Тероризма током љетовања највише се у Европи плаше Чеси

Чеси се највише од свих Европљана плаше терористичких напада у земљи коју су одабрали за летовање и чак 66 одсто ставља на прво место страх од тероризма, а најмање се боје природних катастрофа и непогода, показало је истраживање „Јуроп асистанса“.

Путовања 20.06.2017 | 10:45
Тероризма током љетовања највише се у Европи плаше Чеси
Да током летовања може да буде изложена терористичким нападу, разматра око половине Европљана, док се 66 одсто Чеха руководи управо тим бојазнима иако их је пред ову летњу туристичку сезону шеф дипломатије Лубомир Заоралек подсетио на статистике да највећу опасност за чешке туристе представљају управо они сами, пошто радо прецене своје снаге на мору или у планинским турама.

„У последње време опет имамо проблеме са одважним ческим туристима. Прецењивање властитих способности у планинама и на мору је нажалост стварност која се сваке године враћа. Хрвати су ми говорили да су Чеси најхрабрији морепловци, што има везе са тим да не знају шта све значи море“, истакао је Заоралек.

Шеф чешке дипломатије упозорио је да само у Хрватској годишње умре у просеку око 10 Чеха због своје неспособности да процене ситуацију и своје снаге како треба.

Прошле године 108 Чеха је погинуло или преминуло у иностранству а 139 је морало да буде превезено у болницу.

Чеси, међутим, када се плаше болести на летовању, највише зазиру од егзотичних вируса на које ће ретко наићи, као што је вирус зика, чега се плаши 64 одсто Чеха.

На трећем месту бојазни у вези са летовањем у иностранству је страх да ће бити нападнути и опљачкани, чега се плаши половина анкетираних, а исто толико боји се да ће у области у којој летују избити нереди.

Чеси у основном путном осигурању имају аутоматски и осигурање у случају да буду жртва терористичких напада, премда осигуравајуће компаније процењују да је вероватноћа да ће неки чешки туриста постати жртва терористичког напада током летовања равна вероватноћи да у њега удари гром.

Ризици нису покривени само у случају летовања на месту за које је чешко Министарство спољних послова издало упозорење грађанима да због повећаног ризика од терористичких напада у ту земљу и те области не путују.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар