Анализа: Отворено је кошаркашко тржиште!

Однос квалитет-цена, да ли је ово најбоље што постоји у Европи? Чарлс Џенкинс међу великим бројем играча који су приступачни најквалитетнијим тимовима Старог континента.

Кошарка 24.06.2017 | 22:15
Анализа: Отворено је кошаркашко тржиште!
Предугачка кошаркашка сезона је завршена, али су припреме за још дужу увелко почеле, али пре свега на организационом плану. Кошаркашко тржиште је широм отоврено, па је на клубовима да пронађу права решења. Оно што се највише тражи и што је донекле и најтеже пронаћи јесу играчи са ниском ценом, а завидним квалитетом. Специојализовани кошаркашки портал Еурохупс се потрдудио да направи листу оних најприступачнијих европским великанима, а међу њима се налази и бек Црвене звезде Чарлс Џенкинс.

Први је Џамел Меклин, којем је након две сезоне у Арманију истекао уговор са италијанском великану и сада ће морати да обезбеди нови. Клуб из Милана је имао ужасну сезону у Евролиги, а Меклин је на 30 утакмица просечно бележио 8,7 поена и имао 4,2 скока. Ради се о четворци која се одлично сналази под кошем и многи би волели да је виде у својим редовима.

Данијел Хекет је један од најатрактивнијих играча на овој листи, али му је тешка повреда потпуно уништила у прошлу сезону. Олимпијакос је одлучио да му не продужи уговор, а процењу је се да би прохтеви по питању плате у овом тренутку могли да буду нешто мањи и прихватљиви за велики број тимова.

Чарлс Џенкинс је један од играча који су у потпуности експлодирали у прошлој сезони, па је поново скренуо пажњу читаве Европе на себе. Он је прошлог лета потписао двогодишњи уговор са Црвеном звездом, тако да је под уговором са српским шампионом, али уколико стигне нека уносна понуда на његову удресу клубу с Малог Калемегдана ће бити изузетно тешко да га задржи. Еурохупс миљеника Звездиних Делија наводи као играча са најбољим односом квалитета и потенцијалне плате. Популарни Ђенка је био најбољи крадљивац лопти у Евролиги и један од најбољих дефанзиваца елитног такмичења, док га проценат шута за три поена (42,5 посто) ставља у улогу више него захвалног офанзиваца.

Синан Гулер је годинама био најважнији шраф игре Галатасараја, а претходна сезона му је биља најбоља у каријери (10,5 поена, 5,6 асистенција), па тако и поред чињенице што има 34 године и даље може да буде веома важно појачање за велики број евролигашких екипа. Уколико остане у Турској могао би да обезбеди још један озбиљан уговор, већ се помињао Анадолу Ефес, док би у случају одласка у инострантво његова вредност значајно пала.

Кори Хигинс је још једно озбиљно име са ове листе. Човек који је са ЦСКА стигао до два Фајнал фора и освојио једнан тофеј Евролиге сада је идеалан слободан агент. Поседује одличне атлетске способности, веома је добар стрелац и сјајно се креће у одбрани, док би као једини минус моигла да се стави дефанзива.

Стратос Перпероглу се после две сезоне раздвојио са Барселоном, има 33 године, али и 209 утакмица у Евролиги и три пехара елитног такмичења. Последњих дана се говорило о његовом преласку у Панатинаикос, који је тренутно прва опција за искусно грчко крило.

Џона Диблера многи сматрају једним од најбољих стрелаца у Европи, о чему говори и процент од 53,8 посто шута са полудистанце. Прошле сезоне је имао неколико сјајних партија, од којих се издвајају оне против Олимпијакоса (17 поена, 5/5 за три), Макабија (21 поен 4/4 за три) и Уникса (17 поена 5/6 за три).

Колтон Ајверсон је неко од којег се у Тел Авиву много очекивало прошлог лета, али се он уклопио у потпуно сивило Поноса Израела. Ипак, играо је 30 утакмица са солидним просеком од осам поена и 5,3 скока. Након одласка Мајка Цирбеса на позајмицу у Бајерн био је први центар Макабија и сасвим је солидно одрадио посао. Велика мана су му слободна бацања, која је гађао 57 посто.

Могу ли повреде да заобиђу Мета Лоџеског? Уколико се то догоди његов будући тим би могао да добије врхунског шутера. Доживео је пех против Реал Мадрида и пропустио остатак сезоне, али иза себе има 91 наступ у Евролиги. Ово му је последња шанса за још један добар уговор.

Желите слободног, ниског, али изузетно снажног и скочног центра – нема бољег од Алекса Тајуса. Американац иза себе има константну сезону у Галатасарају са просеком од 10 поена, 5,2 скока и 1,5 блокада, па му неће бити тешко да нађе добар тим, али и обезбеди добру плату с обзиром да има 29 година и још увек није загазио у последње године своје каријере.

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар