Пао "босански" исламиста

Енес Мешић ухапшен у покушају илегалног преласка границе између БиХ и Србије.

Босна и Херцеговина 14.06.2017 | 20:44
Пао "босански" исламиста
Бивши припадник ИСИЛ Енес Мешић, који је правоснажно осуђен на три година затвора због ратовања у Сирији, ухапшен је уторак приликом покушаја илегалног преласка границе између БиХ и Србије.

Мешића су ухапсили службеници Граничне полиције БиХ, при чему су код њега пронашли 5.000 евра у кешу.

- Енес Мешић је контролисан у граничном појасу, након чега је ухапшен и предат у надлежност СИПА - навели су у ГП БиХ.

Суд БиХ 31. октобра 2016. осудио је Енеса Мешића на три године затвора јер се борио на страни Исламске државе у Сирији. Осим њега, истом пресудом осуђени су још и Адем Карамуја на две године, Мирза Капић на годину и десет месеци док су Јасмин Јашаревић и Салко Имамовић добили по годину и четири месеца затвора. Ибро Делић осуђен је на годину и 10 месеци, док је Самир Хаџалић осуђен на једногодишњу робију због прикључивања терористичким органиизацијама на подручју Сирије.

Та пресуду је недавно потврдио и Апелациони суд и она је постала правоснажна. Након изрицања казне Мешић је пуштен на слободу с које је требао бити упућен на издржавање казне и претпоставља се да је пре тога планирао да побегне из земље, због чега је и ухапшен.

- Оптужени су криви што су у другој половини 2013. и током 2014. напустили БиХ како би се придружили тзв. Исламској држави, знајући ду су Резолуцијом УН проглашене терористичким организацијама - рекао је приликом изрицања пресуде судија Мирсад Стрика.

Он је нагласио да се групи судило за конкретна дела, а не због тога што су припадници селефијског покрета, који је изван ингеренције Исламске заједнице.

Откуцао их сведок

У пресуди се наводило да су Енес Мешић и остали авионом одлазили из Сарајева до Истанбула. Након тога су илегалним путевима прелазили турско-сиријску границу и одлазили на ратишта. У образложењу пресуде, Стрика је навео да се она темељи и на признању оптужених да су се борили против Башара ал-Асада. Ипак кључан доказ било је сведочење једне особе која се вратила са сиријског ратишта, и која је открила детаље о њиховом боравку у Сирији.

(Новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

нн

15.06.2017 06:03

Голи оток без повратка

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

15.06.2017 06:51

Код нас је обицај да сви криминалци који се осуде на казне затвора обавезно иду куци и добију рок за бјезање из дрзаве а тко не побјегне треба да се јави добровољно на издрзавање казне затвора.Засто суд не саље експресно у затвор или не дрзи у притвору цијело вријеме и након изрицања казне само му одбију то вријеме које је провео у притвору.Јаког ли правосудја фуј.

Name

ре слобода

15.06.2017 11:06

Па зато сто нема мјеста у затвору. Цекас док неко изадје. 100 км је дан,сви лезе нико не плаца.