Хаг: Холандија дјелимично крива

Холандски Апелациони суд потврдио је данас да је Холандија дјелимично одговорна за смрт 300 Бошњака који су протјерани из холандске базе УН у Поточарима.

Свијет 27.06.2017 | 13:58
Хаг: Холандија дјелимично крива
Овом одлуком подржана је претходна судска пресуда из 2014. године, према којој су припадници холандских мировних снага могли да знају да ће Војска Републике Српске убити мушкарци који су се склонили у базу у селу Поточари, уколико буду приморани да изађу, као што се и десило.

У одлуци се наводи да ће висина одштете породицама жртава бити одређена накнадно. Ова одлука представља изузетак из правила да УН имају имунитет од судског гоњења.

Пресуда је правоснажна и изречена је у другостепеном поступку по тужби коју су поднијеле "Мајке Сребренице" против Холандије.

На првостепену одлуку жалила се холандска влада, тврдећи да они нису могли да знају да ће муслимани бити убијени након повлачења холандских трупа.

Судски случај из Холандије је скоро јединствен у свијету по томе што је једна држава из мировне мисије УН позвана на одговорност.

Холандски мировњаци траже одштету од Владе

Више од 200 холандских војника мировне Мисије УН тужи своју владу јер их је послала да бране Сребреница 1995. године, након што ју је министарство одбране назвало "немогућом мисијом", пренио је данас АФП.

Пуномоћник ових војника, адвокат Мајкл Руперти рекао је синоћ холанским медијима да ће у уторак 206 његових клијената тражити компензацију од по 22.000 евра, а укупна сума одштете изности око 4,5 милиона евра.

"Они и даље осјећају штетне посљедице у свим аспектима свог живота и вјерују да је за то одговорно министарство одбране", рекао је Руперти.

Министарка одбране Јанин Хенис-Пласхерт прошле године је признала да је холандски батаљон који је послат у БиХ био "без адекватне припреме... без одговарајућих средстава, са мало информација, да би заштитио мир који више није постојао".

"То је била нереална мисија, у немогућим условима", рекла је она, подсећа АФП.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мрзим босну

27.06.2017 13:03

Засто хаг није разматро да су ти исти унпрофорци пустали та терористи из такозване застицене зоне упадају у српска села И цине најмонструозније злоцине.ко це да одговара за побијене србе.И сад треба залис злоцинце које је стигла руку правде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Волим Босну

27.06.2017 13:52

Подуплај си терапију Војине! Размисљај како се вадити из тих гована и како главу дрзати изнад! Да бих несто писао и филозофирао, прво морас несто процитати! Поздрав нормалним умовима ако их уопсте има.

Name

Крсти се Крстивоје

27.06.2017 14:27

Воли ти босну нико ти не брани а лазима и обманама мозете само краткороцно испунити васе циљеве а вријеме це све показати.Тацно је да су Муслимани из застицене зоне цинили злоцине и звјерски се изивљавали на цивилима па се ко пицке врацали у исту ту зону јер су знали да неце бити нападнути.Тако би до пада Сребренице па сте опет ко пизде побјегли и сада кукате.Јадни сте и сад као и кроз историју која вас прати,ни хијене вам нису равне!

Name

ре крсти се крстивоје

28.06.2017 00:34

Незнам одакле теби те информације! Ако немас доказе онда не лупетај глупости. Јеси ли уопсте био тад родјен? невјерујем! Ако је суд пресудио, онда је тако и тацка! Ако ти не постујес комсије, онда немој од комсија оцекивати неко постовање. Гледајте у будуцност а не у прослост! Вртимо се само у круг са том мрзњом.