Распада се ХНС због Човића

У Хрватском народном сабору (ХНС) ускоро ће и формално остати само ХДЗ БиХ. Остале странке, које су у пракси само на папиру чланице, крећу у формирање јединственог блока који би требао заједнички наступити на опћим изборима сљедеће године.

Босна и Херцеговина 14.06.2017 | 09:10
Распада се ХНС због Човића
ХНС је у бити требао бити невладина организација замишљена као "надстраначко тијело које би окупљало све политичке представнике Хрвата у БиХ" и у којем су требали бити и представници академске заједнице, друштвеног живота па и Католичке цркве у БиХ.

На крају, све важније позиције у ХНС-у заузели су кадрови ХДЗ-а БиХ или њихови послушници, а представници опозиције нису позвани ни на скупштину. Предсједник ХНС-а је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић којег је ХНС опет "изабрао" као кандидата за хрватског члана Предсједништва БиХ на изборима 2014. Сабор је у међувремену служио као маска за ХДЗ БиХ и гушење осталих странака, формалних чланица којима данас мало ко зна и имена предсједника.

Како наводи саговорник из врха ХНС-а, у току су преговори више странака с хрватским предзнаком. Нови хрватски блок сигурно ће предводити ХДЗ 1990 као најјача опозицијска странка међу Хрватима.

"Деведесетка" је и уочи прошлих општих па и прошлогодишњих локалних избора наступила сама, будући да их код састављања заједничке ХНС-ове листе ХДЗ БиХ "није ни примјећивао". Сад се сви званичници ове странке спремају јавно иступити из ХНС-а и одлуку о томе донијеће у сљедећих десетак дана.

То ће им уједно бити и лакмус папир како би се странка профилтрирала пред сљедеће опште изборе, нешто слично као и уочи претходних јер нема сумње да ће неки остати уз ХДЗ БиХ.

Осим ХДЗ-а 1990 у овај блок ће сигурно ући и Хрватска странка (бивши ХНИ) која је недавно за предсједника изабрала Божу Скопљаковића из Новога Травника. Скопљаковић је из Оружаних снага БиХ у пензију отишао крајем прошле године, а у војној служби је неколико година био и војни изасланик БиХ у Вашингтону.

На челу Главног одбора је Крешимир Зубак.

Споменуте двије странке раније су пред прошле опште изборе безуспјешно покушале договорити уједињење. Покушало се уједињење и с Хрватском сељачком странком (ХСС), али безуспјешно.

Шеф ХСС-а Марио Караматић посљедњих дана обилази највише БиХ с циљем јачања странке и наилази на незадовољство посебно у Средњој Босни и Посавини. Уколико не добије бољу понуду од ХДЗ-а БиХ (мјесто на листи за државни парламент), могао би се прикључити овом новом блоку.

Саговорник истиче да Караматићу не вјерују, као што му не вјерује више ни солидно чланство. Нису вјеровали ни његовој претходници на челу странке Љиљани Ловрић која је оданост ХДЗ-у БиХ и разваљивање НХИ-ХСС-а материјализовала запослењем у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, чланством у Управном одбору Агенције за безбједност хране БиХ…

Незадовољство политиком ХДЗ-а БиХ, како "приватизацијом" ХНС-а тако и позиција у власти од општинског до државног нивоа није новост. На примјер, код недавног предлагања измјена Изборног закона БиХ није уважена нити једна сугестија осталих странака, понајприје ХДЗ-а 1990.

"Деведесетка" је тражила и да се покуша кроз измјене побољшати и позиција Хрвата у Републици Српској, не само у Херцеговини, а посебно да се не укидају права Хрватима у ФБиХ који живе у Босни. Странку води Илија Цвитановић из главног страначког упоришта Прозора-Раме, а странка би се ускоро могла у потпуности одрећи и бившег лидера Мартина Рагужа, што због подршке приједлогу Изборног закона БиХ што због амбиције да се поново кандидује за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Факторов саговорник из врха ХНС-а истакао је да су и у ХДЗ-у БиХ тога свјесни и да су већ кренуле уцјене, притисци па и куповина функционера из других странака с хрватским предзнаком.

О масовном запошљавању у јавна предузећа говори и податак да је само прошле године запослено 377 нових радника у Електропривреди ХЗХБ у тренутку кад је та компанија затражила и добила од УниЦредит Банке чак 14 милиона марака вриједно дозвољено прекорачење на текућем рачуну компаније ради одржавања ликвидности.

Недавно је у Ливну лидер локалног ХДЗ-а 1990, хирург Недиљко Римац практично отјеран с посла у болници у коју је из иностранства дошао усред најјачег рата. Истовремено су из свих управних одбора смијењени чланови који се нису сложили с кадровирањем и запошљавањем које проводи ХДЗ БиХ.

Будући да би окосницу новог хрватског блока требале чинити и странке које имају посланике у Републици Српској, ХДЗ БиХ ових дана спрема и смјене у договору са "стратешким партнером" СНСД-ом.

Давор Чордаш, потпредсједник ХДЗ-а БиХ који је био изабран као делегат Хрвата, потом ту функцију препустио СНСД-овом Хрвату и засјео у фотељу министра за изблеглице, ради на смјени предсједавајућег Клуба Хрвата у том РС Томислава Томљановића из Хрватске странке (бившег НХИ-ја) како би га у потпуности маргинализовао, тврди други Факторов саговорник.

Чланова Предсједништва ХНС-а је 26, а разлику су попунили наравно чланови предсједништва и други функционери ХДЗ-а БиХ. Главно вијеће организовано је попут "владе у сјенци" што је традиција, на примјер, међу опозицијом у Великој Британији гдје се "министри у сјенци" чак тако и представљају.

(Фактор/БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

14.06.2017 07:53

Монопол је добар бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнез

14.06.2017 08:03

Човић приједлогом новог изборног закона проводи дискриминацију самих хрвата. ХНС му служи као покриће. Уједињене хрватске странке без ХДЗа могу имати члана Предсједништва БиХ и само је то оно чега се Човић плаши. Треба напокон склонити Додика, Човића и Бакира. На добром је путу да се то деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

14.06.2017 08:43

@ кнез Нисам вјерник, али из ваших уста у Божије уши!! Додику, Човићу и Изетбеговићу и њиховим породицама желим што и они нама!!

Name

коо

14.06.2017 08:29

Доле Цова, зивјели нормални Хрвати који се залазу за сузивот и изградњу привреде. Цова нас вара вец 20 година, доста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љутодицани

15.06.2017 04:24

У Бајбук драганцета, напродаво нам је магле тонама.... вакат је да се нагута смога... дотицни господин.