Prekid sporazuma s Kubom odmah

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će "preokrenuti" mnoge poteze prethodne administracije u vezi sa obnovljenim odnosima SAD i Kube.

Svijet 17.06.2017 | 09:26
Prekid sporazuma s Kubom odmah
Kako je naveo, reč je o "užasnom" dogovoru koji je doveo do toga da američke investicije i putovanja pogoduju "represivnom" režimu Raula Kastra.

"U potpunosti poništavam jednostrani sporazum prethodne administracije sa Kubom i to odmah stupa na snagu", poručio je Tramp. Restrikcije se odnose na regulative u oblasti trgovine i putovanja, navodi AP.

"Tražićemo mnogo bolje rešenje za kubanski narod i za SAD", dodao je.

Tramp je svoju odluku objavio u Majamiju gde inače živi brojna kubanska dijaspora, ističući da je Kuba dobila previše ustupaka od SAD u okviru sporazuma sa Obaminom administracijom, dodajući da "su sada ti dani prošli".

Američki predsednik je osudio "patnje Kubanaca duge šest decenija" i rekao da će "kada je on predsednik SAD, osuđivati zločine Kastrovog režima".

"Mi znamo da se to dešava i znali smo da se to dešavalo", dodao je predsednik SAD.

"Sada mi držimo karte. Prethodna administracija je umanjila restrikcije putovanja i trgovanja, ali to nije pomoglo narodu Kube, samo je obogatilo kubanski režim", naglasio je.

On je kazao da će retrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane da progoni disidente. Pozvao je i na legalizaciju svih političkih partija i slobodne izbore na Kubi.

Tramp je rekao da je nova politika usmerena na sprečavanje priliva novca kubanskoj vojsci, policiji i obaveštajnim službama.

Ambasade će ostati otvorene, kao i mogućnost sletanja aviona i pristajanja brodova u kubanske luke dok će putovanja biti ograničena na ona sa "obrazovnim ciljem".

Tramp je zahvalio kubansko-američkoj zajednici koja ga je snažno podržala na izborima 2016. godine i zahvalio je senatoru Marku Rubiju za savete u vezi sa Kubom i Venecuelom.

Podsetimo, Trampov prethodnik Barak Obama je pre tri godine prekinuo višedecenijske ekonomske i diplomatske barijere između rukovodstava Amerike i Kube.

Kao istorijsko je dočekano novo uspostavljanje veza između Vašingtona i Havane, 2014. godine kada je Barak Obama postao prvi predsednik od Kelvina Kulidža koji je dodirnuo kubansko tlo.

Ipak, odnosi između Kube i SAD nisu potpuno normalizovani Obaminim sporazumom, embargo je i dalje ostao na snazi i ne može da bude ukinut bez odobrenja Kongresa, zbog takozvanog Helms-Barton sporazuma, koji je “morao da potpiše” Bil Kliton 1996. godine.

Mnogi očekuju da Trampova odluka neće uticati na postojanje američke ambasade u Havani, već na činjenicu da su prethodnim sporazumom građani Kube koji emigriraju u SAD bili tretirani kao legalni stanovnici, objavio je nedavno "Politiko".

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar