Terorizma tokom ljetovanja najviše se u Evropi plaše Česi

Česi se najviše od svih Evropljana plaše terorističkih napada u zemlji koju su odabrali za letovanje i čak 66 odsto stavlja na prvo mesto strah od terorizma, a najmanje se boje prirodnih katastrofa i nepogoda, pokazalo je istraživanje „Jurop asistansa“.

Putovanja 20.06.2017 | 10:45
Terorizma tokom ljetovanja najviše se u Evropi plaše Česi
Da tokom letovanja može da bude izložena terorističkim napadu, razmatra oko polovine Evropljana, dok se 66 odsto Čeha rukovodi upravo tim bojaznima iako ih je pred ovu letnju turističku sezonu šef diplomatije Lubomir Zaoralek podsetio na statistike da najveću opasnost za češke turiste predstavljaju upravo oni sami, pošto rado precene svoje snage na moru ili u planinskim turama.

„U poslednje vreme opet imamo probleme sa odvažnim českim turistima. Precenjivanje vlastitih sposobnosti u planinama i na moru je nažalost stvarnost koja se svake godine vraća. Hrvati su mi govorili da su Česi najhrabriji moreplovci, što ima veze sa tim da ne znaju šta sve znači more“, istakao je Zaoralek.

Šef češke diplomatije upozorio je da samo u Hrvatskoj godišnje umre u proseku oko 10 Čeha zbog svoje nesposobnosti da procene situaciju i svoje snage kako treba.

Prošle godine 108 Čeha je poginulo ili preminulo u inostranstvu a 139 je moralo da bude prevezeno u bolnicu.

Česi, međutim, kada se plaše bolesti na letovanju, najviše zaziru od egzotičnih virusa na koje će retko naići, kao što je virus zika, čega se plaši 64 odsto Čeha.

Na trećem mestu bojazni u vezi sa letovanjem u inostranstvu je strah da će biti napadnuti i opljačkani, čega se plaši polovina anketiranih, a isto toliko boji se da će u oblasti u kojoj letuju izbiti neredi.

Česi u osnovnom putnom osiguranju imaju automatski i osiguranje u slučaju da budu žrtva terorističkih napada, premda osiguravajuće kompanije procenjuju da je verovatnoća da će neki češki turista postati žrtva terorističkog napada tokom letovanja ravna verovatnoći da u njega udari grom.

Rizici nisu pokriveni samo u slučaju letovanja na mestu za koje je češko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo upozorenje građanima da zbog povećanog rizika od terorističkih napada u tu zemlju i te oblasti ne putuju.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar