Представљамо - Еуро У21, Група А...

Шампиони без звезда, ренесансни Енглези, Пољаци се уздају у новог Леву, Словаци у Хамшиковог наследника! У петак почиње Европско првенство за младе.

Фудбал 15.06.2017 | 23:30
Представљамо - Еуро У21, Група А...
Куп конфедерација игра се у исто време, али утисак је да ће Стари континент већу пажњу посветити Европском У21 првенству у Пољској. Србија ће свакако, јер златна генерација нашег фудбала жели да после континенталне титуле на У19 нивоу и планеатрне на У20 пригрли још једно одличје пре но што се у потпуности отисне у свет мушкараца.

Неће бити лако, пошто су и највећи клубови схватили да Европско У21 првенство има заслепљујуће дејство на скауте са свих меридијана. Ретки су турнири на којима цена играча може тако лако да порасте. Па су се за разлику од неких ранијих издања сви потрудили да у Пољску пошаљу што је могуће јаче тимове.

Представљамо групе у Пољској. Почевши од Групе А у којој ће наступати домаћа Пољска, бранилац титуле шампиона Европе Шведска, један од главних фаворита за највиши домет Енглеска, па и Словачка, која ипак спада у групу аутсајдера.

Па да кренемо редом...

ЕНГЛЕСКА

Горди Албион после дуго времена заиста има основа да буде горд. Јер иако се Енглези као оснивачи фудбалске игре по навици сматрају велесилом факат је да у врху Европе већ деценијама не представљају баука. Али последњих година ситуација се мења на боље, барем када су млађе селекције у питању.

На У17 нивоу су у мају играли финале Европског првенства и изгубили од Шпаније, на тек завршеном У20 Мундијалиту окитили су се титулом првака света, на престижном турниру у Тулону одбранили су наслов најбољег, а сада желе да докажу да сви ти успеси нису случајност.

Кроз квалификације су се прошетали у конкуренцији Норвешке, Швајцарске, Казахстана и БиХ. Завршили су такмичење без пораза уз гол-разлику 20:3, али ће у Пољској бити ослабљени неиграњем неколицине најзвучнијих имена.

Ерик Дајер, Деле Али и Маркус Рашфорд одавно су прекомандовани у први тим, повреде су са списка избацила једног од носиоца игре Рубена Лофтуса Чика из Челсија, нема ни Изија Брауна ни Патрика Робертса, Доминик Соланке – по свему судећи нова Ливерпулова узданица - играо је на Мундијалиту.

Без обзира, прилично је то јак састав, веома искусан за овај ниво. На голу је Џордан Пикфорд, који би врло лако могао да постане један од најскупљих голмана у историји фудбала с обзиром да се шушка да је Евертон спреман да Сандерленду чак 34.000.000 евра. Натанијел Шалоба полако се пробија у првом тиму Челсија, ту су и Арсеналови Калум Чејмберс и Роб Холдинг, Лестеров Демарај Греј, па Саутемптонови Џејмс Ворд-Прауз иНејдан Редмонд, Џек Грелиш из Астон Виле, још један Челсијев бисер Тами Абрахам, који је у овој сезони постигао 23 гола за Бристол у Чемпионшипу чиме је привукао пажњу Њукасла.

Ту је и Свонијев штопер Алфи Мосон, који је ове сезоне блистао у Премијер лиги, проглашен је за најбољег играча дуела са Евертоном у коме је ухапсио Ромелуа Лукакуа. Све то иако је до пре три сезоне играо у шестој лиги Енглеске.

Било како, сви ови фудбалери већ имају поприличан број утакмица што у Премијер лиги што у Чемпионшипу. На последњим припремним утакмицама изгубили су од Немачке (0:1) и декласирали Данску (4:0), а у овој конкуренцији свакако су први фаворити из Групе А.

Без обзира на то што су на последња три турнира Енглези победили само једном и на девет утакмица постигли свега пет голова, па су сваки пут такмичење завршавали на дну групе.

Овај пут имају чему да се надају. Превише је озбиљних утакмица у ногама изабраникаЕјдија Бутројда да би се још једном обрукали. Ворд-Прауз, Чејмберс,

Голмани: Џордан Пикфорд (Сандерленд), Ангус Ган (Манчестер Сити), Џонатан Мичел(Дерби Каунти);

Одбрамбени фудбалери: Мејсон Холгејт (Евертон), Бен Чилвел (Лестер), Калум Чејмберс(Арсенал), Џек Стивенс (Саутемптон), Мет Таргет (Саутемптон), Роб Холдинг (Арсенал),Кортни Хаус (Вулверхемптон), Доминик Јорфа (Вулверхемптон), Алфи Мосон (Свонси);

Фудбалери средине терена: Натанијел Шалоба (Челси), Демарај Греј (Лестер), Џејмс Ворд-Прауз (Саутемптон), Луис Бејкер (Челси), Нејтан Редмонд (Саутемптон), Џон Свифт(Рединг), Вил Хјуз (Дерби), Џек Грелиш (Астон Вила);

Нападачи: Тами Абрахам (Челси), Џејкоб Марфи (Норич Сити), Коли Вудро (Фулам);

Селектор: Ејди Бутројд.

ПОЉСКА 

Да су у пуном саставу питање је да ли би Енглези смели да се називају првим фаворитом Групе А, али наде Пољака да би могли домаћу публику да обрадују неким сензационалним резултатом значајно су опале после сазнања да Наполи неће дозволитиАркадијушу Милику и Пјотру Зјелинском да играју на У21 првенству. Са њима, била би то сасвим другачија екипа, али и овако Пољаци имају неколико озбиљних асова у рукаву.

Под број један, ту је Карол Линети, везиста који је прошлог лета стигао у Сампдорију за 3.200.000 евра, а после једне одличне сезоне у Серији А већ се помиње да га прате великани какви су Јувентус, Рома, Борусија Дортмунд и пре свих Олимпик из Марсеља.

Даље, ту је Јарослав Нијезгода, нападач Легије који је блистао на позајмици у Руху због чега је награђен звањем откровења сезоне у Екстракласи. На Давида Ковнацког пажњу је скренула и сама Уефа у тексту у коме је подсетила да нападача Леха - који због картона на У19 нивоу неће моћи да игра у првој утакмици против Словачке (?!) - пореде саРобертом Левандовским. Природан њух за гол, одлична игра главом, скаути Ред Бул Салцбурга и других богатих клубова на свакој Леховој утакмици. Сад се пише да је Сампдорија спремила 4.000.000 евра да га доведе као замену за Патрика Шика, који иде у Јувентус.

За штопера Јана Беднарека Лех већ има понуду Саутемптона од 6.000.000 евра, Монако је почео преговоре око десног бека Томаша Кедзиоре, Штопер ЗаглебјаЈарослав Јах зимус је одобио одличне финасијске услове у Ростову, али жели на запад, а мотре га клубови из Немачке, Шпаније и Италије, офанзивни везни Патрик Липски на мети је Андерлехта и Нанта, а немојмо заборавити да је после одличног наступа на сениорском нивоу и каснијег трансфера у Лестер – истина и очајне сезоне тамо – Бартош Капустка враћен у младу репрезентацију.

Уз подршку ватрене публике у Пољској, веома, веома опасан тим.

Голмани: Бартоломеј Драговски (Фјорентина), Јакуб Врабел (Олимпја Груђондз),Максимилијан Штријек (Сандерленд);

Одбрамбени фудбалери: Павел Јаросински (Краковија), Томаш Кедзиора (Лех Познањ), Игор Ласицки (Карпију), Јан Беднарек (Лех Познањ), Јарослав Јах (Заглебје), Пжемислав Шимински(Висла);

Фудбалери средине терена: Кристијан Бјелик (Арсенал), Карол Линети (Сампдорија), Радослав Муравски (Пјаст), Патрик Липски (без клуба), Пжемислав Франковски (Јагјелонија), Лукаш Монета (Рух), Давид Ковнацки (Лех), Павел Давидович (Бохум), Јарослав Њезгода (Рух),Бартош Капустка (Лестер), Јарослав Кубицки (Заглебје);

Нападачи: Марјуш Степински (Нант), Пјатек Кжиштов (Краковија), Адам Букса (Заглебје).

Селектор: Марћин Дорна.

СЛОВАЧКА

Вероватно тим са најмањим шансама у овој групи, мада на овом нивоу никога не треба отписивати пре времена. И Словаци су имали своје проблеме са отказима, мада не тако драстичне. Због тешких повреда селектор Павел Хапал морао је да прецрта офанзовног везног Херте Ондреја Дуду, те још једног фудбалера средине терена Ивана Давида из Сампдорије. Дуда се додуше опоравио, али Херта није желела да ризикује, па је ставила вето на његов одлазак у Пољску. Само неколико дана пре почетка турнира повредио се иЈакуб Хромада из Викторије Плзењ, па је уместо њега позив добио Жилинин Мирослав Качер.

Стога и не чуди што се Словачка прилично секирала око наступа капитена Адама Зрелака, који је због операције стопала сезону завршио још почетком априла, али се на време опоравио. Најбољи је стрелац тима.

Има ту и других играча у које се Словаци уздају. Милан Шкринијар се усталио на месту стартног штопера Сампдорије, па медији на Апенинима већ брује о тучи Јувентуса и Интера са удварачима из Немачке и Енглеске. Сампдорија је намирисала профит и испоставила рачун – 20.000.000 евра за играча који уме да киксне, али је ипак сакупио 35 утакмица у Серији А. Углавном их је одиграо на високом нивоу. Вођа ове генерације Словачке, која се после 17 година домогла наступа на У21 Европском првенству.

Ту је и највећа нада словачког фудбала, 19-годишњи Ласло Бенеш за кога је Борусија Менхенгладбах прошлог лета платила чак 6.000.000 евра (мада се у Немачкој пише о безмало три пута мањој суми, али хајде да овде верујемо Словацима). У Бундеслиги је тек у финишу сезоне добио шансу да наговести колико може, био је солидан, па је добио и прилику да дебитује за сениорску репрезентацију Словачке. Називају га и новим Мареком Хамшиком. Није био стандардан у квалификацијама, али сада се од њега доста очекује.

Задњи везни Станислав Лоботка на 59 утакмица за дански Нордсјеланд постигао ниједан гол, али свој посао – разарање противничке игре – обавља савршено. Овог лета иде из Данске, претпоставља се у Бундеслигу.

Сви остали углавном играју по Словачкој, нешто ређе Чешкој. А у тим земљама се зна: колектив испред индивидуалног квалитета. Словаци су били убедљиво први у врло тешко квалификационој групи  са Турском, Белорусијом, Кипром и изнад свега Холандијом.

Голмани: Адријан Човак (Тренчин), Марек Родак (Акрингтон Стенли), Адам Јакубех(Спартак Трнава);

Одбрамбени фудбалери: Бранислав Нинај (Локерен), Милан Шкринијар (Сампдорија), Мартин Ваљент (Тернана), Томаш Хук (Дунајска Стреда), Лубомир Шатка (Дунајска Стреда),Роберт Мазан (Жилина), Лукаш Сковајса (Тренчин), Денис Вавро (Жилина);

Фудбалери средине терена: Станислав Лоботка (Нордсјеланд), Јарослав Михалик (Краковија),Мартин Хријен (Викторија Плзењ), Алберт Руснак (Реал Солт Лејк), Николас Шпалек (Жилина),Лукаш Хараслин (Лехија), Мирослав Качер (Жилина), Матус Беро (Трабзон), Ласло Бенес(Борусија Менхенгладбах);

Нападачи: Томас Вестеницки (Краковија), Адам Зрелак (Јаблонец), Павол Шафранко(Дунајска Стреда);

Селектор: Павел Хапал.

ШВЕДСКА

Ера Златана Ибрахимовића је прошла, па Швеђани покушавају да – и на У21 нивоу – направе систем који више неће бити завистан од једног човека. И добро им иде. Нема великих звезда, али систем функционише. Ако неко испадне – други само ускочи. Зна се свачији посао, па је Шведска била прва у веома захтевној квалификационој групи са Шпанијом, Бугарском, Румунијом, Велсом... Уосталом, та организована игра у којој се јасно зна шта је чији задатак Швеђанима је и донела титулу шампиона на претходном У21 првенству.

Као и у осталим репрезентацијама, највеће звезде попут Виктора Линделефа већ су прекомандоване у сениорске репрезентатицва. Нема би Борусијиног вундеркиндаАлександера Исака, Малмеов Па Конате – један од оних који већ има европско злато на У21 нивоу - отпао је због повреде бутине.

Колега Саша Ибруљ који живи и ради у Шведској па смо га и звали за инсајдерску информацију подвлачи да у тамошњој У21 репрезентацији игра и квинтет из Норћепинга, неочекиваног шампиона Алсвенскан лиге. Селектор Хакан Ериксон такође је стигао из Норћепинга. Још један доказ тезе да је у Шведској све подређено колективу.

А нека анегдота?

"Тешко до анегдоте нашег типа, они су више у фазону трчали од хотела до терена", каже намИбруљ, полу у шали, полу у збиљи.

Велика прашина својевремено се подигла се око АЗ-овог Муамера Танковића, који је могао да игра и за БиХ, али су га Швеђани намамили позивом за А тим. Одиграо је неколико минута и никад више није био у конкуренцији за сениорски састав. Солидан офанзиван везњак.

Што се тиче осталих, капитен Кристофер Олсон је био у Арсеналу, али се вратио у Шведску и сад игра за АИК. У Енглеској није прошао ни Густав Енгвал, који се из Бристол Ситија вратио у Јургорден, али сада игра сасвим солидно. Добар је и други нападач Павел Цибицки, некада млади репрезентативац Пољске, сада играч Малмеа. Са Енгвалом у Јургордену је и Јакоб Уне Ларсон, Ибруљ нам каже: један од најбољих штопера у лиги – миран, не срља. Читав везни ред је доста искусан, Олсон даје ритам. Ту је и Сандерлендов Џоел Асоро, брзоноги нападач који се ипак није прославио у протеклој сезони у Премијер лиги.

Није баш екипа чије ћемо чланове помно пратити због силног талента у ногама. Али Швеђани су то. Предан рад, дисциплина и с временом ће многи од њих постати солидни европски играчи.

Голмани: Тим Ерландсон (Ескилстуна), Антон Кајтофт (Јонћепинг) , Понтус Далберг(Гетебург);

Одбрамбени фудбалери: Линус Валквист (Норћепинг), Јакоб Ларсон (Ђургарден), Јоаким Нилсон (Елфсборг), Исак Севанкамбо (Молде), Филип Дагерстал (Норчепинг), Франц Брорсон(Малме), Егзон Бинаку (Хакен);

Фудбалери средине терена: Адам Лундквист (Елфсборг), Симон Тиблинг (Гронинген),Александар Франсон (Базел), Кристофер Олсон (АИК), Муамер Танковић (АЗ Алкмар), Мелкер Халберг (Калмар), Керим Мрабти (Јургорден), Никлас Елијасон (Норћепинг), Амин Афане(АИК);

Нападачи: Карлос Страндберг (Вестерло), Густав Енгвал (Јургорден), Павел Цибицки(Малме), Џоел Асоро (Сандерленд);

Селектор: Хакан Ериксон.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар