Hag: Holandija djelimično kriva

Holandski Apelacioni sud potvrdio je danas da je Holandija djelimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka koji su protjerani iz holandske baze UN u Potočarima.

Svijet 27.06.2017 | 13:58
Hag: Holandija djelimično kriva
Ovom odlukom podržana je prethodna sudska presuda iz 2014. godine, prema kojoj su pripadnici holandskih mirovnih snaga mogli da znaju da će Vojska Republike Srpske ubiti muškarci koji su se sklonili u bazu u selu Potočari, ukoliko budu primorani da izađu, kao što se i desilo.

U odluci se navodi da će visina odštete porodicama žrtava biti određena naknadno. Ova odluka predstavlja izuzetak iz pravila da UN imaju imunitet od sudskog gonjenja.

Presuda je pravosnažna i izrečena je u drugostepenom postupku po tužbi koju su podnijele "Majke Srebrenice" protiv Holandije.

Na prvostepenu odluku žalila se holandska vlada, tvrdeći da oni nisu mogli da znaju da će muslimani biti ubijeni nakon povlačenja holandskih trupa.

Sudski slučaj iz Holandije je skoro jedinstven u svijetu po tome što je jedna država iz mirovne misije UN pozvana na odgovornost.

Holandski mirovnjaci traže odštetu od Vlade

Više od 200 holandskih vojnika mirovne Misije UN tuži svoju vladu jer ih je poslala da brane Srebrenica 1995. godine, nakon što ju je ministarstvo odbrane nazvalo "nemogućom misijom", prenio je danas AFP.

Punomoćnik ovih vojnika, advokat Majkl Ruperti rekao je sinoć holanskim medijima da će u utorak 206 njegovih klijenata tražiti kompenzaciju od po 22.000 evra, a ukupna suma odštete iznosti oko 4,5 miliona evra.

"Oni i dalje osjećaju štetne posljedice u svim aspektima svog života i vjeruju da je za to odgovorno ministarstvo odbrane", rekao je Ruperti.

Ministarka odbrane Janin Henis-Plashert prošle godine je priznala da je holandski bataljon koji je poslat u BiH bio "bez adekvatne pripreme... bez odgovarajućih sredstava, sa malo informacija, da bi zaštitio mir koji više nije postojao".

"To je bila nerealna misija, u nemogućim uslovima", rekla je ona, podseća AFP.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mrzim bosnu

27.06.2017 13:03

Zasto hag nije razmatro da su ti isti unproforci pustali ta teroristi iz takozvane zasticene zone upadaju u srpska sela I cine najmonstruoznije zlocine.ko ce da odgovara za pobijene srbe.I sad treba zalis zlocince koje je stigla ruku pravde

ODGOVORITE
Name

Volim Bosnu

27.06.2017 13:52

Poduplaj si terapiju Vojine! Razmisljaj kako se vaditi iz tih govana i kako glavu drzati iznad! Da bih nesto pisao i filozofirao, prvo moras nesto procitati! Pozdrav normalnim umovima ako ih uopste ima.

Name

Krsti se Krstivoje

27.06.2017 14:27

Voli ti bosnu niko ti ne brani a lazima i obmanama mozete samo kratkorocno ispuniti vase ciljeve a vrijeme ce sve pokazati.Tacno je da su Muslimani iz zasticene zone cinili zlocine i zvjerski se izivljavali na civilima pa se ko picke vracali u istu tu zonu jer su znali da nece biti napadnuti.Tako bi do pada Srebrenice pa ste opet ko pizde pobjegli i sada kukate.Jadni ste i sad kao i kroz istoriju koja vas prati,ni hijene vam nisu ravne!

Name

re krsti se krstivoje

28.06.2017 00:34

Neznam odakle tebi te informacije! Ako nemas dokaze onda ne lupetaj gluposti. Jesi li uopste bio tad rodjen? nevjerujem! Ako je sud presudio, onda je tako i tacka! Ako ti ne postujes komsije, onda nemoj od komsija ocekivati neko postovanje. Gledajte u buducnost a ne u proslost! Vrtimo se samo u krug sa tom mrznjom.