Опасности које вребају из фрижидера током љетних мјесеци

Током летњих месеци је потребан појачан опрез када је реч о храни. Због високих температура долази до појачаног множења бактерија, због чега се храна брже квари, па је већа и опасност од тровања.

Здравље 30.06.2017 | 13:49
Опасности које вребају из фрижидера током љетних мјесеци
Да бисте спречили ширење бактерија и тровање храном, обратите пажњу на следећих неколико мера предострожности:

1. Детаљно чишћење

Ако је фрижидер пренатрпан, омета се циркулација хладног ваздуха и ствара идеално окрућење за развој разних бактерија. Уједно ћете теже приметити остатке хране или намирнице којима је истекао рок, чиме ризикујете и развој опасних бактерија у свежим намирницама као што су салмонела или ешерихија коли. Зато је важно да фрижидер буде чист, а храна правилно распоређена.

Унутрашњост фрижидера темељно оперите топлом водом и сапуницом или пастом од соде бикарбоне и воде, а преграде можете детаљно да изрибате старом четкицом за зубе како бисте били сигурни да сте уклонили остатке хране и бактерије.

2. Пазите како складиштите храну

Нарочиту пажњу требало би обратити на складиштење хране, поготово меса и јаја који су најчешћи носиоци салмонеле. Сирово месо држите у посебној кеси, одвојено од осталих намирница како сокови не би капали на другу храну. Јаја и млеко никако немојте да држите у вратима фрижидера, већ их сместите на трећу полицу, где је температура увек иста.

Поврће држите у посебној фиоци на дну фрижидера. Немојте га прати пре конзумирања јер ће на тај начин брже иструлити. Поврће никада немојте да држите заједно с воћем које отпушта гас етилен. Због њега воће попут банана раније сазри, а ако се ту нађе и поврће, такође ће брже пропасти.

3. Обратите пажњу на руковање месом

Стручњаци упозоравају да живинско месо никада не би требало да испирете водом јер се на тај начин кампилобактерија преко капљица воде преноси с меса на руке, радне површине, крпе, одећу и прибор за кување.

Ово је заправо само још један доказ да након припреме меса морате врло детаљно да оперете све што је било у додиру с њим, почевши од судопере, прибора, даске за сечење, до крпа којима сте брисали површине.

Осим прибора, даске за сечење су можда и најопаснији преносници бактерија. Бактерије могу лако да се задрже у засеченим деловима даске, па је обавезно детаљно прање. Такође би било најбоље да у кухињи имате одвојене даске за сечење, једну за поврће, а другу за месо.

Ако месо не планирате да кувате дан-два након купње, замрзните га, а након термичке обраде га држите у фрижидеру максимално четири дана.

Залеђено месо никада немојте да одмрзавате на собној температури јер тада постоје највеће шансе да да дође до пренамножавања бактерија, а поједина истраживања су показала да је месо најбоље отапати потопљено у хладну воду. Након тога га обавезно осушите папирним убрусом и добро оперите руке и даску за сечење.

4. Не ризикујте с намирницама без рока трајања

Одређено воће које има мекшу кору, попут авокада или јагода, потребно је искористити у периоду од два дана, а воће с тврђом кором обично траје до недељу дана.

Месне прерађевине попут свежих кобасица треба искористити у року три дана, а сланина може да траје недељу дана. Сухомеснати производи имају нешто дужи рок трајања, али је и њих потребно чувати у посебним пластичним кутијама или их засебно умотати у папир или фолију.

Рибу и морске плодове је препоручљиво искористити истог или наредног дана, а једина рибља намирница која може дуже да потраје је димљени лосос, којег у фрижидеру можете да држите до две недеље.

5. Остаци хране могу да буду варљиви

Сву храну од теста попут пица или савијача можете да чувате у фрижидеру до три или четири дана, а уколико садрже рибу или месо, поједите их у року од два дана. Пазите да их добро умотате, а загревање пре конзумирања се не препоручује.

Супе и варива често скувамо у већој количини, па редовно заврше у фрижидеру. Када се охлади, сипајте јело у посуду коју ћете затворити.

Печену пилетину или свињске котлете можете у фрижидеру да чувате три до четири дана. Да бисте били сигурни да се неће покварити, месо ставите у фрижидер два сата након термичке обраде. Месо је могуће и смрзнути, али многи не воле ту опцију јер јело губи на укусу након смрзавања.

Разне салате никако није добро ставити у замрзивач, а у фрижидеру није добро држати их дуже од три дана. Све салате које садрже тестенину, туњевину, јаја, пилетину, шунку и сличне намирнице, у можете да чувате максимално три до пет дана.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар