Купио зграду без знања шефа

Независни оператор система БиХ (НОС) ушао је у куповину пословне зграде у Палама вредне 2,28 милиона КМ, а да пре тога није обавестио свог надређеног - Државну регулаторну комисију за електричну енергију (ДЕРК).

Република Српска 03.07.2017 | 18:21
Купио зграду без знања шефа
Како је „ЕуроБлицу“ речено у ДЕРК, они су за намере НОС сазнали тако што су на њиховој интернет страници видели јавни позив за прикупљање понуда за куповину простора за потребе резервног центра. Тек у одмаклој фази добили су кратко писмо које садржи само основне информације.

Зато их је ДЕРК у писму 16. маја обавестио да је такво понашање неприхватљиво јер њихово деловање утиче на потребан приход и тарифе за рад регулиране компаније.

''Од ДЕРК није тражена, па тиме нити одобрена куповина овог пословног простора. При томе истичемо да ДЕРК као регулаторно тело, у оквиру поступака које води, преиспитује утицај и одобрава оправдане трошкове у тарифу за рад НОС БиХ. Зато је НОС позван да у свом раду поштује важеће законе и дефинисане обавезе, уз правовремено и потпуно информирање ДЕРК. Обавеза је НОС да своје активности води у складу са одобреним финансијским средствима, односно у структури и износима утврђеним Одлуком ДЕРК о тарифи за рад независног оператора система'', наводе у ДЕРК.

Подсећамо, директор НОС БиХ Јосип Долић „ЕуроБлицу“ је недавно рекао да су информације да је ДЕРК против кредитног задужења за куповину зграде у Источном Сарајеву „чисте спекулације“.

Како је објавио ''Блиц'',  тај посао је при крају, а најповољнији понуђач простора је непозната фирма „Инфинле консалтинг“, која продаје бившу зграду „Јахорина осигурања“.

Након писања „ЕуроБлица“ реаговала је СДС која је од НОС, ДЕРК и Владе РС, као сувласника, затражила да обуставе куповину зграде у Палама и тако спрече „корупционашку аферу коју би платили грађани кроз ново повећање цена струје“.

''Сасвим је јасно да је УО НОС прво нашао зграду коју би да купе, а онда су без икаквог елабората и одобрења ДЕРК ушли у кредитно задужење. Још страшније је што грађани Пала и РС неће имати никакве користи од резервног центра јер у том центру нема потреба да ради више од једне или две особе.

Дакле, једину корист ће имати продавац простора који је “нацртан” у јавном позиву. Смешно је поставити услов да објекат мора бити 300 метара од Променаде, као да се отвара кафана, па је битно да ту циркулише много људи'', каже шефица Клуба посланика СДС у ПС БиХ Александра Пандуревић.

Како ће враћати кредит?

Управни одбор НОС БиХ је 5. јуна 2017. донео одлуку о кредитном задужењу у износу од 2,3 милиона КМ. Члан ДЕРК Милорад Тушевљак објашњава да је то задужење могуће уз одобрење сувласника - влада ентитета, али да се поставља питање како ће се такав кредит враћати, јер је буџет НОС базиран на тарифи коју одобрава ДЕРК.

''Ако ми не одобримо нову тарифу, ко зна шта ће тада бити. Колико ми је познато, ради се о кредиту ЕБРД, али они не дају новац директно, већ се узима комерцијални кредит кога ће да покрију'', каже Тушевљак.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драганче

03.07.2017 21:55

Источно Сарајево златна кока градјевинско-политичке мафије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

04.07.2017 16:01

У овај проблем се мога обавезно укуључити министар Мирко, баш као што се укључио кад се са функције директора ''Јахоринаосигурања'', уклонио Југовић, покој му души.

ОДГОВОРИТЕ