Angela sprema plan za Trampa

Nemačka kancelarka Angela Merkel planira da ključne teme u Hamburgu budu klimatske promene, slobodna trgovina i masovne migracije, zbog čega će, neminovno, doći do sukoba sa SAD i Donaldom Trampom.

Svijet 26.06.2017 | 15:38
Angela sprema plan za Trampa
Samit G20 zemalje okuplja najveće svetske ekonomije, koji predstavljaju 85 % svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a izabrana agenda kancelarke Merkel izgleda će dodatno da pojača izolaciju Amerike, dok će pokušati da umanji nejednakost među ostalima.

 
Tramp je već okrenulo leđa Evropi zbog klimatskih promena i izbeglica na samitu G7 u Italiji, a sada se, sva je prilika, sprema da to ponovi u Hamburgu. Ulozi su sve veći, jer se Indija i Kina pridružuju kritikama Vašingtona.

Prošle nedelje, kritikama se pridružio i novi generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji je upozorio Trampa da će SAD, ako se previše udalje od pitanja sa kojima se suočava međunarodna zajednica, biti zamenjena kao svetski lider.

Merkelova je pažljivo pripremila teren za klimatske promene, a u Berlinu će ugostiti i dva saveznika koja joj najviše trebaju, indijskog premijera Narendra Modija i kineskog premijera Li Kekianga. Kina je najveći emiter ugljenika, a Indija je treća na tom spisku, i da su pratili Ameriku u odbacivanju pariskog sporazuma, čitav proces bi se raspao, ali obe zemlje su rekle da se neće povući iz ugovora i da će ispuniti svoje obaveze iz Pariza.

U primedbama koje se u SAD vide kao obeležavanje novog poglavlja u transevropskom savezu, Merkelova je rekla da "vremena u kojima smo mogli potpuno da se oslonimo na druge su u određenoj meri gotova. To sam iskusila u poslednjih nekoliko dana. Zato mogu reći samo - mi, Evropljani, moramo da uzmemo sudbinu u naše ruke".

Odluke evropskih glasača da daju većinu Emanuelu Makronu, a ne i Terezi Mej, potvrdiće verovanje Merkelove da Evropa još jednom može biti gospodar vlastite sudbine.

Ali evropski lideri nisu jedini koji preispituju svoj odnos sa SAD. Kanadska ministarka inostranih poslova Kristia Friland rekla je prošle nedelje da je SAD, pod svojom novom upravom, "dovela u pitanje svoju poziciju globalnog vođstva", i da Kanada, kao i druge zemlje, moraju "postaviti sopstveni i suvereni kurs". Argentina, sledeći domaćin G20, takođe je rekla Trampu da je pokušala sa izolacijom i da to ne funkcioniše.

Dakle, na najširem nivou, Samit G20 biće prvi test da li drugi lideri mogu i žele da pobegnu iz američke senke, piše britanski "Gardijan".

Afrika - problem budućnosti

Međutim, Merkelovu u poslednje vreme najviše animira Afrika, zbog bojazni da će usled dugoročnih demografski trendova više od 100 miliona ljudi iz Afrike doći u Evropu, koja je potpuno nepripremljena, pod uticajem klimatskih promena, siromaštva i gladi.

Borba protiv siromaštva u Africi kao način za zaustavljanje masovnih migracija u Evropu je njena ideja. Njena inicijativa je da se udruže sa afričkim državama koje su se posvetile ekonomskim reformama sa privatnim investitorima koji bi zatim doveli poslove i investicije.

Prvi sastanak Putina i Trampa

Osim tradicionalnih velikih uličnih protesta, sastanak zemalja članica G20 će obeležiti i prvi sastanak između Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji su do sada jedino razgovarali preko telefona.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ih

26.06.2017 14:02

Joj, joj Bože moj!

ODGOVORITE