Нове авантуре нису потребне

Не треба сада истрчавати као што је то био случај прије мјесец дана. Сматрам да смо неопрезно ушли у једну спиралу непотребних потеза и надмудривања. Уколико се и када год се ишло у парламент са овим питањем, то претходно треба добро припремити и осмислити и наћи политички договор за то питање. Мислим да нове авантуре у томе смислу заиста нам нису потребне, казао је за ТВ1, министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 14.06.2017 | 21:06
Нове авантуре нису потребне
Шаровић је у дневнику  ТВ1 говорио о измјенама кривичног закона које су у задњих два дана подигле доста буре у јавности.

"Ми смо изнијели одређене примједбе на измјене кривичног закона које је прихватио министар правде РС и тренутно смо у фази сумирања и прегледа оног што би требала бити дефинитивна верзија. Уколико у тој дефинитивној верзији буду у потпуности уграђене примједбе које смо ми изнијели то би било на линији оног што тражи РС а у уколико то не буде прихваћено Савез за промјене није дио већине која подржава те измјене", казао је Шаровић.

Он је говорећи о враћању закона о акцизама у парламент БиХ казао да се неће остати без инфраструктурних пројеката али свакако да би са тим средствима радови били обимни те би се могло рачунати на нове пројекте са водећим финансијским институцијама.

"Не треба сада истрчавати као што је то био случај прије мјесец дана. Сматрам да смо неопрезно ушли у једну спиралу непотребних потеза и надмудривања. Уколико се и када год се ишло у парламент са овим питањем, то претходно треба добро припремити и осмислити и наћи политички договор за то питање. Мислим да нове авантуре у томе смислу заиста нам нису потребне", мишљења је Шаровић.

Истиче, да је то рекао и предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу и министру финансија Вјекославу Бевадни да не треба доносити нове приједлоге закона уколико они претходно усаглашени.

"Без јасног договора политичких структура које могу да изњедре ту већину у парламенту, мислим да то није паметно, поготово што се сада на мала врата уводи прича око акциза на алкохол и то ће још више да замути воду и да отвори ширу полемику, иако је то дио Реформске аганде, али око детаља, имамо, бар за сада различите ставове, око тога да ли треба да иде пиво или вино, да ли треба да иду заједно или да се изузму из овог пакета и то је ствар коју не треба тек само да тестирамо у парламенту него да се прије тога договоримо, рекао бих и у интересу здравственог сектора, али све претходно треба да се усагласи", казао је Шаровић.

Он је говорећи о пројекту "Пут свиле" и своме боравку у Кини поводом тога казао да се ради о историјском тренутку и да је у питању велики глобални пројекат који ће да да дохвати и БиХ а током ове године очекује се институционализација и формирање тијела која ће да прате тај пројекат који је вриједан стотину милијарди долара.

Шаровић је говорио и о ратном дугу Русији казавши да Русија очекује од БиХ да се направи план отплате дуга а према његовој процјени тога плана још увијек нема као ни расположења да се говори о томе.

(Вијести.ба)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

попара

14.06.2017 20:10

Дуг Русији за плин је 99 милиона долара.РС не признаје дуг мада је у ратном периоду тросила као Федерација.Па гријали су се плином и у рововима гдје су провели провизорно гријање за плин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоце

14.06.2017 21:28

Ахахах ста прицас ти цовјеце? Какве су ово глупости?

Name

Думине

14.06.2017 20:16

Мој Мирко Видиш да им није јасно јесу ли пошли или су дошли.

ОДГОВОРИТЕ