Kazne parlamenta do 40.000 maraka

Nakon više od godinu dana rada, Privremena zajednička komisija oba doma parlamenta BiH konačno je predložila zakon o parlamentarnom nadzoru kojim se, između ostalog, predviđa da rukovodilac neke institucije bude novčano kažnjen ukoliko ne odgovori na pitanje iz parlamenta ili sprečava i ometa nadzor.

Bosna i Hercegovina 12.06.2017 | 07:57
Kazne parlamenta do 40.000 maraka
Te kazne, prema zakonu, zavisno od prekršaja kreću se od 60 pa do 4.000 KM za odgovorno lice, dok institucija ukoliko se ogluši o zahtjeve tijela koja sprovode nadzor ili ne dostavi tražene informacije može da bude kažnjena i sa 40.000 KM.

"Dugo smo radili na zakonu i tri puta je produžavan rad radne grupe. Očekujem da bude usvojen i da uozbilji izvršnu vlast. Ovaj zakon možda je i jedini način da se kroz transparentnost isprovocira odgovornost", rekla je Ljiljana Zovko, član Privremene zajedničke komisije oba doma parlamenta BiH, koja je radila na ovom zakonu.

U zakonu se, između ostalog, navodi da parlamentarni nadzor mogu sprovoditi oba doma parlamenta BiH, zatim stalna radna tijela parlamenta te ad hok formirana radna tijela koja isto tako, recimo u slučaju da neko od rukovodilaca i institucija ne sprovodi preporuke revizora, mogu i dužna su predložiti smanjenje budžeta te institucije.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar