Ангела спрема план за Трампа

Немачка канцеларка Ангела Меркел планира да кључне теме у Хамбургу буду климатске промене, слободна трговина и масовне миграције, због чега ће, неминовно, доћи до сукоба са САД и Доналдом Трампом.

Свијет 26.06.2017 | 15:38
Ангела спрема план за Трампа
Самит Г20 земаље окупља највеће светске економије, који представљају 85 % светског бруто домаћег производа (БДП), а изабрана агенда канцеларке Меркел изгледа ће додатно да појача изолацију Америке, док ће покушати да умањи неједнакост међу осталима.

 
Трамп је већ окренуло леђа Европи због климатских промена и избеглица на самиту Г7 у Италији, а сада се, сва је прилика, спрема да то понови у Хамбургу. Улози су све већи, јер се Индија и Кина придружују критикама Вашингтона.

Прошле недеље, критикама се придружио и нови генерални секретар УН Антонио Гутереш, који је упозорио Трампа да ће САД, ако се превише удаље од питања са којима се суочава међународна заједница, бити замењена као светски лидер.

Меркелова је пажљиво припремила терен за климатске промене, а у Берлину ће угостити и два савезника која јој највише требају, индијског премијера Нарендра Модија и кинеског премијера Ли Кекианга. Кина је највећи емитер угљеника, а Индија је трећа на том списку, и да су пратили Америку у одбацивању париског споразума, читав процес би се распао, али обе земље су рекле да се неће повући из уговора и да ће испунити своје обавезе из Париза.

У примедбама које се у САД виде као обележавање новог поглавља у трансевропском савезу, Меркелова је рекла да "времена у којима смо могли потпуно да се ослонимо на друге су у одређеној мери готова. То сам искусила у последњих неколико дана. Зато могу рећи само - ми, Европљани, морамо да узмемо судбину у наше руке".

Одлуке европских гласача да дају већину Емануелу Макрону, а не и Терези Меј, потврдиће веровање Меркелове да Европа још једном може бити господар властите судбине.

Али европски лидери нису једини који преиспитују свој однос са САД. Канадска министарка иностраних послова Кристиа Фриланд рекла је прошле недеље да је САД, под својом новом управом, "довела у питање своју позицију глобалног вођства", и да Канада, као и друге земље, морају "поставити сопствени и суверени курс". Аргентина, следећи домаћин Г20, такође је рекла Трампу да је покушала са изолацијом и да то не функционише.

Дакле, на најширем нивоу, Самит Г20 биће први тест да ли други лидери могу и желе да побегну из америчке сенке, пише британски "Гардијан".

Африка - проблем будућности

Међутим, Меркелову у последње време највише анимира Африка, због бојазни да ће услед дугорочних демографски трендова више од 100 милиона људи из Африке доћи у Европу, која је потпуно неприпремљена, под утицајем климатских промена, сиромаштва и глади.

Борба против сиромаштва у Африци као начин за заустављање масовних миграција у Европу је њена идеја. Њена иницијатива је да се удруже са афричким државама које су се посветиле економским реформама са приватним инвеститорима који би затим довели послове и инвестиције.

Први састанак Путина и Трампа

Осим традиционалних великих уличних протеста, састанак земаља чланица Г20 ће обележити и први састанак између Трампа и руског председника Владимира Путина, који су до сада једино разговарали преко телефона.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Их

26.06.2017 14:02

Јој, јој Боже мој!

ОДГОВОРИТЕ