Неко кочи смјену Чолаковићеве

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да "један члан Предсједништва БиХ кочи смјену амбасадора БиХ у Холандији Мирсаде Чолаковић", која је одбила да његово писмо у вези са ревизијом пресуде по тужби против Србије прослиједи Међународном суду правде у Хагу, али није прецизирао на ког члана тачно мисли.

Босна и Херцеговина 25.06.2017 | 10:36
Неко кочи смјену Чолаковићеве
"Овај случај још није затворен, иако је јасно да озбиљне санкције за тежак прекршај Чолаковићеве неће бити могуће због противљења једног члана Предсједништва. Једина права санкција у овом случају би морала да буде смјена амбасадора", рекао је Црнадак у писаном одговору на питање Срне да ли је окончан дисциплински поступак против Чолаковићеве.

Црнадак је крајем марта изјавио Срни да је покренуо дисциплински поступак против Чолаковићеве, појаснивши тада да је то његова обавеза, те да на тај начин брани институције - и министра иностраних послова и МИП-а БиХ.

Он је тада навео да је потез Чолаковићеве, која се оглушила о његов захтјев, а послушала нелегално наређење бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да писмо министра иностраних послова БиХ не прослиједи Суду у Хагу, био врло непромишљен и опасан по опште односе у БиХ, због чега цијели случај мора да има одговарајући епилог.

На питање Срне да прокоментарише стање у дипломатско-конзуларној мрежи /ДКП/ БиХ у погледу образовног, искуственог и каријерног статуса амбасадора БиХ у свијету, Црнадак је рекао да су амбасадори лица које се постављају у складу са политичким договорима и да одлуку о томе доноси Предсједништво БиХ.

"Нико други нема никакав утицај, нити формалну улогу у именовању или разрјешењу амбасадора и генералних конзула. Предсједништво БиХ се некада одлучи за каријерног дипломату, а некада за лице са искуством у неким другим областима и то не представља никакав преседан, јер то раде и друге земље. Не можете бити сигурни да ћете имати доброг амбасадора само зато што долази из МИП-а, нити мора да значи да амбасадор неће добро радити свој посао ако долази са неке друге позиције", каже Црнадак.

Он није желио да коментарише појединачне случајеве, понављајући да је избор амбасадора и генералних конзула искључива надлежност Предсједништва БиХ.

Упитан зашто се десило да амбасадор БиХ у Москви опструише предају писма и документације у вези са исплатом клириншког дуга Руске Федерације према БиХ, Црнадак тврди да ни Амбасада БиХ у Москви, нити било ко други у МИП-у БиХ не опструише провођење овог споразума.

"Напротив, овај сазив Савјета министара БиХ обезбиједио је да тај споразум уопште буде потписан и смијешно је да се данас највише оглашавају они који су десет година сједили у Савјету министара и тај посао нису завршили, а сада питају зашто неко писмо касни три дана", каже Црнадак.

Говорећи о измјенама и допунама Кривичног закону БиХ и реакцијама из Републике Српске посебно на дио који се односи на увођење санкција због негирања геноцида, Црнадак је напоменуо да није био на тој сједници, али је мишљења да је то питање предимензионирано.

Према његовим ријечима, ту се радило о условној сагласности на текст измјена закона, уз обавезу да буде уважен став Републике Српске.

"На крају крајева, у Савјету министара у претходна два мандата министри из Републике Српске су више од 15 пута пропуштали законе и одлуке, које су касније посланици из Републике Српске у парламенту БиХ обарали, тако да се овдје подигла превелика галама ни око чега", сматра Црнадак.

Одговарајући на питање каква су његова очекивања од најављене заједничке сједнице Савјета министара БиХ и Владе Хрватске, он је рекао да ће сједница дефинитивно бити одржана у четвртак, 6.јула, те да је веома важно да буде добро припремљена како би имали конкретне договоре и охрабрујуће политичке поруке.

"За мене је најважније да се настави са инфраструктурним повезивањем и посебно ћу инсистирати да утврдимо рокове за почетак градње моста на Сави код Градишке. Мислим да се то питање превише одуговлачи, а од највеће је важности за БиХ, посебно за Републику Српску", навео је Црнадак.

Извор: СРНА

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

25.06.2017 08:45

Није то неки цлан то је вас коалицијони партнер.Да се он није слозио ви небисте били министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

25.06.2017 17:06

Ово када министар критикује цана предсједниствфа је као када би у војсци заставник критиковао пуковника. НЕ ЗАБОРАВИМО цланови предсједниства су изабрани на изборима по имену и презимену док су министри ка рецимо овај Црнадак постављени ос стране политицких странака које цине власт. И бас зато Црнадак веома добро зна да, ако помене неције име и тај цлан предједниства колико сутра мозе тразити Црнадкову смјену са министарског мјеста исто као сто Црнадак трази смјену амбасадорице у Холадији

Name

ннн

26.06.2017 06:34

Зна се који је то цлан предсједниства, Младен Иваниц!

Name

Игор

25.06.2017 08:46

Сви сте ви крпељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХА ХА

25.06.2017 08:55

Бас ме цуди који

ОДГОВОРИТЕ
Name

црнатко

25.06.2017 09:00

Не ваља ти интервју. Ниси поменуо Додика ниједном. Знамо да Бакира не смијеш поменути

ОДГОВОРИТЕ
Name

киса око крагујевца

25.06.2017 11:46

Нисам вала ни за Додика,ал он ти барем лупи сто мисли па се ти пуси.Реци брате Бакира који к..ц уврцес и оком и устима и прицом?

Name

ре

25.06.2017 17:05

Сигуран сам да није ву питању Изетбеговиц.

Name

балабан

25.06.2017 09:02

Е јест теско нпогодити који је то цлан који се противи смјени сигурно је Драган Цовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бајке

25.06.2017 09:45

Ма сигурно је Иванић!!!

Name

Кико

25.06.2017 09:39

Па ни име му несме да изговори,Баке утјерао страх у кости,да није Небојша Радмановић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

раки

25.06.2017 11:11

Зељко Комсиц, највјероватније!?

Name

Квазимодо

25.06.2017 09:55

Ни име му не смије споменути, да не би остао без фотеље и престао уживати у привилегијама глумећи свјетског путника. ПДП ваљда једина партија на свијету која нема ни једног посланика у Парламенту БиХ, а добила је цлана Предсједништва и министра вањских послова!? Они у бањалучкој градској скупштини имају једног одборника, а из Бања Луке (тј. дошли из Санског Моста) су и Иванић и Бореновић и овај са слике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кико

25.06.2017 11:29

Право зборис,зато СДС и јесте у проблемима,како објаснити да стално падас а дављеника из 2014, комби странку оживиш и доведес у ситуацију да буде јача од сдс а 2018 ,ту је не задовољство сдс ових чланова,знам многе који тако размишљају.

Name

Го хоме

25.06.2017 10:47

Када би неки државни чиновник у било којој другој државној служби одбио налог свог претпостављеног, аутоматски би био покренут дисциплински поступак и у зависности од тежине прекршаја би мога ода рачуна на многе санкције укључујући и отказ. Е сад ви мени реците да ли је ова Бакировка слузбеник и да ли је по дефиницији изузета од кривицне одговорности. Сад или за 10 година. Али каква дрзава такви јој и амбасадори. Творевина по мјери бакира, његовог бабе и њихове анадолске свите. Па ок. Тако може од Зенце до Сарајва и мало Калесије и Олова. То је њихов пашалук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

25.06.2017 13:05

Не заборавио СВИ СУ ИСТИ јер цланови предсједниства БХ имају унапријед одредјену квоту колико ко од њих [Србин, Хрват мусилиман] имају амбасадора за изабрати Једноставно Црнадку као министру цлана предсједниства бирају раднике тј амбасадоре. А Црнадак је свјестан тога

Name

јес мало морген

25.06.2017 11:08

Има једна пецина строга (БиХ) у којој зиви баба рога(цлан предсједниства) име непознато?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

25.06.2017 11:38

А несмијес поменут му име а сви знају и засто ако поменес ти летис а цолаковицка заузима твоје мјесто ал тако је то кад те неко постави онда слусај или нога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

25.06.2017 11:42

А кад ЦЕ стиц Паре из русије то ти лавров обецо само да те СЕ ријеси видио цовјек са Ким ИМА посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

25.06.2017 14:14

Хало бре људи нема ту ко шта да кочи за ће на је прекршила кодекс и закон њу именује и разрешава министарство инострани послова а не председништво ово је безобразлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

26.06.2017 06:37

Када би Црнадак смијенио амбасадора одмах би њега смијенио Иваниц!