Скуша и парадајз успоравају старење

Током лета обогатите јеловник воћем и поврћем у неограниченим количинама, а црвено месо замените рибљим специјалитетима.

Здравље 30.06.2017 | 12:52
Скуша и парадајз успоравају старење
АКО желите да што дуже сачувате младалачки изглед и добро здравље, током лета обогатите јеловник воћем и поврћем у неограниченим количинама, а црвено месо замените рибљим специјалитетима, саветују нутриционисти и посебно препоручују чешће конзумирање парадајза, скуше као и броколија.

* Парадајз је богат антиоксидантима и ликопенима који врло успешно уништавају слободне радикале и на тај начин штите организам од канцерогених обољења. Сматра се да најбољу заштитну моћ има сос од парадајза, због присуства уља који појачава његово антиканцерогено дејство. Пожељно је да парадајз буде што чешће заступљен у свакодневном јеловнику, било свеж или куван.

* Скуша је такође на листи пожељних намирница јер маст ове морске рибе делује веома лековито. Она штити срце, јер регулише његов ритам и чисти артерије. Одлична је заштита и за мозак и за цео нервни систем. Богата је масним киселинама, виталним за ћелије нервног система, витамином А, најделотворнијим антиоксидансом, као и витаминима Б2, Б3, Б5, Б6 и Б12. Скушу треба јести два пута недељно. Ова укусна риба не губи своја лековита својства ни када је конзервирана.

* Броколи је одличан извор витамина Ц и Е који штите и стимулишу природну одбрану организма и успоравају ћелијско старење. Осим тога, богати су индолима, супстанцама које чисте организам од канцерогених елемената. Стручњаци препоручују да се недељно поједе од 200 до 300 г броколија.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар