Хоће ли бити промјена у правосуђу БиХ?

Стање у бх. правосуђу биће једна од тачака дневног реда наредне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој ће посланици разматрати и приједлоге закључака о унапређењу рада правосуђа, које су претходно сами доставили у процедуру.

Босна и Херцеговина 04.07.2017 | 07:53
Хоће ли бити промјена у правосуђу БиХ?
Највећи број приједлога закључака је доставио Клуб посланика СДС-а, њих седам, који се, прије свега, односе на реорганизацију унутар Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ.

1. Задужује се Министарство правде БиХ да у року од четири мјесеца Парламентарној скупштини БиХ предложи законе о високом судском вијећу и о високом тужилачком вијећу, којима ће ВСТС бити раздвојен на Високи судски савјет и Високи тужилачки савјет.

2. Мандат чланова ВСС-а и ВТС-а трајаће четири године и нико не може бити члан савјета у два узастопна мандата, а услови за избор чланова морају бити строжији у односу на досадашње (15 година рада у професији, висок степен професионалности, морални углед итд.)

3. Најмање половину чланова ВСС-а и ВТС-а бираће њихове колеге, а остатак законодавна власт, при чему ће се водити рачуна о уставним принципима равноправности ентитета и народа.

4. Потребно је избор судија и тужилаца приједлозима закона учинити јавним, укључујући и јавно објављивање њихових професионалних биографија и имовинских картона.

5. Задужује се Министарство правде БиХ да приједлогом/приједлозима закона установи обавезу правосуђа да донесе годишње планове процесуирања кривичних дјела организованог криминала и корупције које ће усвајати парламенти (Парламентарна скупштина БиХ и ентитетски парламенти). Такође, треба да установи обавезу правосудних инвестиција да извјештавају парламенте о остварењу планова.

6. Задужује се Министарство правде БиХ да приједлогом/приједлозима закона уреди систем оцјењивања појединих носилаца правосудних дужности (одговорност треба са појединца пребацити на институције како би предсједници и главни тужиоци преузели одговорност за организацију рада, а ВСС и ВТС одговорност за избор руководне структуре).

7. Задужује се Министарство правде БиХ да Парламентарној скупштини БиХ у року од четири мјесеца достави измјене и допуне закона о Тужилаштву БиХ, којима ће бити уређено да главног тужиоца Тужилаштва БиХ бира Парламентарна скупштина БиХ, а на приједлог ВСТС-а.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић (СДА) предлаже закључак којим би се Савјет министара БиХ и ВСТС БиХ задужили да у оквиру својих надлежности поднесу законске иницијативе или друге потребне активности како би се:

а) прописале прецизне процедуре за избор чланова ВСТС-а и тај процес учинио максимално транспарентним и одговорним;

б) осигурала ефикаснија и функционалнија структура ВСТС-а како у погледу састава, тако и у погледу доминантнијег утицаја судија на избор судија, односно тужиоца на избор тужилаца (могуће увођење подвијећа);

ц) процес избора судија и тужиоца што је могуће више објективније и учинио потпуно транспарентним, како би били бирани најстручнији кадрови;

д) пооштрили услови за избор судија и тужиоца у Суд и Тужилаштво БиХ, у ентитетске врховне судове и ентитетска тужилаштва;

е) прецизније уредио систем одговорности судија и тужилаца за посао који обављају;

ф) установила објективна мјерила рада судија и тужилаца од чије реализације ће зависити прописана плата;

г) имовно стање судија и тужилаца учинило јавним;

х) кривични поступак, посебно фаза главног претреса, учинио крачим и функционалнијим;

Све активности из наведених закључака би, уколико их подржи Представнички дом, требале бити предузете у року од шест мјесеци, а Савјет минстара БиХ би било дужно Представничком дому сваких шест мјесеци достављати информацију о резултатима борбе против организованог криминала и корупције у БиХ.

Посланик Дамир Бећировић (ДФ) предлаже обавезу годишњег достављања имовинских картона носиоца правосудних функција, што би се требало уредити измјенама и допунама Закона о ВСТВ-у БиХ.

- Потребно је посланицима у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ доставити информацију у којој ће Тужилаштво БиХ навести у којим предметима који спадају у надлежности Одјела ИИ и ИИИ је наређено непровођење истраге, као и у којима је обустављена истрага. Информација треба да обухвати период од 2011. до 2017. године – предлаже Бећировић, а затим истиче и потребу достављања информације у којој би се именом и презименом навели сви тужиоци, те за сваког на годишњем нивоу од када је примљен у Тужилаштво БиХ навести број подигнутих оптужница, број осуђујућих пресуда, број ослобађајућих пресуда, као и број предмета уступљених на нижи ниво.

Посланик Момчило Новаковић (ПДП-НДП), између осталог, предлаже ограничавање времена трајања истрага, те за кривична дјела за која је запријећена казна до пет година затвора оредлаже максималну дужину трајања истраге од три мјесеца, шест мјесеци за кривична дјела за која је запријећена казна до десет година затвора, те девет мјесеци за кривична дјела за која је запријећена казна више од десет година.

Стањем у бх. правосуђу су, чини се, најзадовољнији заступници СББ-а, који у сету својих приједлога наводе и могућност издвајања више новца за носиоце правосудних функција.

- Представнички дом позива ВСТС да Парламентарној скупштини БиХ достави приједлоге мјера које Парламентарна скупштина БиХ може предузети с циљем јачања независности и капацитета правосуђа у БиХ (већа буџетска средства, по ставкама, потенцијална законска рјешења...) – наводе из СББ-а, а затим предлажу и закључак којим би Представнички дом подржао ВСТС БиХ у борби против незаконитости, злоупотреба и других коруптивних дјела која почине носиоци правосудних функција.

Посланица ХДЗ-а 1990 Диана Зеленика предлаже да Савјет министара БиХ, у сарадњи са ВСТВ-ом, припреми и у парламентарну процедуру упути измјену и допуну члана Кривичног закона којим би се отклонила могућност застаријевања случајева против починилаца кажњивих коруптивних радњи (организираног криминала и корупције).

Никола Ловриновић (ХДЗ БиХ) тражи допуњавање достављене Информације са оцјеном рада Тужилаштва и Суда БиХ, квалитетом истражних поступака и квалитетом подигнутих оптужница, те анализом изречених мјера дисциплинског тужиоца.

Наредна сјецниа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказана је за сриједу.

(Фактор)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

КОДУС

04.07.2017 06:07

НАЈЕФИКАСНИЈЕ ЦЕ БИТИ ДА СЕ ЗА ГЛАВНОГ ТУЗИОЦА ТИЗУЛАСТВА БиХ ИМЕНУЈЕ ДАЛИДА БУРЗИЦ. Персонално рјесење је приоритет, а папири и слова без тога су "мртво слово на папиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омладинац_БиХ

04.07.2017 06:15

Неце бити промјена. Онај ко плаца судове неце бити осудјен. Каквав парадоx: Влада је та кога треба процесуирати!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сведок

04.07.2017 08:52

Хрватски кадрови и правосудју су хоботница криминала о корупције а ивјек смеце цовиц прица п огрузеносто хрвата од ког од цега....

Name

Добро

04.07.2017 06:18

Добро је што је главни тужилац Гордана Тадић јуче присуствовала сједници парламентарне комисије у којој се налазе чланови свих парламентарних странака и у једном конструктивном дијалогу разрјешила неке недоумице.Ипак су послаНици СДС и НДП -а били сусдржани.Видјеће се у наредно периоду какви ће бити резултати рада Тужилаштва БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

04.07.2017 07:15

@ Добро Рођак од фризерке Јукић(еx Крешић) сада замјеник Мектића запослио Горданиног брата у СИПА Брчко и жену му Виолету у пази сада "Агенција за допинг БиХ", а Горадана њу од фризереке до суткиње(кажу да су и родице), па ви закључите ко нам "суди"!! Поздрав вама из Тузле!!

Name

Добро

04.07.2017 09:45

Ја сматрам да је добро што се главни тужилац Гордана Тадић одазвала јуче на позив парламентарне комисије и одговарала на питања посланика Александре Пандуревић,Борјане Кришто,Дамира Арнаута,Момчила Новаковића итд.Госпођа Тадић је између осталог рекла да је затекла и лоше међуљудске односе међу неким тужиоцима и да ради на томе да то исправи. О томе је говорио и Драган Мектић.Салиховић док је био није се одазивао на позив парламентарне комисије

Name

Драган

04.07.2017 06:20

Пуно уопштених ствари, које се могу тумачити на 101 начин. 1- Закон о поријеклу имовине 2- Независно судство 3- Политичка одлука да се крене у рашчишћавање. Пошто је из свега јасно да тога нема слиједи закључак да је и ово празна прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИВАТНО

04.07.2017 07:11

Празна је прица о промјенама у судству на нивоу БИХ а да се не спомињу промјене у судству РС које је власниство једног цовјека, све је то сминка фарса, ипак је ово једна мала дрзава, а криминал корупција цвјетају ја сам за јединствено судство на нивоу БИХ, па нек министарство и све институције правосудза буду у Бањалуци.

Name

075

04.07.2017 07:16

@ Драган Једино што ме радује да су касе празне и да слиједи "социјална експлозија" јер народу(има) је свега преко главе одавно!! Мада "нашим лидерима" би одговарао нови рат од кога нема ништа!!

Name

Митар М.

04.07.2017 08:20

Има стара пјесмица Корни групе, "ТРЛА БАБА ЛАН". Тако ми звуче ови закључци око правосуђа. Од оволико правника у БиХ, министар правде БиХ, филозоф, а замјеник, криминалиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сведок

04.07.2017 08:49

Садасње ВСТС или ти вијеце је легло криминала и корупције на целу са Арбеном.Њима не вреди ниста пријављивати. Они су филтер застите оних које пријављујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ојадјени

04.07.2017 09:53

Ови злотвори из ВСТС неку веце у апострофу казу да је у правосудју стање задовољавајуце .Њих прво треба сипа да похапси да све предмете и залбе поновно размотри сипа па да видите колико хе ту амнестираних незаконитих радњи и криминала и корупције и колико су тески цланови ВСТС.

Name

незадовољни грађанин

04.07.2017 08:56

Већ годинама медији, невладин сектор и стране дипломате упозоравају на лоше, одн. катастрофално стање у правосуђу. Разлози су : многе судије нечасно обављају своју функцију, дужина поступака је неразумна ( на то упорно упозорава Уставни суд БиХ), многи предмети "стоје" у ладицама док не застаре , изрицање бесрамно ниских затворских казни за најтежа кривична дјела ( случај Станка Глигоревића) и многи други разлози. Дакле, корјенита и опсежна реформа правосуђа је неминовна, као и онемогућавање било каквог притиска на рад судија и тужилаца, јер судска, законодавна и извршна власт не смију се, ни под каквим условима, мијешати. Свака од набројаних сфера МОРА бити самостална у обављању своје дјелатности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјани

04.07.2017 09:41

А ма ко це да суди када у правосудју раде кривицно правосназно осудјене судије слуцај у Мркоњиц Граду судкиња Недјија Сехелиц..

Name

сведоци

04.07.2017 09:33

Провјерите засто тузиластво БиХ скрива аферу сверца цигарета преко границног прелаза Стрмица од којих пара се финансирао ХДЗ и у то вријеме одбјегли генерал хрватске војске Анте Готовина.Ово је директна подрска БиХ институција дрзаве хаским оптузеницима друге дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прилике

04.07.2017 09:39

Ок а ста је са незаконитим прислускивањем и працењем који се злоупотребљава за цин одмазде или освете од стране полиције ко контролисе те људе и агенције.

ОДГОВОРИТЕ