Član VSTS u sukobu interesa

Član Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH je u sukobu interesa ako aplicira na bilo koju poziciju u pravosuđu.

Bosna i Hercegovina 10.07.2017 | 15:44
Član VSTS u sukobu interesa
To je navedeno već u trećem članu Pravilnika o sukobu interesa članova VSTS BiH koji je ova institucija, po svemu sudeći, prekršila kada je svog člana Dragomira Vukoju rangirala kao najboljeg kandidata BiH za sudiju Međunarodnog krivičnog suda.

Kako saznaje „EuroBlic“, rok za prijavu kandidata je 16. jul, a BiH je 7. marta 2017. primila poziv iz Suda da odredi svog kandidata.

Naši izvori tvrde da su se, osim Vukoje, prijavila još dva kandidata – sutkinja Osnovnog suda Banjaluka Marela Jevtović i sudija Vrhovnog suda RS Vojislav Dimitrijević. Navodno su najbolje ocene dobili Vukoja i Dimitrijević, ali je problem u tome što prijava člana VSTS BiH ne bi uošte trebalo da bude razmatrana, zbog čega je Dimitrijević uložio prigovor.

- Izričito je zabranjeno članovima VSTS BiH da apliciraju na pozicije u pravosuđu. Očigledno je da oni smatraju da pozicija sudije u Međunarodnom krivičnom sudu nije pozicija u pravosuđu - tvrdi izvor „EuroBlica“ iz VSTS.

Inače, Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu ima 18 sudija. Svaka država članica koja je prihvatila Rimski statut može da predloži kandidate za sudiju, a izbor se vrši tajnim glasanjem na sednici Skupštine država članica.

Ovaj put MKS bira čest novih sudija i male su šanse da iko iz BiH prođe imajući u vidu da već postoje sudije iz ovog dela Evrope, a MKS vodi računa i o regionalnoj zastupljenosti.

Međutim, kandidovanje najboljeg kandidata iz BiH, na neki način, predstavlja prikupljanje bodova za 2021. godinu kada jednom od sudija iz Istočne Evrope ističe mandat.

Telefonska sednica

Visoki sudski tužilački savet, nakon sednice pre nekoliko dana, nijednom rečju nije saopštio da se bavio izborom kandidata iz BiH za Međunarodni krivični sud.

„EuroBlic“ još nije dobio odgovor na postavljena pitanja jer nam je rečeno da je pristiglo nekoliko žalbi na izbor Vukoje, koje VSTS mora da razmotri na telefonskoj sednici, za koju se još ne zna kada će da bude održana.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Stana

10.07.2017 15:53

Koji VSTS, to je najveca podvala! Oni su samo pokrovitelji ovog terora u pravosudu!

ODGOVORITE
Name

Edge

11.07.2017 07:48

Tan VSTS je filter za uzimanje pinke od korumpiranih sudija i tuzilaca......ktaj

ODGOVORITE