Predstavljamo - Euro U21, Grupa A...

Šampioni bez zvezda, renesansni Englezi, Poljaci se uzdaju u novog Levu, Slovaci u Hamšikovog naslednika! U petak počinje Evropsko prvenstvo za mlade.

Fudbal 15.06.2017 | 23:30
Predstavljamo - Euro U21, Grupa A...
Kup konfederacija igra se u isto vreme, ali utisak je da će Stari kontinent veću pažnju posvetiti Evropskom U21 prvenstvu u Poljskoj. Srbija će svakako, jer zlatna generacija našeg fudbala želi da posle kontinentalne titule na U19 nivou i planeatrne na U20 prigrli još jedno odličje pre no što se u potpunosti otisne u svet muškaraca.

Neće biti lako, pošto su i najveći klubovi shvatili da Evropsko U21 prvenstvo ima zaslepljujuće dejstvo na skaute sa svih meridijana. Retki su turniri na kojima cena igrača može tako lako da poraste. Pa su se za razliku od nekih ranijih izdanja svi potrudili da u Poljsku pošalju što je moguće jače timove.

Predstavljamo grupe u Poljskoj. Počevši od Grupe A u kojoj će nastupati domaća Poljska, branilac titule šampiona Evrope Švedska, jedan od glavnih favorita za najviši domet Engleska, pa i Slovačka, koja ipak spada u grupu autsajdera.

Pa da krenemo redom...

ENGLESKA

Gordi Albion posle dugo vremena zaista ima osnova da bude gord. Jer iako se Englezi kao osnivači fudbalske igre po navici smatraju velesilom fakat je da u vrhu Evrope već decenijama ne predstavljaju bauka. Ali poslednjih godina situacija se menja na bolje, barem kada su mlađe selekcije u pitanju.

Na U17 nivou su u maju igrali finale Evropskog prvenstva i izgubili od Španije, na tek završenom U20 Mundijalitu okitili su se titulom prvaka sveta, na prestižnom turniru u Tulonu odbranili su naslov najboljeg, a sada žele da dokažu da svi ti uspesi nisu slučajnost.

Kroz kvalifikacije su se prošetali u konkurenciji Norveške, Švajcarske, Kazahstana i BiH. Završili su takmičenje bez poraza uz gol-razliku 20:3, ali će u Poljskoj biti oslabljeni neigranjem nekolicine najzvučnijih imena.

Erik Dajer, Dele Ali i Markus Rašford odavno su prekomandovani u prvi tim, povrede su sa spiska izbacila jednog od nosioca igre Rubena Loftusa Čika iz Čelsija, nema ni Izija Brauna ni Patrika Robertsa, Dominik Solanke – po svemu sudeći nova Liverpulova uzdanica - igrao je na Mundijalitu.

Bez obzira, prilično je to jak sastav, veoma iskusan za ovaj nivo. Na golu je Džordan Pikford, koji bi vrlo lako mogao da postane jedan od najskupljih golmana u istoriji fudbala s obzirom da se šuška da je Everton spreman da Sanderlendu čak 34.000.000 evra. Natanijel Šaloba polako se probija u prvom timu Čelsija, tu su i Arsenalovi Kalum Čejmbers i Rob Holding, Lesterov Demaraj Grej, pa Sautemptonovi Džejms Vord-Prauz iNejdan Redmond, Džek Greliš iz Aston Vile, još jedan Čelsijev biser Tami Abraham, koji je u ovoj sezoni postigao 23 gola za Bristol u Čempionšipu čime je privukao pažnju Njukasla.

Tu je i Svonijev štoper Alfi Moson, koji je ove sezone blistao u Premijer ligi, proglašen je za najboljeg igrača duela sa Evertonom u kome je uhapsio Romelua Lukakua. Sve to iako je do pre tri sezone igrao u šestoj ligi Engleske.

Bilo kako, svi ovi fudbaleri već imaju popriličan broj utakmica što u Premijer ligi što u Čempionšipu. Na poslednjim pripremnim utakmicama izgubili su od Nemačke (0:1) i deklasirali Dansku (4:0), a u ovoj konkurenciji svakako su prvi favoriti iz Grupe A.

Bez obzira na to što su na poslednja tri turnira Englezi pobedili samo jednom i na devet utakmica postigli svega pet golova, pa su svaki put takmičenje završavali na dnu grupe.

Ovaj put imaju čemu da se nadaju. Previše je ozbiljnih utakmica u nogama izabranikaEjdija Butrojda da bi se još jednom obrukali. Vord-Prauz, Čejmbers,

Golmani: Džordan Pikford (Sanderlend), Angus Gan (Mančester Siti), Džonatan Mičel(Derbi Kaunti);

Odbrambeni fudbaleri: Mejson Holgejt (Everton), Ben Čilvel (Lester), Kalum Čejmbers(Arsenal), Džek Stivens (Sautempton), Met Target (Sautempton), Rob Holding (Arsenal),Kortni Haus (Vulverhempton), Dominik Jorfa (Vulverhempton), Alfi Moson (Svonsi);

Fudbaleri sredine terena: Natanijel Šaloba (Čelsi), Demaraj Grej (Lester), Džejms Vord-Prauz (Sautempton), Luis Bejker (Čelsi), Nejtan Redmond (Sautempton), Džon Svift(Reding), Vil Hjuz (Derbi), Džek Greliš (Aston Vila);

Napadači: Tami Abraham (Čelsi), Džejkob Marfi (Norič Siti), Koli Vudro (Fulam);

Selektor: Ejdi Butrojd.

POLJSKA 

Da su u punom sastavu pitanje je da li bi Englezi smeli da se nazivaju prvim favoritom Grupe A, ali nade Poljaka da bi mogli domaću publiku da obraduju nekim senzacionalnim rezultatom značajno su opale posle saznanja da Napoli neće dozvolitiArkadijušu Miliku i Pjotru Zjelinskom da igraju na U21 prvenstvu. Sa njima, bila bi to sasvim drugačija ekipa, ali i ovako Poljaci imaju nekoliko ozbiljnih asova u rukavu.

Pod broj jedan, tu je Karol Lineti, vezista koji je prošlog leta stigao u Sampdoriju za 3.200.000 evra, a posle jedne odlične sezone u Seriji A već se pominje da ga prate velikani kakvi su Juventus, Roma, Borusija Dortmund i pre svih Olimpik iz Marselja.

Dalje, tu je Jaroslav Nijezgoda, napadač Legije koji je blistao na pozajmici u Ruhu zbog čega je nagrađen zvanjem otkrovenja sezone u Ekstraklasi. Na Davida Kovnackog pažnju je skrenula i sama Uefa u tekstu u kome je podsetila da napadača Leha - koji zbog kartona na U19 nivou neće moći da igra u prvoj utakmici protiv Slovačke (?!) - porede saRobertom Levandovskim. Prirodan njuh za gol, odlična igra glavom, skauti Red Bul Salcburga i drugih bogatih klubova na svakoj Lehovoj utakmici. Sad se piše da je Sampdorija spremila 4.000.000 evra da ga dovede kao zamenu za Patrika Šika, koji ide u Juventus.

Za štopera Jana Bednareka Leh već ima ponudu Sautemptona od 6.000.000 evra, Monako je počeo pregovore oko desnog beka Tomaša Kedziore, Štoper ZaglebjaJaroslav Jah zimus je odobio odlične finasijske uslove u Rostovu, ali želi na zapad, a motre ga klubovi iz Nemačke, Španije i Italije, ofanzivni vezni Patrik Lipski na meti je Anderlehta i Nanta, a nemojmo zaboraviti da je posle odličnog nastupa na seniorskom nivou i kasnijeg transfera u Lester – istina i očajne sezone tamo – Bartoš Kapustka vraćen u mladu reprezentaciju.

Uz podršku vatrene publike u Poljskoj, veoma, veoma opasan tim.

Golmani: Bartolomej Dragovski (Fjorentina), Jakub Vrabel (Olimpja Gruđondz),Maksimilijan Štrijek (Sanderlend);

Odbrambeni fudbaleri: Pavel Jarosinski (Krakovija), Tomaš Kedziora (Leh Poznanj), Igor Lasicki (Karpiju), Jan Bednarek (Leh Poznanj), Jaroslav Jah (Zaglebje), Pžemislav Šiminski(Visla);

Fudbaleri sredine terena: Kristijan Bjelik (Arsenal), Karol Lineti (Sampdorija), Radoslav Muravski (Pjast), Patrik Lipski (bez kluba), Pžemislav Frankovski (Jagjelonija), Lukaš Moneta (Ruh), David Kovnacki (Leh), Pavel Davidovič (Bohum), Jaroslav Njezgoda (Ruh),Bartoš Kapustka (Lester), Jaroslav Kubicki (Zaglebje);

Napadači: Marjuš Stepinski (Nant), Pjatek Kžištov (Krakovija), Adam Buksa (Zaglebje).

Selektor: Marćin Dorna.

SLOVAČKA

Verovatno tim sa najmanjim šansama u ovoj grupi, mada na ovom nivou nikoga ne treba otpisivati pre vremena. I Slovaci su imali svoje probleme sa otkazima, mada ne tako drastične. Zbog teških povreda selektor Pavel Hapal morao je da precrta ofanzovnog veznog Herte Ondreja Dudu, te još jednog fudbalera sredine terena Ivana Davida iz Sampdorije. Duda se doduše oporavio, ali Herta nije želela da rizikuje, pa je stavila veto na njegov odlazak u Poljsku. Samo nekoliko dana pre početka turnira povredio se iJakub Hromada iz Viktorije Plzenj, pa je umesto njega poziv dobio Žilinin Miroslav Kačer.

Stoga i ne čudi što se Slovačka prilično sekirala oko nastupa kapitena Adama Zrelaka, koji je zbog operacije stopala sezonu završio još početkom aprila, ali se na vreme oporavio. Najbolji je strelac tima.

Ima tu i drugih igrača u koje se Slovaci uzdaju. Milan Škrinijar se ustalio na mestu startnog štopera Sampdorije, pa mediji na Apeninima već bruje o tuči Juventusa i Intera sa udvaračima iz Nemačke i Engleske. Sampdorija je namirisala profit i ispostavila račun – 20.000.000 evra za igrača koji ume da kiksne, ali je ipak sakupio 35 utakmica u Seriji A. Uglavnom ih je odigrao na visokom nivou. Vođa ove generacije Slovačke, koja se posle 17 godina domogla nastupa na U21 Evropskom prvenstvu.

Tu je i najveća nada slovačkog fudbala, 19-godišnji Laslo Beneš za koga je Borusija Menhengladbah prošlog leta platila čak 6.000.000 evra (mada se u Nemačkoj piše o bezmalo tri puta manjoj sumi, ali hajde da ovde verujemo Slovacima). U Bundesligi je tek u finišu sezone dobio šansu da nagovesti koliko može, bio je solidan, pa je dobio i priliku da debituje za seniorsku reprezentaciju Slovačke. Nazivaju ga i novim Marekom Hamšikom. Nije bio standardan u kvalifikacijama, ali sada se od njega dosta očekuje.

Zadnji vezni Stanislav Lobotka na 59 utakmica za danski Nordsjeland postigao nijedan gol, ali svoj posao – razaranje protivničke igre – obavlja savršeno. Ovog leta ide iz Danske, pretpostavlja se u Bundesligu.

Svi ostali uglavnom igraju po Slovačkoj, nešto ređe Češkoj. A u tim zemljama se zna: kolektiv ispred individualnog kvaliteta. Slovaci su bili ubedljivo prvi u vrlo teško kvalifikacionoj grupi  sa Turskom, Belorusijom, Kiprom i iznad svega Holandijom.

Golmani: Adrijan Čovak (Trenčin), Marek Rodak (Akrington Stenli), Adam Jakubeh(Spartak Trnava);

Odbrambeni fudbaleri: Branislav Ninaj (Lokeren), Milan Škrinijar (Sampdorija), Martin Valjent (Ternana), Tomaš Huk (Dunajska Streda), Lubomir Šatka (Dunajska Streda),Robert Mazan (Žilina), Lukaš Skovajsa (Trenčin), Denis Vavro (Žilina);

Fudbaleri sredine terena: Stanislav Lobotka (Nordsjeland), Jaroslav Mihalik (Krakovija),Martin Hrijen (Viktorija Plzenj), Albert Rusnak (Real Solt Lejk), Nikolas Špalek (Žilina),Lukaš Haraslin (Lehija), Miroslav Kačer (Žilina), Matus Bero (Trabzon), Laslo Benes(Borusija Menhengladbah);

Napadači: Tomas Vestenicki (Krakovija), Adam Zrelak (Jablonec), Pavol Šafranko(Dunajska Streda);

Selektor: Pavel Hapal.

ŠVEDSKA

Era Zlatana Ibrahimovića je prošla, pa Šveđani pokušavaju da – i na U21 nivou – naprave sistem koji više neće biti zavistan od jednog čoveka. I dobro im ide. Nema velikih zvezda, ali sistem funkcioniše. Ako neko ispadne – drugi samo uskoči. Zna se svačiji posao, pa je Švedska bila prva u veoma zahtevnoj kvalifikacionoj grupi sa Španijom, Bugarskom, Rumunijom, Velsom... Uostalom, ta organizovana igra u kojoj se jasno zna šta je čiji zadatak Šveđanima je i donela titulu šampiona na prethodnom U21 prvenstvu.

Kao i u ostalim reprezentacijama, najveće zvezde poput Viktora Lindelefa već su prekomandovane u seniorske reprezentaticva. Nema bi Borusijinog vunderkindaAleksandera Isaka, Malmeov Pa Konate – jedan od onih koji već ima evropsko zlato na U21 nivou - otpao je zbog povrede butine.

Kolega Saša Ibrulj koji živi i radi u Švedskoj pa smo ga i zvali za insajdersku informaciju podvlači da u tamošnjoj U21 reprezentaciji igra i kvintet iz Norćepinga, neočekivanog šampiona Alsvenskan lige. Selektor Hakan Erikson takođe je stigao iz Norćepinga. Još jedan dokaz teze da je u Švedskoj sve podređeno kolektivu.

A neka anegdota?

"Teško do anegdote našeg tipa, oni su više u fazonu trčali od hotela do terena", kaže namIbrulj, polu u šali, polu u zbilji.

Velika prašina svojevremeno se podigla se oko AZ-ovog Muamera Tankovića, koji je mogao da igra i za BiH, ali su ga Šveđani namamili pozivom za A tim. Odigrao je nekoliko minuta i nikad više nije bio u konkurenciji za seniorski sastav. Solidan ofanzivan veznjak.

Što se tiče ostalih, kapiten Kristofer Olson je bio u Arsenalu, ali se vratio u Švedsku i sad igra za AIK. U Engleskoj nije prošao ni Gustav Engval, koji se iz Bristol Sitija vratio u Jurgorden, ali sada igra sasvim solidno. Dobar je i drugi napadač Pavel Cibicki, nekada mladi reprezentativac Poljske, sada igrač Malmea. Sa Engvalom u Jurgordenu je i Jakob Une Larson, Ibrulj nam kaže: jedan od najboljih štopera u ligi – miran, ne srlja. Čitav vezni red je dosta iskusan, Olson daje ritam. Tu je i Sanderlendov Džoel Asoro, brzonogi napadač koji se ipak nije proslavio u protekloj sezoni u Premijer ligi.

Nije baš ekipa čije ćemo članove pomno pratiti zbog silnog talenta u nogama. Ali Šveđani su to. Predan rad, disciplina i s vremenom će mnogi od njih postati solidni evropski igrači.

Golmani: Tim Erlandson (Eskilstuna), Anton Kajtoft (Jonćeping) , Pontus Dalberg(Geteburg);

Odbrambeni fudbaleri: Linus Valkvist (Norćeping), Jakob Larson (Đurgarden), Joakim Nilson (Elfsborg), Isak Sevankambo (Molde), Filip Dagerstal (Norčeping), Franc Brorson(Malme), Egzon Binaku (Haken);

Fudbaleri sredine terena: Adam Lundkvist (Elfsborg), Simon Tibling (Groningen),Aleksandar Franson (Bazel), Kristofer Olson (AIK), Muamer Tanković (AZ Alkmar), Melker Halberg (Kalmar), Kerim Mrabti (Jurgorden), Niklas Elijason (Norćeping), Amin Afane(AIK);

Napadači: Karlos Strandberg (Vesterlo), Gustav Engval (Jurgorden), Pavel Cibicki(Malme), Džoel Asoro (Sanderlend);

Selektor: Hakan Erikson.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar