Kupio zgradu bez znanja šefa

Nezavisni operator sistema BiH (NOS) ušao je u kupovinu poslovne zgrade u Palama vredne 2,28 miliona KM, a da pre toga nije obavestio svog nadređenog - Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju (DERK).

Republika Srpska 03.07.2017 | 18:21
Kupio zgradu bez znanja šefa
Kako je „EuroBlicu“ rečeno u DERK, oni su za namere NOS saznali tako što su na njihovoj internet stranici videli javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu prostora za potrebe rezervnog centra. Tek u odmakloj fazi dobili su kratko pismo koje sadrži samo osnovne informacije.

Zato ih je DERK u pismu 16. maja obavestio da je takvo ponašanje neprihvatljivo jer njihovo delovanje utiče na potreban prihod i tarife za rad regulirane kompanije.

''Od DERK nije tražena, pa time niti odobrena kupovina ovog poslovnog prostora. Pri tome ističemo da DERK kao regulatorno telo, u okviru postupaka koje vodi, preispituje uticaj i odobrava opravdane troškove u tarifu za rad NOS BiH. Zato je NOS pozvan da u svom radu poštuje važeće zakone i definisane obaveze, uz pravovremeno i potpuno informiranje DERK. Obaveza je NOS da svoje aktivnosti vodi u skladu sa odobrenim finansijskim sredstvima, odnosno u strukturi i iznosima utvrđenim Odlukom DERK o tarifi za rad nezavisnog operatora sistema'', navode u DERK.

Podsećamo, direktor NOS BiH Josip Dolić „EuroBlicu“ je nedavno rekao da su informacije da je DERK protiv kreditnog zaduženja za kupovinu zgrade u Istočnom Sarajevu „čiste spekulacije“.

Kako je objavio ''Blic'',  taj posao je pri kraju, a najpovoljniji ponuđač prostora je nepoznata firma „Infinle konsalting“, koja prodaje bivšu zgradu „Jahorina osiguranja“.

Nakon pisanja „EuroBlica“ reagovala je SDS koja je od NOS, DERK i Vlade RS, kao suvlasnika, zatražila da obustave kupovinu zgrade u Palama i tako spreče „korupcionašku aferu koju bi platili građani kroz novo povećanje cena struje“.

''Sasvim je jasno da je UO NOS prvo našao zgradu koju bi da kupe, a onda su bez ikakvog elaborata i odobrenja DERK ušli u kreditno zaduženje. Još strašnije je što građani Pala i RS neće imati nikakve koristi od rezervnog centra jer u tom centru nema potreba da radi više od jedne ili dve osobe.

Dakle, jedinu korist će imati prodavac prostora koji je “nacrtan” u javnom pozivu. Smešno je postaviti uslov da objekat mora biti 300 metara od Promenade, kao da se otvara kafana, pa je bitno da tu cirkuliše mnogo ljudi'', kaže šefica Kluba poslanika SDS u PS BiH Aleksandra Pandurević.

Kako će vraćati kredit?

Upravni odbor NOS BiH je 5. juna 2017. doneo odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 2,3 miliona KM. Član DERK Milorad Tuševljak objašnjava da je to zaduženje moguće uz odobrenje suvlasnika - vlada entiteta, ali da se postavlja pitanje kako će se takav kredit vraćati, jer je budžet NOS baziran na tarifi koju odobrava DERK.

''Ako mi ne odobrimo novu tarifu, ko zna šta će tada biti. Koliko mi je poznato, radi se o kreditu EBRD, ali oni ne daju novac direktno, već se uzima komercijalni kredit koga će da pokriju'', kaže Tuševljak.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Draganče

03.07.2017 21:55

Istočno Sarajevo zlatna koka gradjevinsko-političke mafije?

ODGOVORITE
Name

kameleon

04.07.2017 16:01

U ovaj problem se moga obavezno ukuljučiti ministar Mirko, baš kao što se uključio kad se sa funkcije direktora ''Jahorinaosiguranja'', uklonio Jugović, pokoj mu duši.

ODGOVORITE