Крив што је био жртва тероризма?

Пред Судом Босне и Херцеговине одржано је рочиште у поновљеном поступку по тужби супруге Недељка Радића, убијеног војника у терористичком акту у Рајловцу 2015. године. Првостепеном пресудом утврђено је да Министарство одбране БиХ није криво што је Радић погинуо на радном мјесту, те се одбија захтјев породице за одштету.

Босна и Херцеговина 10.06.2017 | 08:36
Крив што је био жртва тероризма?
У поновљеном поступку, адвокати су морали изнова доказивати да се у Рајловцу догодио терористички напад.

Са поновљеним судским поступком, све се поновно враћа у кобну ноћ 18. новембра 2015. године.

Према записницима са увиђаја, који су у посједу Н1, наводи се да је НН лице, за које се касније утврдило да је ријеч о Енесу Омерагићу, за којег истражитељи пишу да је био необријане браде, тамно смеђе боје, ушао у просторије спортске кладионице, те без изговорене ријечи након уласка, подигнувши цијев оружја у смјеру припадника ОС БиХ, испалио рафал из ватреног оружја у правцу Недељка Радића и Армина Салкића.

Све је то морало да се изнова доказује на рочишту пред Судом БиХ, у поновљеном поступку по тужбу супруге Недељка Радића, Алисе Лиер, која је тражила одштету због душевне боли.

Првостепеном пресудом Суд је пресудио у корист туженог Министарства одбране БиХ, које је ослобођено одговорности, премда у Извјештају о погибији јасно пише да је Радић убијен током радног времена, односно дежурства.

Такође се наводи да је Радић уз одобрење дежурног официра отишао на паузу у оближњу спортску кладионицу, коју војници користе у кафе-паузи.

"Мени је нелогично да се сада хватају те кладионице. У пресуди стоји да није отишао у продавницу да купи сендвич, него у кладионицу. И да би ја требала тужити Енеса Омерагића, а пошто он није жив да се министарство ограђује пошто се то није десило у касарни, иако је било у радном времену", каже Алиса Лиер, супруга убијеног Недељка Радића.

Министарство одбране је у првостепеном поступку тврдило да оно нема никакве везе са страдањем њихових војника на радном мјесту, те да због тога нису дужни да исплате одштету Алиси Лиер и кћерки коју има са убијеним Радићем.

"За повреду насталу на начин на који је погинуо члан породице тужитеља, Министарство одбране БиХ као послодавац би одговарало породици само у случају постојања узрочне везе између погибије запосленика и одговорности туженог послодавца по прописима закона о облигационим односима. Такође, наводи како је узрок погибије запосленика смрт настала дјеловањем треће особе без било каквог утицаја МО БиХ, и како се не може довести у везу са одговрношћу послодавца произилази да МО БиХ као послодавац-тужени не одговара за штету коју трпе тужитељи као чланови породице погинулог запосленика", саопштено је у првостепеној пресуди.

Након јучерашњег рочишта, Суд БиХ има рок од 30 дана да донесе коначну одлуку. У случају да се потврди претходна, испада да је Недељко Радић сам крив што је био жртва терористичког акта у Рајловцу, када је и погинуо, а његова породица би морала да плати судске трошкове у износу од пет хиљада марака.

"Што се тиче трошкова које ја треба да платим, могу само доћи да ме воде у Тузлу, у женски затвор, да одробијам те трошкове. Јер то једини начин на који нису понизили мене и Недељка. Сулудо је доказивати да је био терористички напад, када у пресуди стоји да терористички напад. Цивили су остали живи, убијени су само они који су били у униформи", подсјећа Лиер.

Министарка одбране БиХ Марина Пендеш раније је тврдила да је помогла породицама убијених војника, те да је посјетила и Алису Лиер и њену кћерку, што је она одлучно одбацила.

Н1 је раније објавио и да припадници Оружаних снага БиХ нису колективно осигурани од евентуалних повреда на радном мјесту, па тако нису били ни Армин Салкић и Недељко Радић које је убио Енес Омерагић.

И финансијска помоћ коју су добиле породице су скупили њихове колеге, а не Министарство, каже Алиса Лиер. Сви надлежни органи у БиХ и стране владе потврдили су да се у Рајловцу 2015. године догодио терористички напад, а у записницима са увиђаја се детаљно описује Омерагићев крвави поход на бх. војнике. Занимљиво је да је и Тужилаштво БиХ обуставило истрагу у овом случају, уз образложење да је починилац овог кривичног дјела извршио самоубиство, те да је с том чињеницом истрага завршена. 

(Н!)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бл

10.06.2017 06:56

Ако је тацно да је био у кладионици онда је суд у праву. Војници нам радно вријеме проводе у кладионицама умјесто на обуци.. Драги Тито гдје ли си, у овим новопеценим банана дрзавицама све је отисло у лијепу ПМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

10.06.2017 08:01

Није бас тако. По насем закону, пауза је урацуната у радно вријеме. То знаци да је фирма одговорна за запосленог и на паузи. И какве везе има сто је био у кладионици?

Name

За Бл

10.06.2017 10:49

Лупас пријатељу.

Name

блбл

10.06.2017 06:58

Логицно је да министарство одбране није криво за погибију и да не сноси кривицу. Кладионица није радно место. Знацили би да свака фирма сноси одговорност ако се раднику те фирме деси нека несреца ван погона. Зато постоји лицно осигурање само сто вецина људи то нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко Из Масе ВРС

10.06.2017 08:04

Ајде не лупај те,људи су изгинули.Ок.ОС нису криве а које онда крив што су људи невини погинули.Добили су одобрење да изадју вани ,значи могу да иду гдје год хоће.Нормално се понашали и све,тај мајмун ушао и убио их ни криве ни дузне. Таква нам је држава са ентитетима,може да ради ко шта хоће,ал нормалан градјанин војник и човјек не може.Дрзава треба да максимално помогне породица убијених војника,а не обрнуто.И ја сам радио у војсци десет година,тежак је тај хљеб и затадјен новац ако га и има.Сви мисле војска згрце паре а ништа не раде ееее,немате ви појма ал ок.Те брадодје ће нам доћи главе,само полако живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Неког Из Масе

10.06.2017 08:51

Види се да си субјективан сто се тице слузбе,ја мислим да та војска ницему не слузи само је оптерецење дрзави реално. Знате ли да орузане снаге бих саљу војску у Авганистан са полисом осигурања на 1 марку . Вецина војске нема појма за то.

Name

Хумњак

10.06.2017 08:42

Суд није узео у обзир да су они били мета терористичког напада и да је на њих пуцано као на некога ко представља државу а ако се то узме у обзир држава би требала да сноси одштету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

10.06.2017 08:48

Појединац (удовица Недељка страдалог у терористичком нападу) у правној борби против система нема шансе. Овдје се ваде да ОС нису криве за овај чин. Добро, а ко је крив? Недељко на било који начин није узроковао своју злу судбину. Беше то тероростички напад. Било кривице државе (безбдјеносних структура) или не, али обештећење породици страдалих у тероростичком нападу је нешто што се подразумијева. Овдје се ваде, ето био је у кладионици. Па? И тако ове ОС БиХ данас не испуњавају основну сврху, одбрана земље и обука војника (регрутног састава), већ постоје форме ради. И за неке малверзације. Тако је за задњу годину 50 бригадира имало дошколовавање у иностранству, добили су виши чин и по аутоматизму отишли у пензију. Ем им је већа пензија и већи трошак пензионим фондовима а БиХ је за дошколовавање ових новопечених пензоса кеширала око 19 мил. КМ. Таквог расипања у ОС имате колико вам душа жели. А ето породица пострадалог у терористичком акту не може добити ни обештећење, које је симболично у односу на ове паре које се расипају. Како и Српска у финансуирању учествује са нешто више од 1/3, иде питање који ***** финансирати такве ОС гдје имамо такве аномалије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јесу нашли

10.06.2017 12:47

Јесу нашли и терориста ког ће убијати и суд ког ће пљачкати. Радни колега што је погинуо с Недељком је био Бошњак а и Недељко је био у мјешовитом браку.

ОДГОВОРИТЕ