Могу ли кнез Лазар и Мехмед-паша Соколовић заједно?

Многи преломни догађаји за српски народ одиграли су се на Видовдан, од Косовске битке, балканских ратова, преко убиства Фердинанда и Видовданског устава, до изручења Милошевића Хагу.  Видовдан је и тужан и свечан дан, када Срби славе своје побједе, али и поразе. Неријетко је и злоупотријебљен, нажалост, често и од српских политичара.

Република Српска 30.06.2017 | 19:31
Могу ли кнез Лазар и Мехмед-паша Соколовић заједно?
Предсједник Србије Александар Вучић у Крушевцу се на Видовдан поклонио сјенима косовских јунака.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик на Видовдан се у Вишеграду поклонио Мехмед-паши Соколовићу.

Могу ли косовски завјет, предање о Кнезу Лазару и турски везир Мехмед-паша заједно?

Чини се да у политичке сврхе – могу!

Откривање споменика турском везиру српског поријекла на Видовдан, опозиција ошто замјера предсједнику Српске. Тај чин назива лицемјерним, првенствено због Додикове сталне критике Босне и Херцеговине и Бошњака.

„Зато што је на Видовдан, када је погинуо српски кнез Лазар откривен споменик турском везиру Мехмед-паши Соколовићу. Ако су то урадили зато што је он изградио мост на Дрини, онда требају знати да је током изградње тог моста Србин Радисав жив набијен на колац, о томе је исто писао Андрић“, каже Никола Дроњак, члан Предсједништва ПДП.

Истиче да би по истој логици Додик требао да подигне и споменик Францу Фердинанду, али да то нико нормалан неће учинити јер се зна какав су однос Гаврило Принцип и остали видовдански јунаци имали према аустоугарској и турској окупацији.

Осим појединих Срба, Мехмед-пашу Соколовића заслужним сматрају и Бошњаци, који негирају његово српско поријекло.

„Мехмед-паша Соколовић је засигурно једна од најистакнутијих личности у повијести Бошњака. Обнашао је најистакнутије дужности у Османском царству, служио тројици султана. Задужио је све Бошњаке, задужио Босну и Херцеговину на најбољи могући начин - својим вакуфима, својим хаиратима и својим добрима“, истиче Билал Мемишевић, који је докторирао на тему Културолошко-цивилизацијски идентитет и дипломатија Мехмед-паше Соколовића.

Српски историчари који се држе тезе о Србима три вјере, православним, католицима и муслиманима,  турског везира због српског поријекла сматрају српском историјском личношћу.

„Данашњи Бошњаци својатају Мехмеда, међутим, да је био Бошњак онда би он говорио неким бошњачким језиком, а ми из историјских извора знамо да је он тражио да му се у писмима обраћају на српском језику, а турски је научио током службе, каже Борис Радаковић, професор историје.

Он истиче заслуге Мехмед-паше Соколовића, наводећи да је он штитио дубровачке трговце и Србе-побуњенике у Мађарској, не кријући своје српско поријекло.

Да ли је осим изградње мостова и других задужбина Мехмед-паша Соколовић могао да уради нешто више за Србе, па и Бошњаке, питање је на које ни историја нема одговор.

Додиков партијски колега Рајко Васић каже да је могао.

„Мехмед Паша Соколовић није ћупријом доказивао своје српско поријекло, већ своје турско припадање. Што није заклао Султана­?“- написао је Васић на Твитеру.



 (БН телевизија)

Коментари / 71

Оставите коментар
Name

могу бас као и патриоте снсд-а и сда

30.06.2017 17:44

Мене само интересује одговор на једно питање,против кога је ратова Мехмед паса на највисе на Балкану,давањем одговора на то питање самицете себи објаснити ко је он уствари био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

с.г.

30.06.2017 20:25

Наравно да могу заједно, и треба да су заједно. Оба својим трагом који су оставили у историји показују величину народа и поднебља из ког потичу. Не треба заборавити ни дародавца који нас је својом идејом да уради и поклони споменик навео на ове свакојаке коментаре. Поздрав за г. Слободана Павловића.

Name

075

30.06.2017 20:49

Људи доста више шупље типа "ко је почео рат", него дајмо шансу коначно живима да "преживе" мир!

Name

Милан

30.06.2017 21:05

Е па нека га дародавац однесе у своје двориште и лијепо му се клања сваки дан. Нама Вишеграђанима осим пар полуписмених политичара и новокомпонованих православаца (нововјераца) ама баш не треба. А по могућности нека води и инцијатора овог срамотног чина, "уваженог професора". Откад је дошао уноси само смутњу и раздор у овом граду, да богда га стигла она народна: ...... га весло ко је га превезло.

Name

трактор

01.07.2017 06:08

Па није могао прицати на Босњацком ни тада то није постојало он је прицао на Босанском знао је Мехмед ста ради и није се он звао Мемед него МЕХМЕД и то вам све казе

Name

подрињац

01.07.2017 06:27

Ваљда постоји јос неки ГАВРИЛО Па да то дигне у зрак.Политичари који су творци таквих идеја нека се потурче па крену пасиним стопама.

Name

ЕЕ

03.07.2017 08:12

Кад могу Додик и Бакир заједно, засто не би могла и ова двојица?

Name

Ана

30.06.2017 17:49

Лазар и Ђурађ Кастриота би могли заједно, а никако Лазар и Мехмед паша Соколовић. За Васића: Скендер бег је срца Обилића, ал умрије тужним изгнаником" Његош.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турска и пробосанска политика

30.06.2017 17:50

И ко су сада издајници који Републику Србску гурају у канџе турским окупаторима? Папци, нека вам, продајите се и даље за 50 марака црвеној куги!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

30.06.2017 17:55

Има ли и једна ствар да се Срби и Муслимани слажу око ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зла времена

30.06.2017 18:29

Мозда је ово прилика да неки људи свате како су настали.Није он крив сто су га Турци отели и одвели у Турску а уједно да се подсјетимо како су Хрисцани зивјели у том времену.Како су прицали старији људи непоновило се нигдје.

Name

Рашо

30.06.2017 18:45

Лакше ће се Срби и муслимани сложити око неких ствари,али Срби(Југословени) имају једну слабос,они немогу често међусобно да се сложе,чак када су у питању ствари од заједничког интереса.Пример: три Србина(Југословена)на једну тему имају на крају најмање пет различитих мишљења.У пракси се то често догађа и зато нам је тако како је.

Name

Има

01.07.2017 12:38

Ракија

Name

Висеград

30.06.2017 18:28

Засто не би могли заједно Лазар и Мехмед. Обојица су крстени. Ста је спорно сподобе људске???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Вишеград

30.06.2017 19:05

Симболика несретниче. У преводу иду ли заједно најтужнији дан, дан када је сво српско племство изгинуло на Косову од Турака и откривање споменика турском везиру. Ваш се начелник буса некаквом симболиком, али нам не објасни шта откривање споменика симболише. Ако је мислио на на жртву и џелата заједно, грно нам се заједно са иницијатором подизања споменика наругао.

Name

1974

30.06.2017 20:13

Један је живот положио за Христа, а други се Христа одрекао, а Христос је рекао ко се одрекне мене пред људима и ја ћу се њега пред Оцем својим.

Name

Ре 1974

30.06.2017 20:26

Браво за коментар!

Name

страсно незнање

02.07.2017 13:22

Овај коментар говори колико се насе знање срозало на ниске гране. Јабуке и круске се не могу поредити али искомадане могу послузити за мјесану мармеладу.

Name

Сс

30.06.2017 18:31

Родјен као Бајица Ненадиц од оца Димитрија и мајке Добрине. Србин православац. Због данка у крви који су турци наметали цијелом хрисцанском свијету одведен у јаницаре. Пресао на ислам и био сто је био. Али никако ми није јасно ста је он то урадио за босњаке, када босњаци постоје од '90 год прослог вијека. Знаци или је био србин или турцин, босњак никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сс

30.06.2017 19:38

Када говориш требаш истину говорити. То што ти не знаш или мрзиш не значи да није истина. Или што упорно игноришеш. Право питање је одакле Срби у Босни? Православци да. Бошњаци постоје од како је Босне. А некога кога су Турци однијели у сепету и дали му образовање и војну академију, далеко је боље него да је остао са вама осталима овце до данас дан чувати.

Name

Ре сс

02.07.2017 20:36

Да си се образовао и читао литературу разних издавача, а не само оно што је САНУ сервирала било би ти јасно...

Name

Оставите нас

30.06.2017 18:33

Кустурица кроз Мехмеда и себе Немању, зели да направи паралелу. Обојица су постигли успјех тек кад су отисли на другу страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

01.07.2017 00:01

Земљо отвори се !!!

Name

ФБИХ

30.06.2017 18:36

Срби су Православци, Бошњаци су Муслимани, Хрвати су Католици. Сваком припада онај дио хисторије који је везан за њихову вјеру. Својатање Мехмед Паше као да је Србин је смјешно, па и Премијер Федерације Неџад Бранковић је исто онда Србин, не иде то тако.... Патријарх Павле је рекао да без Хришћанства нема ни Србина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купус

30.06.2017 21:34

Па сигурно и да јесу неки Босњаци били срби.А неки срби доселили богзна одакле и ста су били прије.Свако мозе да бира вјеру коју хоце ,то је приватна ствар.Али ако су ето ти босњаци уствари срби опет није било фер од милосевица направит покољнад својом еx брацом.Ко мисли да је цист србин или босња нек направи онај ген тест сада то није богзна скупо .па це се вецина усутит када види да нисмо ни они ни они него све помало.

Name

Лупаш,ал Баш

01.07.2017 12:42

Чувени виолиниста, Стефан Миленковић, прихватио је будизам! Молим те, објасни ми којем он народу припада!

Name

хисторицар

02.07.2017 06:36

Вјера је једно, а националност друго. Ја сам Србин али сам преузео Будизам. Због Будизма нисам постао Азијат. Везир Соколовиц је српско дијете које је зртва "данка у крви". Данак у крви је највеце до сада познато богохуљење. Тај споменик мозе бити само срамота за Босанце, али у сирем контексту су Босанци у ствари Срби са другом вјером. Зато је то велика срамота и за Србе. Јек то јасно вец једном?

Name

Мата

02.07.2017 09:40

Ако си хисторицар објасни гдје одосе Босњаци из Босне.

Name

лабуд

30.06.2017 18:49

Наравно да могу. Осуђени су/смо једни на друге, само нам свима фали мало памети и разума. Све друго је катастрофа и пропаст, а истодобно погодно тло за политичаре и криминалце, мада, како тренутно ситуација стоји то је једно исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

30.06.2017 18:56

А има ли ико писмен у овој дрзави? Митоманијом и турбоправослављем против митомана и турбоправославаца не иде. Одједном сви заборавили реалне проблеме, и ајмо јово наново мјерит српство као да постоји мјерна јединица за тако несто. И наравно, на богоугодан датум, јер се тада најбоље богоугодно пљује по ривалима. Све то на јубиларни 125. Видовдан (1892. уведен као празник од стране спц).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре саша

30.06.2017 19:18

Објасните ми како иде против турбоправославаца којима треба придодати и политичке натуршчике и неуке академике.

Name

Јоја

30.06.2017 18:58

Кога Срби воле, Босанци га мрзе и обрнуто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправка

30.06.2017 19:32

Мислис Босњаци. Босанци су људи који зиве у близини ријеке Босне.

Name

додо босански

30.06.2017 22:08

Па И Баја зиви у Босни

Name

Босанац

01.07.2017 00:26

Опет исправка...Босанци су људи који се не дају својатати и трпати у "конститутивне" торове и који прихватају БиХ као својом земљом!

Name

Дјекна

30.06.2017 19:05

Слудјивање Срба јос није престало а кад це не знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан Лојпур

30.06.2017 19:07

Андрић је у роману "На Дрини ћуприја" приказао Мехмед-пашу као изразито позитивног лика, који никад није заборавио свој завичај и своје поријекло, као онога који је наредио градњу моста - вишеструког симбола романа због ког је добио Нобелову награду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусане

30.06.2017 19:16

Је ли теби несто Роберт у роду?

Name

Ре Душан

30.06.2017 19:20

Опа бато, па чији то џелати и егзекутори набијаше Радисав на колац. Нешто ми нисте добро свхатили На Дрини ћуприју.

Name

Лектира-1

30.06.2017 19:34

Не знам,али мени је Мердзан нај готивнији лик.

Name

Оља

30.06.2017 19:46

Ма, колико да има историјског у роману "На Дрини цуприја" то је ипак роман, умјетницки приказ зивота једног времена. Дакле, није историја и лик Мехмед пасе Соколовица не мора да буде историјски тацан те се не моземо, кад данас говоримо о томе, ослањати на то дјело. Требало би потразити цињенице које је дала наука, у овом слуцају, историја.

Name

Ре Оља

30.06.2017 20:02

Реплика на реплику. Душаново позивање на роман изазвало је исто тако позивање на роман. И ја се слажем да роман није историја, али историјски је тачно да је Мехмед паша Соколовић био Велики везир турског царства, освајач и поробљивач хришћана и друге истине нема. И према томе фертик.

Name

Нобел

30.06.2017 20:04

Андриц када је писао књигу,није радио ниста на памет,користио је снимке са видео касета и тонске записе из тог времена тако да је у роману све истина.

Name

@Нобел

30.06.2017 20:52

Иво Андрић користио видео касете из времена Мехмед-паше Соколовића??????????!!! Краљ си, Лажански је у сузама...

Name

Мата

02.07.2017 09:42

Јест Андриц користио и гоглу као интернет,Иво Андриц користио у 90 % слуцајева архиве османлија .

Name

Мирсада

30.06.2017 19:57

Док брод тоне на палуби зустра расправа о везиру и Лазару? Хало омладинци треба да тразите појас за спасавање, о историји цемо касније. Јел' стима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирсада

30.06.2017 20:50

Па кад је овакав нека потоне, добри пливачи ће преживјети.

Name

Ре

01.07.2017 00:29

А ста цемо са осталима који не знају пливати?

Name

поплходзаипапе

30.06.2017 20:13

Ово је достигло вријеме за договор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зона

30.06.2017 20:18

Господин Васић је најпрецизније и потпуно историјски утемељено дефинисао ко је и шта је Мехмед паша Соколовић. Зашто њега нису консултовали политички натуршчици из Вишеграда, већ су се као слијепци залетјели и провели у дјело инцијативу Емира Кустурице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зона,

01.07.2017 00:18

Гледао сам филм,зона сумрака , теско да укапирам .

Name

Кркан

30.06.2017 20:44

Па то није могућееееее!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

30.06.2017 20:57

Емир Кустурица наше најјаче оружије против православаца врши де-хришћанизацију Срба по налогу Ердогана и Мустафе Церића. Има да све Србе Асимилирамо у Бошњаке и оформимо Велику Босну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бошњак

30.06.2017 22:27

Хвала ти бошњачки инсајдеру. Да не би тебе ми то не бисмо знали

Name

Кратко и јасно

01.07.2017 04:28

У двије реченице си рекао двије велике истине: (1) Ко је ЕК. (2) Како су настали Бошњаци.

Name

Цицана

02.07.2017 13:27

Изгледа да сте потпуно у праву. Код Срба је вјера за вријеме социјализма веома ослабљена, а сада након овог рата влада и велико незнање. Сва среца па је и код Босњака ситуација у погледу знања слицна. Зато се и једни и други натезу као два слијепца у хрвању у БиХ-рингу.

Name

босна опет!

30.06.2017 21:29

па докле висе код нас све сто се уради мора да буде на националној основи.Све сто се ради мора добро да се премјери прво да не бих неко несто насао како није ваљано.Ајд ми да будемо 54 дрзава ил 55 вец колико имају да нам висе ниста небуде национално него америцко.Да прицамо и писемо американски,јер овако нам неце и не иде.Мука ми од нас самих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Босна

30.06.2017 22:32

Па ти се исели у Америку, ако ти је мука од нас самих. Ипак мислим да ти је овдје понајсигурније. Без обзира које си вјероисповјести ауто са супротне стране може те спичити. Овдје код нас је још увијек само на ријечима.

Name

Ре

01.07.2017 00:30

Еее, знао је Тиииито...

Name

Семберац.

30.06.2017 23:31

Ево поноц је и мало висе,филозофија је царобна моц"све своје има "зато"папир и оловка ,су велика ствар;године не.могу да бројим.3x мери 1пута рези. поздрав БН,у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Секе-Меке

01.07.2017 01:55

Чуј Србин Радослав убијен...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

01.07.2017 02:43

Ако це вам Лазар и Мехмед донијети бољи зивот,онда бирајте за једнога..а ја бих бирао Јосипа Титу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ојха

01.07.2017 05:22

Опури,тетак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

01.07.2017 06:07

Професоре Радаковићу, Мехмед је србин кокико и Милорад и Емир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.07.2017 10:20

То Слободан и Додик купују наклоност муслиманског народа, да би имали мању казну у поступку Павловиц и Бобар Банка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

01.07.2017 11:25

Даје Бошњак имао идеју да сеин постави споменик оптужен би био за фудаметализам овако фала Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б и Х

02.07.2017 14:09

Кад могу Медо и Ридјобради...мере све.А гдје је ту сједа длака од лопова Титина Рвата...ма мере све и народ задовољан.

Name

Дземс

02.07.2017 14:17

Могу они заједно нипосто раздвајати.Први обозавао добру капљицу а други сркао хасис и зато не гријесите дусу , има да сједе ко богови и тацка.Ко их раздвоји имаце са мном посла.

Name

К.К.Рокосовски

02.07.2017 15:31

Које незнање: Турбоправославаца и Турбомуслимана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

К.К Рокосовски

02.07.2017 15:41

Именица Босњак ознацавала је становника Босне, без икаквог националног знацења. Исто као : Крајисник,Херцеговац итд... Именица БОСАНАЦ појављује се тек за вријеме комуниста. Не постоји нити један писани траг или нека ознака БОСАНАЦ прије комунистицке окупације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсолутно Да

03.07.2017 15:17

Да. Прво, син кнеза Лазара, Стефан Лазаревиц, је постао турски вазал и истакнути војник који је ратовао је на страни Османлија у неколико вазних битака. Друго, кцерка кнеза Лазара, Оливера, се удала Бајазита...Не схватам уздизање Кнеза Лазара и Мехмеда- пасе Соколовица кад има толико других историјских ликова који су заслузили да буду узор генерацијама. Треће, сви су они били само обични људи који су зивели у одредјеном историјском периоду и повлацили одредјене потезе.Треба се вратити у 21. век.

ОДГОВОРИТЕ