Казне парламента до 40.000 марака

Након више од годину дана рада, Привремена заједничка комисија оба дома парламента БиХ коначно је предложила закон о парламентарном надзору којим се, између осталог, предвиђа да руководилац неке институције буде новчано кажњен уколико не одговори на питање из парламента или спречава и омета надзор.

Босна и Херцеговина 12.06.2017 | 07:57
Казне парламента до 40.000 марака
Те казне, према закону, зависно од прекршаја крећу се од 60 па до 4.000 КМ за одговорно лице, док институција уколико се оглуши о захтјеве тијела која спроводе надзор или не достави тражене информације може да буде кажњена и са 40.000 КМ.

"Дуго смо радили на закону и три пута је продужаван рад радне групе. Очекујем да буде усвојен и да уозбиљи извршну власт. Овај закон можда је и једини начин да се кроз транспарентност испровоцира одговорност", рекла је Љиљана Зовко, члан Привремене заједничке комисије оба дома парламента БиХ, која је радила на овом закону.

У закону се, између осталог, наводи да парламентарни надзор могу спроводити оба дома парламента БиХ, затим стална радна тијела парламента те ад хок формирана радна тијела која исто тако, рецимо у случају да неко од руководилаца и институција не спроводи препоруке ревизора, могу и дужна су предложити смањење буџета те институције.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар