Raspada se HNS zbog Čovića

U Hrvatskom narodnom saboru (HNS) uskoro će i formalno ostati samo HDZ BiH. Ostale stranke, koje su u praksi samo na papiru članice, kreću u formiranje jedinstvenog bloka koji bi trebao zajednički nastupiti na općim izborima sljedeće godine.

Bosna i Hercegovina 14.06.2017 | 09:10
Raspada se HNS zbog Čovića
HNS je u biti trebao biti nevladina organizacija zamišljena kao "nadstranačko tijelo koje bi okupljalo sve političke predstavnike Hrvata u BiH" i u kojem su trebali biti i predstavnici akademske zajednice, društvenog života pa i Katoličke crkve u BiH.

Na kraju, sve važnije pozicije u HNS-u zauzeli su kadrovi HDZ-a BiH ili njihovi poslušnici, a predstavnici opozicije nisu pozvani ni na skupštinu. Predsjednik HNS-a je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kojeg je HNS opet "izabrao" kao kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima 2014. Sabor je u međuvremenu služio kao maska za HDZ BiH i gušenje ostalih stranaka, formalnih članica kojima danas malo ko zna i imena predsjednika.

Kako navodi sagovornik iz vrha HNS-a, u toku su pregovori više stranaka s hrvatskim predznakom. Novi hrvatski blok sigurno će predvoditi HDZ 1990 kao najjača opozicijska stranka među Hrvatima.

"Devedesetka" je i uoči prošlih opštih pa i prošlogodišnjih lokalnih izbora nastupila sama, budući da ih kod sastavljanja zajedničke HNS-ove liste HDZ BiH "nije ni primjećivao". Sad se svi zvaničnici ove stranke spremaju javno istupiti iz HNS-a i odluku o tome donijeće u sljedećih desetak dana.

To će im ujedno biti i lakmus papir kako bi se stranka profiltrirala pred sljedeće opšte izbore, nešto slično kao i uoči prethodnih jer nema sumnje da će neki ostati uz HDZ BiH.

Osim HDZ-a 1990 u ovaj blok će sigurno ući i Hrvatska stranka (bivši HNI) koja je nedavno za predsjednika izabrala Božu Skopljakovića iz Novoga Travnika. Skopljaković je iz Oružanih snaga BiH u penziju otišao krajem prošle godine, a u vojnoj službi je nekoliko godina bio i vojni izaslanik BiH u Vašingtonu.

Na čelu Glavnog odbora je Krešimir Zubak.

Spomenute dvije stranke ranije su pred prošle opšte izbore bezuspješno pokušale dogovoriti ujedinjenje. Pokušalo se ujedinjenje i s Hrvatskom seljačkom strankom (HSS), ali bezuspješno.

Šef HSS-a Mario Karamatić posljednjih dana obilazi najviše BiH s ciljem jačanja stranke i nailazi na nezadovoljstvo posebno u Srednjoj Bosni i Posavini. Ukoliko ne dobije bolju ponudu od HDZ-a BiH (mjesto na listi za državni parlament), mogao bi se priključiti ovom novom bloku.

Sagovornik ističe da Karamatiću ne vjeruju, kao što mu ne vjeruje više ni solidno članstvo. Nisu vjerovali ni njegovoj prethodnici na čelu stranke Ljiljani Lovrić koja je odanost HDZ-u BiH i razvaljivanje NHI-HSS-a materijalizovala zaposlenjem u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, članstvom u Upravnom odboru Agencije za bezbjednost hrane BiH…

Nezadovoljstvo politikom HDZ-a BiH, kako "privatizacijom" HNS-a tako i pozicija u vlasti od opštinskog do državnog nivoa nije novost. Na primjer, kod nedavnog predlaganja izmjena Izbornog zakona BiH nije uvažena niti jedna sugestija ostalih stranaka, ponajprije HDZ-a 1990.

"Devedesetka" je tražila i da se pokuša kroz izmjene poboljšati i pozicija Hrvata u Republici Srpskoj, ne samo u Hercegovini, a posebno da se ne ukidaju prava Hrvatima u FBiH koji žive u Bosni. Stranku vodi Ilija Cvitanović iz glavnog stranačkog uporišta Prozora-Rame, a stranka bi se uskoro mogla u potpunosti odreći i bivšeg lidera Martina Raguža, što zbog podrške prijedlogu Izbornog zakona BiH što zbog ambicije da se ponovo kandiduje za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Faktorov sagovornik iz vrha HNS-a istakao je da su i u HDZ-u BiH toga svjesni i da su već krenule ucjene, pritisci pa i kupovina funkcionera iz drugih stranaka s hrvatskim predznakom.

O masovnom zapošljavanju u javna preduzeća govori i podatak da je samo prošle godine zaposleno 377 novih radnika u Elektroprivredi HZHB u trenutku kad je ta kompanija zatražila i dobila od UniCredit Banke čak 14 miliona maraka vrijedno dozvoljeno prekoračenje na tekućem računu kompanije radi održavanja likvidnosti.

Nedavno je u Livnu lider lokalnog HDZ-a 1990, hirurg Nediljko Rimac praktično otjeran s posla u bolnici u koju je iz inostranstva došao usred najjačeg rata. Istovremeno su iz svih upravnih odbora smijenjeni članovi koji se nisu složili s kadroviranjem i zapošljavanjem koje provodi HDZ BiH.

Budući da bi okosnicu novog hrvatskog bloka trebale činiti i stranke koje imaju poslanike u Republici Srpskoj, HDZ BiH ovih dana sprema i smjene u dogovoru sa "strateškim partnerom" SNSD-om.

Davor Čordaš, potpredsjednik HDZ-a BiH koji je bio izabran kao delegat Hrvata, potom tu funkciju prepustio SNSD-ovom Hrvatu i zasjeo u fotelju ministra za izbleglice, radi na smjeni predsjedavajućeg Kluba Hrvata u tom RS Tomislava Tomljanovića iz Hrvatske stranke (bivšeg NHI-ja) kako bi ga u potpunosti marginalizovao, tvrdi drugi Faktorov sagovornik.

Članova Predsjedništva HNS-a je 26, a razliku su popunili naravno članovi predsjedništva i drugi funkcioneri HDZ-a BiH. Glavno vijeće organizovano je poput "vlade u sjenci" što je tradicija, na primjer, među opozicijom u Velikoj Britaniji gdje se "ministri u sjenci" čak tako i predstavljaju.

(Faktor/BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan

14.06.2017 07:53

Monopol je dobar biznis.

ODGOVORITE
Name

knez

14.06.2017 08:03

Čović prijedlogom novog izbornog zakona provodi diskriminaciju samih hrvata. HNS mu služi kao pokriće. Ujedinjene hrvatske stranke bez HDZa mogu imati člana Predsjedništva BiH i samo je to ono čega se Čović plaši. Treba napokon skloniti Dodika, Čovića i Bakira. Na dobrom je putu da se to desi.

ODGOVORITE
Name

075

14.06.2017 08:43

@ knez Nisam vjernik, ali iz vaših usta u Božije uši!! Dodiku, Čoviću i Izetbegoviću i njihovim porodicama želim što i oni nama!!

Name

koo

14.06.2017 08:29

Dole Cova, zivjeli normalni Hrvati koji se zalazu za suzivot i izgradnju privrede. Cova nas vara vec 20 godina, dosta!

ODGOVORITE
Name

Ljutodicani

15.06.2017 04:24

U Bajbuk draganceta, naprodavo nam je magle tonama.... vakat je da se naguta smoga... doticni gospodin.