Neko koči smjenu Čolakovićeve

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da "jedan član Predsjedništva BiH koči smjenu ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković", koja je odbila da njegovo pismo u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ali nije precizirao na kog člana tačno misli.

Bosna i Hercegovina 25.06.2017 | 10:36
Neko koči smjenu Čolakovićeve
"Ovaj slučaj još nije zatvoren, iako je jasno da ozbiljne sankcije za težak prekršaj Čolakovićeve neće biti moguće zbog protivljenja jednog člana Predsjedništva. Jedina prava sankcija u ovom slučaju bi morala da bude smjena ambasadora", rekao je Crnadak u pisanom odgovoru na pitanje Srne da li je okončan disciplinski postupak protiv Čolakovićeve.

Crnadak je krajem marta izjavio Srni da je pokrenuo disciplinski postupak protiv Čolakovićeve, pojasnivši tada da je to njegova obaveza, te da na taj način brani institucije - i ministra inostranih poslova i MIP-a BiH.

On je tada naveo da je potez Čolakovićeve, koja se oglušila o njegov zahtjev, a poslušala nelegalno naređenje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da pismo ministra inostranih poslova BiH ne proslijedi Sudu u Hagu, bio vrlo nepromišljen i opasan po opšte odnose u BiH, zbog čega cijeli slučaj mora da ima odgovarajući epilog.

Na pitanje Srne da prokomentariše stanje u diplomatsko-konzularnoj mreži /DKP/ BiH u pogledu obrazovnog, iskustvenog i karijernog statusa ambasadora BiH u svijetu, Crnadak je rekao da su ambasadori lica koje se postavljaju u skladu sa političkim dogovorima i da odluku o tome donosi Predsjedništvo BiH.

"Niko drugi nema nikakav uticaj, niti formalnu ulogu u imenovanju ili razrješenju ambasadora i generalnih konzula. Predsjedništvo BiH se nekada odluči za karijernog diplomatu, a nekada za lice sa iskustvom u nekim drugim oblastima i to ne predstavlja nikakav presedan, jer to rade i druge zemlje. Ne možete biti sigurni da ćete imati dobrog ambasadora samo zato što dolazi iz MIP-a, niti mora da znači da ambasador neće dobro raditi svoj posao ako dolazi sa neke druge pozicije", kaže Crnadak.

On nije želio da komentariše pojedinačne slučajeve, ponavljajući da je izbor ambasadora i generalnih konzula isključiva nadležnost Predsjedništva BiH.

Upitan zašto se desilo da ambasador BiH u Moskvi opstruiše predaju pisma i dokumentacije u vezi sa isplatom klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, Crnadak tvrdi da ni Ambasada BiH u Moskvi, niti bilo ko drugi u MIP-u BiH ne opstruiše provođenje ovog sporazuma.

"Naprotiv, ovaj saziv Savjeta ministara BiH obezbijedio je da taj sporazum uopšte bude potpisan i smiješno je da se danas najviše oglašavaju oni koji su deset godina sjedili u Savjetu ministara i taj posao nisu završili, a sada pitaju zašto neko pismo kasni tri dana", kaže Crnadak.

Govoreći o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonu BiH i reakcijama iz Republike Srpske posebno na dio koji se odnosi na uvođenje sankcija zbog negiranja genocida, Crnadak je napomenuo da nije bio na toj sjednici, ali je mišljenja da je to pitanje predimenzionirano.

Prema njegovim riječima, tu se radilo o uslovnoj saglasnosti na tekst izmjena zakona, uz obavezu da bude uvažen stav Republike Srpske.

"Na kraju krajeva, u Savjetu ministara u prethodna dva mandata ministri iz Republike Srpske su više od 15 puta propuštali zakone i odluke, koje su kasnije poslanici iz Republike Srpske u parlamentu BiH obarali, tako da se ovdje podigla prevelika galama ni oko čega", smatra Crnadak.

Odgovarajući na pitanje kakva su njegova očekivanja od najavljene zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske, on je rekao da će sjednica definitivno biti održana u četvrtak, 6.jula, te da je veoma važno da bude dobro pripremljena kako bi imali konkretne dogovore i ohrabrujuće političke poruke.

"Za mene je najvažnije da se nastavi sa infrastrukturnim povezivanjem i posebno ću insistirati da utvrdimo rokove za početak gradnje mosta na Savi kod Gradiške. Mislim da se to pitanje previše odugovlači, a od najveće je važnosti za BiH, posebno za Republiku Srpsku", naveo je Crnadak.

Izvor: SRNA

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

xz

25.06.2017 10:45

Nije to neki clan to je vas koalicijoni partner.Da se on nije slozio vi nebiste bili ministar.

ODGOVORITE
Name

goran

25.06.2017 19:06

Ovo kada ministar kritikuje cana predsjednistvfa je kao kada bi u vojsci zastavnik kritikovao pukovnika. NE ZABORAVIMO clanovi predsjednistva su izabrani na izborima po imenu i prezimenu dok su ministri ka recimo ovaj Crnadak postavljeni os strane politickih stranaka koje cine vlast. I bas zato Crnadak veoma dobro zna da, ako pomene necije ime i taj clan predjednistva koliko sutra moze traziti Crnadkovu smjenu sa ministarskog mjesta isto kao sto Crnadak trazi smjenu ambasadorice u Holadiji

Name

nnn

26.06.2017 08:34

Zna se koji je to clan predsjednistva, Mladen Ivanic!

Name

Igor

25.06.2017 10:46

Svi ste vi krpelji.

ODGOVORITE
Name

HA HA

25.06.2017 10:55

Bas me cudi koji

ODGOVORITE
Name

crnatko

25.06.2017 11:00

Ne valja ti intervju. Nisi pomenuo Dodika nijednom. Znamo da Bakira ne smiješ pomenuti

ODGOVORITE
Name

kisa oko kragujevca

25.06.2017 13:46

Nisam vala ni za Dodika,al on ti barem lupi sto misli pa se ti pusi.Reci brate Bakira koji k..c uvrces i okom i ustima i pricom?

Name

re

25.06.2017 19:05

Siguran sam da nije vu pitanju Izetbegovic.

Name

balaban

25.06.2017 11:02

E jest tesko npogoditi koji je to clan koji se protivi smjeni sigurno je Dragan Covic.

ODGOVORITE
Name

bajke

25.06.2017 11:45

Ma sigurno je Ivanić!!!

Name

Kiko

25.06.2017 11:39

Pa ni ime mu nesme da izgovori,Bake utjerao strah u kosti,da nije Nebojša Radmanović?

ODGOVORITE
Name

raki

25.06.2017 13:11

Zeljko Komsic, najvjerovatnije!?

Name

Kvazimodo

25.06.2017 11:55

Ni ime mu ne smije spomenuti, da ne bi ostao bez fotelje i prestao uživati u privilegijama glumeći svjetskog putnika. PDP valjda jedina partija na svijetu koja nema ni jednog poslanika u Parlamentu BiH, a dobila je clana Predsjedništva i ministra vanjskih poslova!? Oni u banjalučkoj gradskoj skupštini imaju jednog odbornika, a iz Banja Luke (tj. došli iz Sanskog Mosta) su i Ivanić i Borenović i ovaj sa slike.

ODGOVORITE
Name

Kiko

25.06.2017 13:29

Pravo zboris,zato SDS i jeste u problemima,kako objasniti da stalno padas a davljenika iz 2014, kombi stranku oživiš i dovedes u situaciju da bude jača od sds a 2018 ,tu je ne zadovoljstvo sds ovih članova,znam mnoge koji tako razmišljaju.

Name

Go home

25.06.2017 12:47

Kada bi neki državni činovnik u bilo kojoj drugoj državnoj službi odbio nalog svog pretpostavljenog, automatski bi bio pokrenut disciplinski postupak i u zavisnosti od težine prekršaja bi moga oda računa na mnoge sankcije uključujući i otkaz. E sad vi meni recite da li je ova Bakirovka sluzbenik i da li je po definiciji izuzeta od krivicne odgovornosti. Sad ili za 10 godina. Ali kakva drzava takvi joj i ambasadori. Tvorevina po mjeri bakira, njegovog babe i njihove anadolske svite. Pa ok. Tako može od Zence do Sarajva i malo Kalesije i Olova. To je njihov pašaluk.

ODGOVORITE
Name

kole

25.06.2017 15:05

Ne zaboravio SVI SU ISTI jer clanovi predsjednistva BH imaju unaprijed odredjenu kvotu koliko ko od njih [Srbin, Hrvat musiliman] imaju ambasadora za izabrati Jednostavno Crnadku kao ministru clana predsjednistva biraju radnike tj ambasadore. A Crnadak je svjestan toga

Name

jes malo morgen

25.06.2017 13:08

Ima jedna pecina stroga (BiH) u kojoj zivi baba roga(clan predsjednistva) ime nepoznato?

ODGOVORITE
Name

Role

25.06.2017 13:38

A nesmijes pomenut mu ime a svi znaju i zasto ako pomenes ti letis a colakovicka zauzima tvoje mjesto al tako je to kad te neko postavi onda slusaj ili noga

ODGOVORITE
Name

Soko

25.06.2017 13:42

A kad CE stic Pare iz rusije to ti lavrov obeco samo da te SE rijesi vidio covjek sa Kim IMA posla

ODGOVORITE
Name

25.06.2017 16:14

Halo bre ljudi nema tu ko šta da koči za će na je prekršila kodeks i zakon nju imenuje i razrešava ministarstvo inostrani poslova a ne predsedništvo ovo je bezobrazluk.

ODGOVORITE
Name

nnn

26.06.2017 08:37

Kada bi Crnadak smijenio ambasadora odmah bi njega smijenio Ivanic!