Skuša i paradajz usporavaju starenje

Tokom leta obogatite jelovnik voćem i povrćem u neograničenim količinama, a crveno meso zamenite ribljim specijalitetima.

Zdravlje 30.06.2017 | 12:52
Skuša i paradajz usporavaju starenje
AKO želite da što duže sačuvate mladalački izgled i dobro zdravlje, tokom leta obogatite jelovnik voćem i povrćem u neograničenim količinama, a crveno meso zamenite ribljim specijalitetima, savetuju nutricionisti i posebno preporučuju češće konzumiranje paradajza, skuše kao i brokolija.

* Paradajz je bogat antioksidantima i likopenima koji vrlo uspešno uništavaju slobodne radikale i na taj način štite organizam od kancerogenih oboljenja. Smatra se da najbolju zaštitnu moć ima sos od paradajza, zbog prisustva ulja koji pojačava njegovo antikancerogeno dejstvo. Poželjno je da paradajz bude što češće zastupljen u svakodnevnom jelovniku, bilo svež ili kuvan.

* Skuša je takođe na listi poželjnih namirnica jer mast ove morske ribe deluje veoma lekovito. Ona štiti srce, jer reguliše njegov ritam i čisti arterije. Odlična je zaštita i za mozak i za ceo nervni sistem. Bogata je masnim kiselinama, vitalnim za ćelije nervnog sistema, vitaminom A, najdelotvornijim antioksidansom, kao i vitaminima B2, B3, B5, B6 i B12. Skušu treba jesti dva puta nedeljno. Ova ukusna riba ne gubi svoja lekovita svojstva ni kada je konzervirana.

* Brokoli je odličan izvor vitamina C i E koji štite i stimulišu prirodnu odbranu organizma i usporavaju ćelijsko starenje. Osim toga, bogati su indolima, supstancama koje čiste organizam od kancerogenih elemenata. Stručnjaci preporučuju da se nedeljno pojede od 200 do 300 g brokolija.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar