Analiza: Otvoreno je košarkaško tržište!

Odnos kvalitet-cena, da li je ovo najbolje što postoji u Evropi? Čarls Dženkins među velikim brojem igrača koji su pristupačni najkvalitetnijim timovima Starog kontinenta.

Košarka 24.06.2017 | 22:15
Analiza: Otvoreno je košarkaško tržište!
Predugačka košarkaška sezona je završena, ali su pripreme za još dužu uvelko počele, ali pre svega na organizacionom planu. Košarkaško tržište je širom otovreno, pa je na klubovima da pronađu prava rešenja. Ono što se najviše traži i što je donekle i najteže pronaći jesu igrači sa niskom cenom, a zavidnim kvalitetom. Speciojalizovani košarkaški portal Eurohups se potrdudio da napravi listu onih najpristupačnijih evropskim velikanima, a među njima se nalazi i bek Crvene zvezde Čarls Dženkins.

Prvi je Džamel Meklin, kojem je nakon dve sezone u Armaniju istekao ugovor sa italijanskom velikanu i sada će morati da obezbedi novi. Klub iz Milana je imao užasnu sezonu u Evroligi, a Meklin je na 30 utakmica prosečno beležio 8,7 poena i imao 4,2 skoka. Radi se o četvorci koja se odlično snalazi pod košem i mnogi bi voleli da je vide u svojim redovima.

Danijel Heket je jedan od najatraktivnijih igrača na ovoj listi, ali mu je teška povreda potpuno uništila u prošlu sezonu. Olimpijakos je odlučio da mu ne produži ugovor, a procenju je se da bi prohtevi po pitanju plate u ovom trenutku mogli da budu nešto manji i prihvatljivi za veliki broj timova.

Čarls Dženkins je jedan od igrača koji su u potpunosti eksplodirali u prošloj sezoni, pa je ponovo skrenuo pažnju čitave Evrope na sebe. On je prošlog leta potpisao dvogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom, tako da je pod ugovorom sa srpskim šampionom, ali ukoliko stigne neka unosna ponuda na njegovu udresu klubu s Malog Kalemegdana će biti izuzetno teško da ga zadrži. Eurohups miljenika Zvezdinih Delija navodi kao igrača sa najboljim odnosom kvaliteta i potencijalne plate. Popularni Đenka je bio najbolji kradljivac lopti u Evroligi i jedan od najboljih defanzivaca elitnog takmičenja, dok ga procenat šuta za tri poena (42,5 posto) stavlja u ulogu više nego zahvalnog ofanzivaca.

Sinan Guler je godinama bio najvažniji šraf igre Galatasaraja, a prethodna sezona mu je bilja najbolja u karijeri (10,5 poena, 5,6 asistencija), pa tako i pored činjenice što ima 34 godine i dalje može da bude veoma važno pojačanje za veliki broj evroligaških ekipa. Ukoliko ostane u Turskoj mogao bi da obezbedi još jedan ozbiljan ugovor, već se pominjao Anadolu Efes, dok bi u slučaju odlaska u inostrantvo njegova vrednost značajno pala.

Kori Higins je još jedno ozbiljno ime sa ove liste. Čovek koji je sa CSKA stigao do dva Fajnal fora i osvojio jednan tofej Evrolige sada je idealan slobodan agent. Poseduje odlične atletske sposobnosti, veoma je dobar strelac i sjajno se kreće u odbrani, dok bi kao jedini minus moigla da se stavi defanziva.

Stratos Perperoglu se posle dve sezone razdvojio sa Barselonom, ima 33 godine, ali i 209 utakmica u Evroligi i tri pehara elitnog takmičenja. Poslednjih dana se govorilo o njegovom prelasku u Panatinaikos, koji je trenutno prva opcija za iskusno grčko krilo.

Džona Diblera mnogi smatraju jednim od najboljih strelaca u Evropi, o čemu govori i procent od 53,8 posto šuta sa poludistance. Prošle sezone je imao nekoliko sjajnih partija, od kojih se izdvajaju one protiv Olimpijakosa (17 poena, 5/5 za tri), Makabija (21 poen 4/4 za tri) i Uniksa (17 poena 5/6 za tri).

Kolton Ajverson je neko od kojeg se u Tel Avivu mnogo očekivalo prošlog leta, ali se on uklopio u potpuno sivilo Ponosa Izraela. Ipak, igrao je 30 utakmica sa solidnim prosekom od osam poena i 5,3 skoka. Nakon odlaska Majka Cirbesa na pozajmicu u Bajern bio je prvi centar Makabija i sasvim je solidno odradio posao. Velika mana su mu slobodna bacanja, koja je gađao 57 posto.

Mogu li povrede da zaobiđu Meta Lodžeskog? Ukoliko se to dogodi njegov budući tim bi mogao da dobije vrhunskog šutera. Doživeo je peh protiv Real Madrida i propustio ostatak sezone, ali iza sebe ima 91 nastup u Evroligi. Ovo mu je poslednja šansa za još jedan dobar ugovor.

Želite slobodnog, niskog, ali izuzetno snažnog i skočnog centra – nema boljeg od Aleksa Tajusa. Amerikanac iza sebe ima konstantnu sezonu u Galatasaraju sa prosekom od 10 poena, 5,2 skoka i 1,5 blokada, pa mu neće biti teško da nađe dobar tim, ali i obezbedi dobru platu s obzirom da ima 29 godina i još uvek nije zagazio u poslednje godine svoje karijere.

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar