Прекид споразума с Кубом одмах

Амерички председник Доналд Трамп најавио је да ће "преокренути" многе потезе претходне администрације у вези са обновљеним односима САД и Кубе.

Свијет 17.06.2017 | 09:26
Прекид споразума с Кубом одмах
Како је навео, реч је о "ужасном" договору који је довео до тога да америчке инвестиције и путовања погодују "репресивном" режиму Раула Кастра.

"У потпуности поништавам једнострани споразум претходне администрације са Кубом и то одмах ступа на снагу", поручио је Трамп. Рестрикције се односе на регулативе у области трговине и путовања, наводи АП.

"Тражићемо много боље решење за кубански народ и за САД", додао је.

Трамп је своју одлуку објавио у Мајамију где иначе живи бројна кубанска дијаспора, истичући да је Куба добила превише уступака од САД у оквиру споразума са Обамином администрацијом, додајући да "су сада ти дани прошли".

Амерички председник је осудио "патње Кубанаца дуге шест деценија" и рекао да ће "када је он председник САД, осуђивати злочине Кастровог режима".

"Ми знамо да се то дешава и знали смо да се то дешавало", додао је председник САД.

"Сада ми држимо карте. Претходна администрација је умањила рестрикције путовања и трговања, али то није помогло народу Кубе, само је обогатило кубански режим", нагласио је.

Он је казао да ће ретрикције према Куби остати на снази све док кубанска влада не ослободи политички затворенике, испоштује слободу изражавања и не престане да прогони дисиденте. Позвао је и на легализацију свих политичких партија и слободне изборе на Куби.

Трамп је рекао да је нова политика усмерена на спречавање прилива новца кубанској војсци, полицији и обавештајним службама.

Амбасаде ће остати отворене, као и могућност слетања авиона и пристајања бродова у кубанске луке док ће путовања бити ограничена на она са "образовним циљем".

Трамп је захвалио кубанско-америчкој заједници која га је снажно подржала на изборима 2016. године и захвалио је сенатору Марку Рубију за савете у вези са Кубом и Венецуелом.

Подсетимо, Трампов претходник Барак Обама је пре три године прекинуо вишедеценијске економске и дипломатске баријере између руководстава Америке и Кубе.

Као историјско је дочекано ново успостављање веза између Вашингтона и Хаване, 2014. године када је Барак Обама постао први председник од Келвина Кулиџа који је додирнуо кубанско тло.

Ипак, односи између Кубе и САД нису потпуно нормализовани Обаминим споразумом, ембарго је и даље остао на снази и не може да буде укинут без одобрења Конгреса, због такозваног Хелмс-Бартон споразума, који је “морао да потпише” Бил Клитон 1996. године.

Многи очекују да Трампова одлука неће утицати на постојање америчке амбасаде у Хавани, већ на чињеницу да су претходним споразумом грађани Кубе који емигрирају у САД били третирани као легални становници, објавио је недавно "Политико".

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар