Члан ВСТС у сукобу интереса

Члан Високог судског и тужилачког савета БиХ је у сукобу интереса ако аплицира на било коју позицију у правосуђу.

Босна и Херцеговина 10.07.2017 | 15:44
Члан ВСТС у сукобу интереса
То је наведено већ у трећем члану Правилника о сукобу интереса чланова ВСТС БиХ који је ова институција, по свему судећи, прекршила када је свог члана Драгомира Вукоју рангирала као најбољег кандидата БиХ за судију Међународног кривичног суда.

Како сазнаје „ЕуроБлиц“, рок за пријаву кандидата је 16. јул, а БиХ је 7. марта 2017. примила позив из Суда да одреди свог кандидата.

Наши извори тврде да су се, осим Вукоје, пријавила још два кандидата – суткиња Основног суда Бањалука Марела Јевтовић и судија Врховног суда РС Војислав Димитријевић. Наводно су најбоље оцене добили Вукоја и Димитријевић, али је проблем у томе што пријава члана ВСТС БиХ не би уоште требало да буде разматрана, због чега је Димитријевић уложио приговор.

- Изричито је забрањено члановима ВСТС БиХ да аплицирају на позиције у правосуђу. Очигледно је да они сматрају да позиција судије у Међународном кривичном суду није позиција у правосуђу - тврди извор „ЕуроБлица“ из ВСТС.

Иначе, Међународни кривични суд са седиштем у Хагу има 18 судија. Свака држава чланица која је прихватила Римски статут може да предложи кандидате за судију, а избор се врши тајним гласањем на седници Скупштине држава чланица.

Овај пут МКС бира чест нових судија и мале су шансе да ико из БиХ прође имајући у виду да већ постоје судије из овог дела Европе, а МКС води рачуна и о регионалној заступљености.

Међутим, кандидовање најбољег кандидата из БиХ, на неки начин, представља прикупљање бодова за 2021. годину када једном од судија из Источне Европе истиче мандат.

Телефонска седница

Високи судски тужилачки савет, након седнице пре неколико дана, ниједном речју није саопштио да се бавио избором кандидата из БиХ за Међународни кривични суд.

„ЕуроБлиц“ још није добио одговор на постављена питања јер нам је речено да је пристигло неколико жалби на избор Вукоје, које ВСТС мора да размотри на телефонској седници, за коју се још не зна када ће да буде одржана.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Стана

10.07.2017 15:53

Који ВСТС, то је највеца подвала! Они су само покровитељи овог терора у правосуду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едге

11.07.2017 07:48

Тан ВСТС је филтер за узимање пинке од корумпираних судија и тузилаца......ктај

ОДГОВОРИТЕ