoracija nije prošla bez ratnih zastava takozvane Armije BiH, ali u manjem broju.

Režim saobraćaja na putevima koji vode prema Srebrenici danas je izmijenjen i na pojedinim raskrsnicama bilo je kraćih zastoja, ali se očekuje da će do 16.00 časova saobraćaj biti normalizovan.

Prema procjenama novinara, ove godine obilježavanju u Potočarima prisustvuje znatno manji broj građana nego prethodne.

U Srebrenici su danas i sutra neradni dani zbog današnjeg obilježavanja 22 godine od bošnjačkog stradanja i sutrašnjeg parastosa za poginule i ubijene Srbe na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice kojima je na jučerašnjoj komemorativnoj sjednici Skupštine ove opštine odata počast. 



Izvor: BN/Agencije
Foto: Klix.ba